Τη γερμανική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα επιστρατεύσει το υπουργείο Εργασίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το πρόβλημα, αφού η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα άγγιξε τον προηγούμενο Φεβρουάριο το πρωτοφανές ποσοστό του 64,2%, δίδοντας στη χώρα μας μία ακόμη αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντλήσει τεχνογνωσία γύρω από τα προγράμματα που εφαρμόζονται στη χώρα αυτή για την ανάσχεση του προβλήματος. Σημειωτέον ότι το θέμα της ανεργίας των νέων απασχολεί έντονα το σύνολο της Ευρώπης, με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν αποφασίσει –τις προηγούμενες ημέρες –την εκταμίευση 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των προγραμμάτων αντιμετώπισή της.
Ταυτοχρόνως, στις 3 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Βερολίνο πανευρωπαϊκή διάσκεψη, με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν λύσεις για το καυτό αυτό πρόβλημα, ώστε να μη «χαθεί μία γενιά νέων ανθρώπων», όπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου.
Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα αύριο Δευτέρα, ο κ. Βρούτσης θα δεχθεί στο υπουργείο αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του αντίστοιχου γερμανικού υπουργείου με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και τον ειδικό απεσταλμένο της Μέρκελ στην Ελλάδα κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει την εφαρμογή στη χώρα μας ενός προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης των νέων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς στη Γερμανία.Το πρόγραμμα θα λέγεται «Πρώτη ευκαιρία» και θα αφορά το σύνολο των νέων που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους και εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Κατ’ ουσίαν θα δίδεται στους νέους μία «επιταγή κατάρτισης και απασχόλησης» –ένα «voucher» –με τη βοήθεια του οποίου θα αποκτούν την «πρώτη επαφή» με την αγορά εργασίας. Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα τετράμηνης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τον τρόπο αυτό θα αποκτούν μία πρώτη εμπειρία για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μία θέση απασχόλησης. Το πρόγραμμα θα αφορά 75.000 νέους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατάρτιση και την πρακτική τους άσκηση σε επιχείρηση της επιλογής τους. Αυτό θα γίνεται με την επιλογή από τον υποψήφιο δέκα επιχειρήσεων από αυτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ ο ΟΑΕΔ θα υποδεικνύει –τελικώς –σε ποια από αυτές θα ενταχθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία επίσημα ποσοστά δείχνουν ότι η ανεργία άγγιξε το 27%, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται έστω και μία ώρα εβδομαδιαίως, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη.
Στην ηλικιακή ομάδα 15 ως 24 ετών το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης με ανεργία που ξεπερνά το 64%, γεγονός που σημαίνει ότι δύο στους τρεις νέους αυτής της ηλικίας είναι άνεργοι. Οπως άνεργος είναι και ένας στους τρεις νέους 25-34 ετών και ένας στους τέσσερις στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών, που αποτελούν και την πλέον παραγωγική ηλικία.
Εκτός αγοράς εργασίας παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι μένουν άνεργοι σε ηλικία άνω των 50 ετών, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν κάποια εργασία ως την ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Ιδιαιτέρως η ανεργία των νέων παρουσιάζει τάσεις ανεξέλεγκτης αύξησης σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ), το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2012 ανερχόταν στο 12,3% (73,4 εκατ. άτομα), ενώ προβλέπεται ότι το 2018 θα αυξηθεί στο 12,8%.
Η τάση είναι αυξητική, σημειώνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των νέων ανέργων το 2012 είναι αυξημένος κατά 3,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2007 και κατά 0,8 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ