Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε αθώες, ούτε κατά λάθος δηλώσεις, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τη δημοκρατική νομιμότητα και το σεβασμό του κράτους δικαίου. Απολύτως δικαιολογημένα λοιπόν οι δηλώσεις του μέχρι προχθές υπουργού Δικαιοσύνης κ.Παρασκευόπουλου ότι αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα εκδημοκρατισμού, πρέπει να προτιμηθεί η σύγκλιση από τη ρήξη… Όταν μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά τον εναγκαλισμό βουλευτών της από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος συνεταιρισμού είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη κίνηση, αλλά για γενικότερες και επικίνδυνες αντιλήψεις.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι κάποιοι ξεχνούν πολύ εύκολα και προσαρμόζουν την πραγματικότητα στις συγκυριακές κομματικές – και εξουσιαστικές τους – σκοπιμότητες. Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυχαίο μόρφωμα που κάποια στιγμή ξέφυγε από το δημοκρατικό πλαίσιο. Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μια ακραία αντιδημοκρατική, φιλοναζιστική οργάνωση, που καλλιεργεί το μίσος, τη βία, το ρατσιμό. Δεν ξεχνάμε ούτε τις δολοφονίες, ούτε τα τάγματα εφόδου, ούτε την ανοικτή τρομοκρατική δράση κατά μεταναστών .Φρόντισε άλλωστε η ίδια η Χρυσή Αυγή να υπενθυμίσει, λίγες ώρες μετά το συγχωροχάρτι του κ.Παρασκευόπουλου ποια είναι, με την εισβολή της σε εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται από την πλευρά στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού μια καιροσκοπική, τουλάχιστον,ανοχή η συγκατάβαση απέναντι στους χρυσαυγίτες. Αν και άτεγκτοι στο παρελθόν απέναντι στη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, καθώς δεν έχαναν ευκαιρία να καταδικάσουν σε όλους τους τόνους, οτιδήποτε θεωρούσαν ως παράθυρο στη νομιμοποίηση τους, σήμερα ανέχονται ακόμα και την κοινή παρουσία τους.
Καμιά συγκυριακή σκοπιμότητα δεν μπορεί όμως να δικαιολογήσει την άφεση αμαρτιών σε αυτό το επικίνδυνο για τη δημοκρατία μόρφωμα. Το μίσος,ο ρατσισμός, η βία που αποτελούν σύμφυτα χαρακτηριστικά των νεοναζιστών,ούτε μεταλλάσσονται, ούτε πολύ περισσότερο εξαγνίζονται,επειδή κρύβονται πίσω από ένα εθνικιστικό μανδύα,που φαίνεται ότι συγκινεί ορισμένους στη συγκυβέρνηση Σύριζα -ΑΝΕΛ.