Είναι προφανές ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει ως πρωθυπουργός τα περισσότερα και κρισιμότερα προβλήματα από οποιονδήποτε άλλον πρόεδρο ελληνικής κυβερνήσεως εδώ και δεκαετίες.
Τα προβλήματα του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό είναι γνωστά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού καθώς μοιάζει να κλιμακώνεται, αντί να υποχωρεί, η κρίση στις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Η κατάληξη της κρίσης αυτής μπορεί να είναι ευτυχής για τη χώρα ή αντιθέτως να είναι καταστροφική.
Η αποτροπή της καταστροφής είναι προδήλως το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νέου πρωθυπουργού.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, όσο κι αν δεν ομολογείται, είναι η «διοίκηση» του κόμματος, ο συντονισμός των κυβερνώντων υπουργών, υφυπουργών και λοιπών στελεχών μέσα στα όρια της πολιτικής που καθορίζει η ηγεσία.
Προτού συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του άρχισαν να κάνουν δηλώσεις για την εφαρμογή μιας ριζοσπαστικής πολιτικής –κατά την εκτίμησή τους. Χρειάστηκε άμεση κινητοποίηση και αποφασιστική παρέμβαση του κ. Τσίπρα για να διασκευαστούν υπουργικές δηλώσεις που γκρέμισαν το Χρηματιστήριο.
Ο κατάλογος των εξωπραγματικών οραμάτων ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει π.χ. τις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα. Το απόγευμα της μιας ημέρας ο αρμόδιος υπουργός καταργούσε διακρατικές συμφωνίες και το πρωί της επομένης ο κινέζος πρέσβης ελάμβανε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της Αθήνας προς το Πεκίνο…
Στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ανήκει η ευθύνη για να πάμε (παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή) «και μέσα και έξω» καλά.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαιτέρως τυχερός. Μία απροσδόκητη αλλαγή συμπεριφοράς της Ουάσιγκτον ίσως είναι ο από μηχανής θεός, που σώζοι την Ελλάδα.
«Για πρώτη φορά αμερικανός πρόεδρος τηλεφωνεί αμέσως σε νεοεκλεγέντα έλληνα πρωθυπουργό» έλεγε ένας από τους σοβαρότερους επιζώντες πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ