Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα είναι ο κεντρικός στόχος της δικομματικής κυβέρνησης για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι πιστωτές ζητούν άμεσα αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση καλείται να εμφανίσει ιδιαίτερα αυξημένο δείκτη ετοιμότητας. «Αλλες ευκαιρίες δεν δίνονται» είναι το μήνυμα που έχει σταλεί από τους κύκλους των πιστωτών, που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δείξουν περαιτέρω ανοχή. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος γνωρίζουν πολύ καλά ότι το φθινόπωρο «παίζονται όλα». Από την αντοχή που θα επιδείξουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που πρέπει να υπάρξει για να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, θα κριθεί εν πολλοίς και η έκβαση του πολιτικού παιχνιδιού.
Ο κ. Σαμαράς επιστρέφει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ με αυξημένο δείκτη αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Ο ίδιος εκλαμβάνει ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τη δικομματική κυβέρνηση τα όσα είπε δημόσια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο και ευελπιστεί αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.
Παράλληλα στο τραπέζι θα μπει και το θέμα της πίεσης που υπάρχει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν τον δικομματικό συνασπισμό, οι οποίες δεν μπορούν να στηρίξουν άλλα περιοριστικά μέτρα. «Αλλες αντοχές δεν υπάρχουν» και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πιστωτές και να αλλάξουν ρότα, λένε από το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο.
Στην κυβέρνηση αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, αλλά το ζητούμενο είναι τι αντίκρισμα θα έχουν στη συνολική ελληνική προσπάθεια για ανάκαμψη. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την οικονομική συνταγή και η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μπει στη μέση, αν και «κλείνει το μάτι» προς τον υπερατλαντικό παράγοντα. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από την ελληνική πλευρά, ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η ανάκαμψη μέσω της ανάπτυξης ώστε να μειωθεί η ανεργία και να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει πλήρης ταύτιση με τις ΗΠΑ, που ακολούθησαν μια πιο κεϊνσιανή πολιτική μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Αυτό το επιχείρημα θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση και στις νέες επαφές με την τρόικα, ενώ ευελπιστεί και στην ενεργό παρασκηνιακή βοήθεια των ΗΠΑ ώστε να μην υπάρξει νέος κύκλος εκβιασμών και πιέσεων.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα περιοριστικα μέτρα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις και αυτό δεν το επιθυμεί καμία πλευρά, ούτε εντός της ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός φρόντισε μιλώντας στην «Washington Post» να στείλει σαφές μήνυμα περί της ανάγκης να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και το συνδύασε με την εμφάνιση των άκρων.
Ουσιαστικά περιέγραψε το κατ’ αυτόν πραγματικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η άνοδος των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και στη Δεξιά –όπως ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του –ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας.
Ουσιαστικά περιέγραψε το κατ’ αυτόν πραγματικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η άνοδος των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και στη Δεξιά –όπως ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του –ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας.
Ενδεικτικό ήταν και το ερώτημα που έθεσε: «Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;». Αυτά θα είναι και τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στις επικείμενες νέες συζητήσεις με την τρόικα, εν όψει και της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου: «Μη μας πιέζετε άλλο. Δεν αντέχουν η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα» θα είναι το μήνυμα της Αθήνας, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης και κυριαρχίας των άκρων.
Η κυβέρνηση προσδοκά τη θετική αξιολόγηση της τρόικας καθώς αυτή σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να της δώσει τις πολυπόθητες πολιτικές ανάσες ως το τέλος του έτους για να μπει η Ελλάδα στο 2014, οπότε θα έχει την προεδρία της ΕΕ. Ειδικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει να λάβει τον χαρακτήρα της πιο σκληρής και δύσκολης μάχης. Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι, αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η χώρα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες και να βγει η Ελλάδα στις αγορές.
Για τον Πρωθυπουργό έχει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη περίοδο να διατυπώνεται από την πλευρά των ΗΠΑ το αίτημα για αλλαγή πολιτικής και χαλάρωσης της λιτότητας, σε συνδυασμό με την έλευση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα. Το βασικότερο όμως είναι η ελπίδα που υπάρχει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις μέσω του ΔΝΤ για μια νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ώστε να απελευθερωθούν πόροι για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σενάρια
«Αγκάθι» η κινητικότητα στο Δημόσιο
Η περίοδος μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται ιδιαίτερα θερμή για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας κκ. Κυρ. Μητσοτάκης, Ι. Μιχελάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης πρέπει άμεσα να εμφανίσουν μετρήσιμα αποτελέσματα και από τη δική τους αποφασιστικότητα θα εξαρτηθούν πολλά, κυρίως στο βασικό θέμα της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα.
«Αγκάθι» η κινητικότητα στο Δημόσιο
Η περίοδος μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται ιδιαίτερα θερμή για την κυβέρνηση. Οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας κκ. Κυρ. Μητσοτάκης, Ι. Μιχελάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης πρέπει άμεσα να εμφανίσουν μετρήσιμα αποτελέσματα και από τη δική τους αποφασιστικότητα θα εξαρτηθούν πολλά, κυρίως στο βασικό θέμα της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα.
Οι απολύσεις συναντούν τη σφοδρή αντίδραση των συνδικαλιστών, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν μια πιο επιθετική στάση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια το παρήγορο –έτσι το περιγράφουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο –είναι το γεγονός ότι δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί μέχρι στιγμής να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις σε επίπεδο κοινωνίας και να οργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντίστοιχες της περιόδου της εμφάνισης των «Αγανακτισμένων».
Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στη σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, και δεν παραβλέπουν τη σταδιακή μετάβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική ρότα, υπενθυμίζοντας πρόσφατες συνεντεύξεις των κκ. Ι. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη, αλλά και εν γένει τη δημόσια στάση του κ. Δ. Παπαδημούλη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα έμπειροι πολιτικοί παράγοντες εμμένουν να διατηρούν ανοιχτό το ημερολόγιό τους και να κοιτάζουν πιθανές ημερομηνίες για εκλογές εντός του φθινοπώρου. Μπορεί ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στα «Νέα» να ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά οι ίδιοι παράγοντες –ακόμη και υπουργοί –στέκονται ιδιαίτερα στη διευκρίνιση που έδωσε στη συνέχεια: «Ωστόσο το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι, αν αντιληφθώ εκβιασμό ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ