«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις!». Τον στίχο του Σολωμού θυμήθηκαν οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον – Μια ματιά στο μέλλον». Το συνέδριο που διοργανώνεται για 27 συνεχόμενα χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν και ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και Καραμανλή. Ως εκ τούτου, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Η παρουσία του Μπενουά Κερέ, του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, στο συνέδριο και οι ομιλίες των Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτογραφία), Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δεν ήταν αρκετές για να διασώσουν τα προσχήματα.
nnn
Ισως οι βολές που εκτόξευσε ο κ. Τσακαλώτος τόσο κατά του ΔΝΤ όσο και του Βερολίνου να έδωσαν προς στιγμήν κάποιο νεύρο στο συνέδριο, κυρίως όταν άφησε να εννοηθεί πως εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να υπογράψει 4ο μνημόνιο, άρα (ως συμπέρασμα) η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ο κ. Τσακαλώτος άργησε να προσέλθει, κάτι που δεν ίσχυσε για τον Μπενουά Κερέ που παρότι Γάλλος ήταν… Αγγλος στο ραντεβού. Αν και δεν ενθουσίασε τους παρευρισκομένους με τα αγγλικά του και με τις γενικολογίες του. Το συνέδριο άλλωστε ως γεγονός το υποβάθμισε και η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μη μιλήσει στις εργασίες του για να παραστεί στον πανεθνικό θρήνο του κουβανικού λαού, αποδίδοντας τιμές στον Φιντέλ Κάστρο. Σε κάθε περίπτωση, το κοινό που παρακολούθησε το συνέδριο ήταν κατά 30% δημοσιογράφοι, κατά 30% οι παρατρεχάμενοι των ομιλητών και κατά 30% φορείς της αγοράς. Και κάτι ακόμα: προσφέρθηκαν brios και καναπεδάκια. Πού άλλες εποχές με τα πλήρη γεύματα…
Το καλοντυμένο αρπακτικό
Θεωρείται ειδικός στο να κερδίζει χρήματα από τις αποτυχίες των άλλων. Ο 76χρονος πολυεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, «το καλοντυμένο αρπακτικό», όπως τον χαρακτηρίζουν, είναι ένα από τα ονόματα για τα οποία ο Ντόλαντ Τραμπ συζητεί για τη θέση του υπουργού Εμπορίου. Πού τον ξέρουμε αυτόν. Είναι από τους επενδυτές που μετέχουν στο ινδικο-καναδικό κονσόρτσιουμ που έχει επενδύσει στη Eurobank. Τον γνωρίσαμε επίσης μέσω της επένδυσής του στην Τράπεζα Κύπρου (μετά το κούρεμα των καταθέσεων του 2013). Η δουλειά του είναι να παίρνει κατεστραμμένες εταιρείες και να τις αναδιαρθρώνει. Εχει διακριθεί σ’ αυτό.
Ο Φιντέλ θαύμαζε τον… Γρίβα
Επειδή πολλές προσωπικότητες (εγχώριες και μη) επιδεικνύουν με καμάρι τις επιστολές ή τα τηλεγραφήματα που κατά καιρούς έλαβαν από τον Φιντέλ Κάστρο, σας πληροφορώ ότι ο ηγέτης της Επανάστασης της Κούβας έδειξε εγγράφως τον θαυμασμό του και προς τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, πρώην αρχηγό της ΕΟΚΑ (Α και Β) και πρώην επικεφαλής της εθνικιστικής «Ομάδας Χ» κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, από την οποία πολλοί κομμουνιστές υπέφεραν. Το 1959 ο ηγέτης της Κούβας σε τηλεγράφημά του προς τον Γρίβα εξέφραζε όχι μόνο τον θαυμασμό του για τον αγώνα των κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ αλλά ανέδειξε και ότι το παράδειγμα της ΕΟΚΑ στάθηκε πηγή έμπνευσης για αυτόν. Και έγραψε στον Γρίβα: «Στρατηγέ, ο Αγώνας σου με συναρπάζει». Να σημειώσω ότι όταν ο Γρίβας πέθανε το 1974 ο Φιντέλ ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής ηγέτης που απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα γράφοντας: «Εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».
Θαύμαζε όμως και τον Μακάριο
Τιμές όμως ο Φιντέλ Κάστρο απέδωσε και στον μεγαλύτερο εχθρό τού Γρίβα, τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Εστησε μάλιστα προς τιμήν του έναν ανδριάντα, ύψους δύο μέτρων (την κατασκευή του οποίου χρηματοδότησε η Μονή Κύκκου) στην περιοχή Αβενίδα ντελ Πουέρτο, στην παλαιά Αβάνα, απέναντι από το λιμάνι της πόλης. Εστησε τον ανδριάντα του Μακαρίου επειδή ένα πλοίο υπό κυπριακή σημαία έσπασε το εμπάργκο κατά της Κούβας που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Δεν υπάρχει κύπριος κομμουνιστής ηγέτης που να μην πάει στην Κούβα και να μην καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου. Τελευταίος που έκανε κάτι τέτοιο ήταν ο Δημ. Χριστόφιας, πρώην πρόεδρος της Κύπρου και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Σχέδιο Β’ και Φιντέλ
Ισως ελάχιστοι το γνωρίζουν αλλά ο επικεφαλής του Σχεδίου Β’ Αλέκος Αλαβάνος είχε έναν ομιλώντα και πολύχρωμο παπαγάλο τον οποίο βάφτισε… Φιντέλ. Τον αγόρασε από την οδό Αθηνάς αντί 200 ευρώ και τον είχε στο τότε γραφείο του (στην οδό Μητροπόλεως) για συντροφιά και να έχει κάποιον, βρε αδελφέ, να συνομιλεί μαζί του. Και ξέρετε γιατί τον έβγαλε «Φιντέλ»; «Μόλις είχα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μια κίνηση ουτοπίας» λέει. Μόνο που ο Φιντέλ είχε άσχημο τέλος. Εκεί στο γραφείο όπου βόλταρε και φώναζε κάτι ακαταλαβίστικες λέξεις διαμαρτυρήθηκαν οι γείτονες ότι φωνάζει πολύ και τους αποσπούσε την προσοχή. Ετσι ο κ. Αλαβάνος αναγκάστηκε να τον βάλει σε κλουβί και να τον μεταφέρει στο σπίτι του, όπου τον έβαλε στη βεράντα. Μια γάτα όμως που δεν καταλάβαινε ούτε από ιστορία ούτε από επανάσταση, μιαν καλήν πρωίαν είδε τον παπαγάλο και προφανώς θα σκέφτηκε «good morning breakfast», εφόρμησε κατά του «Φιντέλ» και άφησε στη βεράντα του κ. Αλαβάνου κάτι (πολύχρωμα) πούπουλα.
HeliosPlus