Ενας παλαιός πολιτικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην πολιτική, αλλά είχε και φιλοσοφικές εξάρσεις, ρωτήθηκε κάποτε: ποιοι είναι ικανότεροι και καλύτεροι επιστήµονες; Οι της ηµετέρας ευρωπαϊκής Παιδείας µετέχοντες ή οι αµερικανοσπουδασµένοι;
Ο γηραιός πολιτικός είπε ότι δεν είναι τόσο κρίσιµο το πού σπουδάζουν όσοι έχουν τη δυνατότητα σπουδών σε κορυφαία πανεπιστήµια, όσο κρίσιµο είναι το πού θα εγκατασταθούν για να εργασθούν µετά τις σπουδές τους.
Οσοι επιθυµούν κλασικέςσπουδέςπρέπει να σπουδάσουν στην Ευρώπη, ενώ για τις Επιστήµες (science) τα πανεπιστήµια των ΗΠΑ είναι µακράν τα καλύτερα –έλεγε ο παλαιός πολιτικός. Και προσέθετε ότι µέγας είναι ο κίνδυνος οι σπουδάζοντες στο εξωτερικό Ελληνες να µην επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η οποία χάνει έτσι εκείνο το ανθρώπινο δυναµικό που στηρίζει τις ελπίδες του µέλλοντος.
Την ίδια εποχή ένας άλλος κορυφαίοςΕλληνας, ο καθηγητής Μάικ Δερτούζος (διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΜΙΤ –εκεί γεννήθηκε το Internet), πρότεινε εντυπωσιακές λύσεις στο πρόβληµα της απασχόλησης των νέων, πρόβληµα που είχε ήδη αρχίσει να αναδύεται ως απειλή για τον κοινωνικό ιστό.
Και οι δύο έφυγαν χωρίς να δουν τη δραµατική εξέλιξη στο πρόβληµα της απασχόλησης των νέων και της εργασίας γενικότερα.
Ο ένας στους τρεις Ελληνες είναιάνεργος και οι µισοί Ελληνες είναι έτοιµοι να µεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά.
Τα στοιχεία της έρευνας που δηµοσιεύει σήµερα «Το Βήµα» (σελίδες Α12-14) είναι αποκαλυπτικά. Και ανησυχητικά για την Κοινωνία. Είναι και ακατανόητα.
Οποιοι δεν έχουν λύσεις να φύγουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ