Γέφυρες για να κλείσει το χάσμα με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014, που έχει περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ, και να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες ρίχνει τώρα η κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία που δέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί της ευρωζώνης αποφάσισαν την απαλλαγή της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και της Ισπανίας από την αυστηρή επιτήρηση, αλλά απευθυνόμενοι προς την Ελλάδα περιορίστηκαν στη σύσταση «βρείτε τα με την τρόικα, αλλιώς λεφτά δεν υπάρχουν».
«Αγκάθι» τα Ταμεία


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συναντώνται σήμερα με την τρόικα, με στόχο να συμφωνήσουν σε όλα τα μέτρα για το 2014 και να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που φαίνεται ότι είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ελλείμματα του κοινωνικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πακέτο των λύσεων για το 2014 που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά αφορά στις εξής παρεμβάσεις:

1.
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 – 17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.

2.
Μείωση των αποδοχών, ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου, του προσωπικού 15 φορέων του Δημοσίου, μεταξύ αυτών ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου ξηλώθηκε η διοίκηση με προφανή σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.

3.
Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που εκκρεμούν από την εποχή του Θ. Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.

4.
Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζομένους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση ως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα». Κι αυτά δεν θα είναι άλλα από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

5.
Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.

6.
Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.

7.
Περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ και υποκάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
Δύσκολες αποφάσεις


Πιο δύσκολες όμως είναι οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που συναντούν μεγάλες αντιδράσεις –όχι μόνο πολιτικές –και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα, διευρύνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον κατά ένα δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Κριτική ασκείται στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη «μη απελευθέρωση» των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, πολιτική που θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Τέλος, όπως σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Πάνος Καρβούνης, ουδέποτε ζητήθηκε από την κυβέρνηση η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία για όλους όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα. Αυτό που αποκαλύφθηκε με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις πολιτών που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο από μια τράπεζα το οποίο δεν εξυπηρετούσαν, παρ’ ότι είχαν καταθέσεις σε άλλη τράπεζα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ