Και μόνο η απλή σκέψη ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ενδέχεται να αναστείλει τις δραστηριότητές του, ύστερα από μια δυναμική παρουσία ενός περίπου αιώνα στην πολιτική, πνευματική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, γεννά αισθήματα όχι απλώς θλίψης, αλλά απελπισίας για κάθε ενσυνείδητο πολίτη που αναγνωρίζει ότι θεμελιώδης αρχή και προϋπόθεση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι η πολυφωνία του Τύπου.
Αν σιγήσει μια εφημερίδα, ένα περιοδικό, μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα, ένας τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός, δεν μένουν απλώς στον δρόμο, εκτός των άλλων υπαλλήλων, επίλεκτα μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας και επιστήμονες με λαμπρές σπουδές και εξειδικευμένη εμπειρία, αλλά περιορίζεται συγχρόνως ο ορίζοντας της ενημέρωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκυρη πληροφόρηση.
Η ευαγγελική ρήση (Ματθ. Δ4, Λουκ. Δ4) Ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος παραμένει τραγικά επίκαιρη. Η πνευματική τροφή αποτελεί εξίσου απαραίτητο όρο επιβίωσης των σύγχρονων κοινωνιών οι οποίες κλυδωνίζονται στη δίνη μιας αδυσώπητης κρίσης που εκτυλίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη επένδυσε πολλά στην παιδεία και τον πολιτισμό με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης χωρίς να αναμένει υλικά ανταποδοτικά οφέλη. Απτό πρόσφατο παράδειγμα η προσφορά από την εφημερίδα «Το Βήμα» του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών σε επτά σκληρόδετους άκρως καλαίσθητους τόμους τεσσάρων χιλιάδων περίπου σελίδων, που έγινε κτήμα του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Αρκετά εκατομμύρια Ελληνες έχουν επωφεληθεί από τις ποιοτικές και εθνικής σημασίας πολιτιστικές αυτές προσφορές, στις οποίες συγκαταλέγονται και άλλα λεξικά και μονογραφίες για την ελληνική γλώσσα. Αναρίθμητα είναι τα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και ξένα, όπως και ποικίλες άλλες σπουδαίες εκδόσεις, που προσφέρει αφειδώλευτα ο ΔΟΛ στον ελληνικό λαό.
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη απέδιδε και αποδίδει μεγάλη σημασία στην ποιότητα του νεοελληνικού λόγου τον οποίο καλλιεργεί και συνδιαμορφώνει με τα υπόλοιπα ποιοτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, διατηρώντας σταθερά και διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν λεχθεί ότι τα σώματα κειμένων, έντυπων και ηλεκτρονικών, με εκατομμύρια λέξεις, που διαθέτει ο ΔΟΛ αποτελούν αμύθητης αξίας υλικό για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Αν ληφθεί υπόψη ότι η γλώσσα συνδέεται στενά με τον πολιτισμό και την ταυτότητα ενός έθνους, τότε συνειδητοποιεί κανείς ακόμα καλύτερα το μέγεθος της εθνικής προσφοράς του ιστορικού αυτού Οργανισμού, στους συνεργάτες του οποίου συγκαταλέγονται κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής και διεθνούς πνευματικής σκηνής.
Ο πολιτισμός και η πολιτική είναι ομόρριζες λέξεις. Δεν μπορεί ξαφνικά να υπάρξει άνθηση του πολιτισμού όταν η πολιτική ζωή του τόπου έχει σχεδόν πλήρως απαξιωθεί. Οσοι τυχόν επιχαίρουν για τις τραγικά δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου δεν πρέπει να ξεχνούν ότι γινόμαστε όλοι πολιτιστικά φτωχότεροι.
Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ