Εικόνα σχεδόν ολοκληρωτικής αμφισβήτησης του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, όπου ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 20% στις ευρωεκλογές, δείχνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και προηγείται της ΝΔ κατά 6,1% στην παράσταση νίκης για τις επόμενες εκλογές (44,6% έναντι 38,5%). Ωστόσο, στις ευρωεκλογές παρ’ ότι προηγείται κατά 1,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ, το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι μόλις 19,7%, η ΝΔ κινείται στο 18,6%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να αγγίζει το 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 0,8% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές (22,5% έναντι 21,7% που συγκεντρώνει η ΝΔ). Ο διπολισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να παγιώνεται, μοιάζει, εξαιτίας των μικρών ποσοστών που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα και της καθοριστικής μάζας των πολιτικά «αστέγων», σαν τον επίλογο μιας εποχής που φθάνει στο τέλος της. Παράλληλα, μια κοινωνία μεταποιημένη από την κρίση, ιεραρχεί εκ νέου τις προτεραιότητές της, απαγκιστρώνεται από το κράτος και αποκτά διαφορετική σχέση με την επιχειρηματικότητα, διεκδικεί λύσεις στα αδιέξοδά της, όχι πάντοτε συμβαδίζοντας με τα κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κυβέρνηση προσδοκά λύτρωση από την απομείωση του δημοσίου χρέους και η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο αντιμνημονιακό μέτωπο, οι πολίτες έχουν ήδη μετατοπίσει το πολιτικό στοίχημα στο θέμα που τους καίει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: στη σαρωτική ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική της πόλωσης μοιάζει να εφαρμόζεται ερήμην της κοινωνίας, η οποία εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Οσοι κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ διατηρούν ακόμη ένα προβάδισμα (50%), έναντι του 42,9% που ζητεί να προκηρυχθούν αμέσως εκλογές.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θεωρείται από το 40,4% καταλληλότερη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της επόμενης δεκαετίας και μια αντίστοιχη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ από το 36,7% (ενδεχομένως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιους θεωρεί πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους). Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο κ. Αντ. Σαμαράς (42,8%), έναντι 34,5% του κ. Αλ. Τσίπρα.
Παρά την πολιτική αυστηρής λιτότητας, η Ευρώπη δεν έχει ξεθωριάσει στα μάτια των Ελλήνων. Με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το 59,8% αποτιμά θετικά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχει όμως και ένα υψηλό ποσοστό ευρωσκεπτικιστών που φθάνει το 35,9%. Πάντως, οι πολίτες σε ποσοστό 71,8% επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.