Ενα –κατά πολλούς αναμενόμενο, αλλά για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απευκταίο –εσωκομματικό κρυφτούλι βρίσκεται σε εξέλιξη στους διαδρόμους και τους ορόφους της Κουμουνδούρου, αλλά και στους χώρους του Κοινοβουλίου.
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη μείζονα κοινοβουλευτική κίνηση της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση για τη στρατηγική και τις τακτικές επιλογές της ηγεσίας συνεχίζεται. Σύμφωνα δε με μια αξιοσέβαστη μερίδα του κόμματος, αναδεικνύει και σημαντικά ζητήματα –πολιτικής φύσεως, προσανατολισμού και ρόλων, τους οποίους διαδραματίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα συντροφικά «μαχαιρώματα» δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί δημοσίως, όμως τα «καρφιά» σε βάρος του στενού επιτελείου του κ. Αλ. Τσίπρα αυξάνονται καθημερινώς.
Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με κορυφαία στελέχη της αριστερής πτέρυγας οι διαθέσεις αποκαλύπτονται, αν και η προσπάθεια που καταβάλλεται για την αποτροπή μιας ανοιχτής σύγκρουσης στο κόμμα δεν κρύβεται. Με αφορμή τις εξελίξεις του προηγούμενου δεκαημέρου, στο στόχαστρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν, παρασκηνιακώς αλλά συχνά, τα λίγα, νεαρής ηλικίας πρόσωπα που πλαισιώνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποια από αυτά συγκεντρώνουν την οργή και τα απαξιωτικά σχόλια των παλαιών του κόμματος, οι οποίοι μιλούν για επιλογές που φανερώνουν πολιτική απειρία, ανεπάρκειες στον χειρισμό καταστάσεων και υπέρμετρες φιλοδοξίες, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάληψη της εξουσίας.
Οι δύο ομιλίες του κ. Τσίπρα στο Τέξας πυροδότησαν σχεδόν αυτομάτως την εξ αριστερών οργή και προμήνυαν νέο κύμα αντιδράσεων για τα όσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει, ειδικώς δε για τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη.
«Πείραξαν» την ομιλία στο Οστιν


Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη ομιλία του προέδρου του κ. Τσίπρα παρουσιάστηκε όχι σε πιστή μετάφραση, αλλά κατόπιν ουσιώδους αλλοίωσης μιας κρίσιμης φράσης.
Στην επίμαχη αναφορά του, όπως μοιράστηκε στον Τύπο από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να λέει τα εξής: «Μια έξοδος (σ.σ.: από την ευρωζώνη) δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα –διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για τον λόγο αυτόν και μόνο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη».
Πλην όμως στην κρίσιμη τελευταία φράση ο κ. Τσίπρας είχε πει –επί λέξει και στο αγγλικό πρωτότυπο της ομιλίας του: «For these reasons alone, Greece should not exit the eurozone» –«η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη», μια απολύτως κατηγορηματική διακήρυξη θέσης. Η εθελοντική έξοδος ήταν ένα στοιχείο που προστέθηκε κατά το «ταξίδι» του κειμένου από το Οστιν στην Αθήνα και αυτό διαπιστώθηκε αμέσως από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία έσπευδαν να κατηγορήσουν το επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι «πείραξε» την ομιλία και διαστρέβλωσε το νόημά της, σε μια απόπειρα παραπλάνησης ακόμη και του ίδιου του κόμματος.
Κατόπιν όλων αυτών και με αφορμή την ευτυχή για τον ΣΥΡΙΖΑ –από πολιτικής απόψεως –συγκυρία με την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, εξευρέθη με συνοπτικές διαδικασίες η… σωτήρια διέξοδος της πρότασης μομφής, για ένα θέμα που κατά πολλούς ήταν ήσσονος σημασίας. Σε αυτό συμφώνησαν όμως όλες οι εσωκομματικές παρατάξεις και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι «δεν είναι ώρα να ξύνουμε δικές μας πληγές, όσο η κυβέρνηση πιέζεται και οι αντοχές της δοκιμάζονται».
Παρά ταύτα, το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό. Και εκδηλώνεται τακτικά –όσο κι αν η ομάδα περί τον κ. Τσίπρα επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία του. «Οι απόψεις εκφράζονται ελεύθερα, η εσωκομματική δημοκρατία είναι κατοχυρωμένη» λένε με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του πρόεδρου του κόμματος. «Αλίμονο αν δεν ήταν. Εμείς όμως διαφωνούμε με αυτά που λέτε» απαντούν οι εξ αριστερών επικριτές της ευρωπαϊκής πορείας που έχει επιλέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το νέο μοντέλο και τα στεγανά


Οι παλαιοί του κόμματος, όσοι εξ αυτών βρίσκονται σήμερα απέναντι από τον κ. Τσίπρα, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, τον χρόνο της κοινοποίησής τους, αλλά ακόμη και τα πρόσωπα που σχεδιάζουν μια τακτική που συχνά φέρνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προ τετελεσμένων.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται μια κλειστή ομάδα στελεχών και προσώπων, μεταξύ των οποίων οι κκ. Ν. Παππάς και Α. Καρίτζης και σε δεύτερο επίπεδο κάποια στελέχη όπως ο κ. Τ. Κορωνάκης κ.ά. Το μεν πρώτο δίδυμο κινείται κατά βάση παρασκηνιακά, ενώ ο άλλος κύκλος των νεαρών «προεδρικών» έχει μεταξύ των άλλων επιφορτιστεί με τη σθεναρή υπεράσπιση των «προεδρικών» θέσεων σε κομματικές συνεδριάσεις, συσκέψεις, συζητήσεις.
Ως εκ της θέσεώς τους, οι κκ. Παππάς και Καρίτζης δέχονται σφοδρή κριτική στο παρασκήνιο, καθώς είναι κατ’ ουσίαν οι εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, έχουν απευθείας αναφορά σε εκείνον και –κατά την εκτίμηση των επικριτών τους –ασκούν μείζονα επιρροή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο μεν πρώτος είναι διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, ο δε δεύτερος στενός συνεργάτης του από την πρώτη στιγμή και εσχάτως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Επικοινωνίας.
Βασικό στοιχείο της κριτικής είναι η απομάκρυνση από κάθε αρχή λειτουργίας του κόμματος και η απόπειρα δημιουργίας και επιβολής ενός αρχηγικού μοντέλου, ξένου προς τις παραδόσεις και την πολιτική πρακτική της Αριστεράς.
Σε αυτά τα πρόσωπα χρεώνουν οι εσωκομματικοί επικριτές του κ. Τσίπρα και τις αιφνιδιαστικές αλλαγές γραμμής και τις επιλογές που, όπως λένε, επιχειρούν να εμφανίσουν τον πάλαι ποτέ «πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Ευρώπης» ως «ρεαλιστή» και διατεθειμένο να συνομιλήσει με τον κ. Σόιμπλε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ –δηλαδή την τρόικα.
Επιπλέον, στο κλειστό αυτό επιτελείο του κ. Τσίπρα χρεώνουν την υιοθέτηση, διαιώνιση και εφαρμογή στην πράξη μιας λογικής που θέλει το «νέο αίμα» του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την ηγεμονία στο κόμμα και την πρωτοκαθεδρία στη χάραξη πολιτικής, στο ύφος και τον κώδικα επικοινωνίας.
Κατηγορίες για απειρία


Κατά κύριο λόγο όμως το ζήτημα που προξενεί την οργή των παραδοσιακών στελεχών είναι η πολιτική απειρία των συνεργατών του κ. Τσίπρα και η αδυναμία τους να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη στενή προσωπική σχέση των στελεχών αυτών με την ηγεσία, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και είτε εξακολουθούν να προτιμούν την απευθείας επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, είτε εκφράζουν την ενόχλησή τους και καταλογίζουν ειδικώς στον κ. Παππά την απόπειρα δημιουργίας στεγανών περί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επικριτές του κ. Παππά επισημαίνουν την άστοχη, κατά την άποψή τους, δημόσια παρουσία του διά του Τύπου, ενώ έχουν σημειώσει επανειλημμένως τις συχνές επαφές και επιλεκτικές παρεμβάσεις του σε έντυπα, σταθμούς και εκπομπές συγκεκριμένου «ομίλου», τη στιγμή που ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τη μάχη κατά της διαπλοκής…
Τελευταία έκφανση αυτής της σύγκρουσης ήταν το μέτωπο που κατ’ επιλογήν της ηγεσίας της Κουμουνδούρου άνοιξε με «Τα Νέα», με αφορμή ένα γελοιογραφικό σχόλιο, τις απαντήσεις και επιθέσεις που εξαπέλυσε εν συνεχεία η «Αυγή», αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σεξιστική χυδαιότητα», «σπέκουλα» και «λάσπη», «εμετικό σκίτσο» και «κιτρινισμό»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ