Αρχισαν, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, οι πρώτες εισηγήσεις στον Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) για ανασχηματισμό. Οχι όμως σαν τον προηγούμενο που, αντί να δώσει φτερά στην κυβέρνηση, την έφερε πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Αυτήν τη φορά, οι επιτελείς του εισηγούνται έναν περιορισμένο ανασχηματισμό και μάλιστα να τον κάνει αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας, όπως λέει στους συνομιλητές του, δεν συζητεί καν τις εκλογές και ούτε «ανησυχεί με την άνοδο της ΝΔ» και κυρίως, όπως συχνά υπερηφανεύεται, δεν ασχολείται με τον Κυρ. Μητσοτάκη (αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του στις αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή, «τον κάνει μια χαψιά»), ο περιορισμένος ή στοχευμένος εάν θέλετε ανασχηματισμός θα είναι κάποια λύση μετά το πολιτικό τσουνάμι που θα επιφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αλλωστε υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίον ένας περιορισμένος ανασχηματισμός θεωρείται από το Μαξίμου αλλά και από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιβεβλημένος. Ποιος είναι αυτός; Ο Ευ. Τσακαλώτος. Ουδείς γνωρίζει εάν και όποτε κλείσει η αξιολόγηση μείνει ή φύγει…
Χωρίς κανένα σχέδιο
Και εδώ είναι το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα: Αν ο υπουργός Οικονομικών παραμείνει, ίσως το πρόβλημα να είναι ανύπαρκτο και ο Πρωθυπουργός θα στραφεί σε αντικατάσταση ορισμένων άλλων υπουργών που κατά τη γνώμη του δεν απέδωσαν. Εάν όμως ο κ. Τσακαλώτος παραιτηθεί τι γίνεται; Υπάρχουν αντικαταστάτες; Υπάρχει σχέδιο Β’ για την κάλυψη του κενού στο οικονομικό επιτελείο; Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε ότι υποψήφιοι για τη θέση του κ. Τσακαλώτου θα μπορούσε να είναι ο Γ. Χουλιαράκης (ο οποίος είναι και ο πλέον έμπειρος στις διαπραγματεύσεις και τελευταίως ο κ. Τσίπρας όλο και περισσότερο συνεργάζεται μαζί του) ή ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος (πρώην οικονομικός του σύμβουλος) ή ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής (ο άνθρωπος που εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό τη 13η σύνταξη από το πλεόνασμα). Αλλοι όμως (σοφότεροι και γνωρίζοντας το παιχνίδι που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ) επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα σκεφθεί ποιος θα αντικαταστήσει (εάν παραιτηθεί) τον κ. Τσακαλώτο. «Την τελευταία στιγμή αποφασίζει, δεν είδατε πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει από την ώρα που ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός έως την ώρα που καλούνται οι υπουργοί να ορκιστούν;» λένε για να προσθέσουν πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β’, ούτε υπήρξε ποτέ στην κυβέρνηση (εκτός εάν εννοούν αυτό του ταλαντούχου Γιάνη Βαρουφάκη).
Ενας κουρασμένος Πρωθυπουργός
Είναι γεγονός. Το μαρτυρούν όσοι τελευταίως συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό. Φαίνεται κουρασμένος (και το δείχνει). Δεν είναι μόνο ότι αδυνάτισε (κάνει διατροφή, μου είπαν), είναι και το ύφος του, ένα κουρασμένο ύφος. Η αξιολόγηση τον έχει εξαντλήσει, δεν κοιμάται μου είπαν καλά και το σημαντικότερο ξυπνά πολύ πρωί και πάει στο γραφείο του Μαξίμου. Και για να γίνουν οι συνεργάτες του πιο πειστικοί λένε ότι ο «Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κουράζεται αλλά δεν είναι σαν τους άλλους πρωθυπουργούς που πήγαιναν στο Μαξίμου κατά τις 11 το πρωί»). Δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ χωρίς σταματημό. Αλλά πώς δουλεύει τόσο πολύ χωρίς να ελέγχει τους υπουργούς του, οι οποίοι κάνουν ή λένε κυριολεκτικά ό,τι θέλουν; Και ο Κώστας Καραμανλής ξυπνούσε πρωί και έως τις 8 τηλεφωνούσε στους υπουργούς του και τους κατσάδιαζε εάν έκαναν καμία αστοχία. Αυτή η κούραση του κ. Τσίπρα έκανε και πολλούς συνεργάτες να του προτείνουν να πάρει… άδεια κανένα τριήμερο να πάει κάπου να ξεκουραστεί με την οικογένειά του. Ή τους «γαλάζιους» που λένε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι «μπορεί να ξεκουραστεί μια και καλή, προκηρύσσοντας εκλογές».
Εθνική συνεννόηση για τη Σκάρλετ
Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ευ. Μεϊμαράκη το μόνο που κρατώ είναι η δήλωση του «Βαγγέλα» ότι ο κ. Μητσοτάκης τού πρότεινε εθνική συνεννόηση για να λυθεί το πρόβλημα του Τσακαλώτου να βγει με τη Σκάρλετ. Τα υπόλοιπα άλλα, το τι συζήτησαν, εάν έλυσαν ή όχι τις διαφορές τους, εάν συμφώνησαν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα και γιατί, μου είναι παντελώς αδιάφορα. Τι πιο φυσιολογικό υπάρχει ένας πρόεδρος ενός κόμματος να συνεργάζεται με έναν πρώην πρόεδρο (έστω και προσωρινό) και να συνομιλούν σχεδιάζοντας για το μέλλον της παράταξης; Και βεβαίως με εντυπωσίασε και η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να μη βοηθήσει τελικά τον κ. Τσακαλώτο στο… ραντεβού του με τη Γιοχάνσον: «Ο καθένας λύνει μόνος του αυτά τα προβλήματα» είπε.
Οι ΑΝΕΛ ανακαλύπτουν (και πάλι) την Αμερική
Θυμάστε που σας ενημέρωνα ότι η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά αντί να πάει στην έκθεση τουρισμού (ΜΙΤΤ) της Μόσχας προτίμησε να πάει στην έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι έλαβα πλήθος σημειωμάτων από ομογενείς οι οποίοι όπως φαίνεται κρατούν σημειώσεις. Ενας από αυτούς (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) με πληροφορεί ότι οι ΑΝΕΛ πάνε κι έρχονται στις ΗΠΑ. Σε δύο χρόνια πραγματοποίησε πέντε ταξίδια η κυρία Κουντουρά, τρία ταξίδια ο Τέρενς Κουίκ και πέντε (σε λίγες ημέρες –όπου θα παραστεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου) ο Πάνος Καμμένος. Ισχυρίζονται πως ψάχνουν επενδυτές. Και ακόμα ψάχνουν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Αμερική…
HeliosPlus