Μπορεί να είναι λίγοι όσοι γνωρίζουν την ιστορία της, αλλά σίγουρα αξίζει τον χρόνο της. Μια γυναίκα ατρόμητη και σίγουρα πρωτοπόρος για την εποχή. Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγινε η πρώτη Σοβιετική κοσμοναύτις που κατάφερε να μπει στο μονοθέσιο διαστημικό σκάφος «Βοστόκ 6» και να φτάσει στο διάστημα, την 16η Ιουνίου του 1963.
Η αρχή της ζωής της δεν προμελετούσε πολλά για τα όσα ακολούθησαν. Ποιος θα περίμενε πως το κορίτσι που γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1937 σε ένα μικρό ρωσικό χωριό της Κεντρικής Ρωσίας, το Μασλενίκοβο, θα έγραφε τέτοια ιστορία;
Η νεαρή Βαλεντίνα αφού τελείωσε το σχολείο, έπιασε δουλειά ως εργάτρια σε ένα τοπικό εργοστάσιο ελαστικών και στη συνέχεια εργάστηκε σε υφαντουργείο. Η θέληση της όμως για αδρεναλίνη και για να ξεχωρίσει στην κοινωνία, την ώθησαν να λάβει την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή σε τοπική αερολέσχη.
Κάπου στο 1961 έγινε το πρώτο βήμα, για να φτάσει πιο κοντά στο διάστημα. Παρότι δεν ήταν πιλότος, αλλά επειδή κατείχε την εκπαίδευση, επιλέχθηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων, ως μία από τις πέντε πρώτες γυναίκες του διαστημικού προγράμματος της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Δύο χρόνια ακολούθησε σκληρή εκπαίδευση στη διαχείριση μονοθέσιου διαστημικού σκάφους, μέχρι που ήρθε η ημέρα της 16ης Ιουνίου του 1963. Τότε ήταν που κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το διάστημα, ενώ σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί το πως λειτουργεί το γυναικείο σώμα στο διάστημα.
Η αποστολή και το ταξίδι της Τερεσκόβα ολοκληρώθηκε 3 ημέρες μετά την 19η Ιουνίου, όπου προσγειώθηκε ξανά πίσω με το αλεξίπτωτό της.
Uzaya çıkan ilk kadın, ilk sivil, Sovyetler Birliği vatandaşı Valentina Tereşkova;
16 Haziran 1963 yılında, Vostok 6 pilotluğu için 400’ü aşkın başvuru ve 5 finalist arasından Tereşkova seçildi. Uzayda, Dünya’nın yörüngesinde 48 tur atarak yaklaşık 3 gün geçirdi.#8Mart pic.twitter.com/SyKXULGqyO— BSM (@BSMKolektif) March 6, 2019
Τα ταξίδια της ωστόσο στο διάστημα δεν συνεχίστηκαν, παρά το γεγονός πως έγινε η πρώτη γυναίκα που έγραψε ιστορία σε αυτό το κομμάτι. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε το διαστημικό πρόγραμμα και αφοσιώθηκε στην προσωπική της ζωή.
Η προσωπική ζωή της Βαλεντίνα Τερεσκόβα
Στις 3 Νοεμβρίου του 1963 παντρεύτηκε τον αγαπημένο της και συνάδελφο της Άντριαν Νικολάγεφ, ήταν και εκείνος ο μοναδικός εργένης κοσμοναύτης της εποχής. Μαζί απέκτησαν μια κόρη την Έλενα Νικολάγεβα, η οποία ακολούθησε την ιατρική. Ωστόσο οι δρόμοι τους χώρισαν το 1982 και η Τερεσκόβα παντρεύτηκε τον γιατρό Γιούλι Σαποσνίκοφ.
Η Τερεσκόβα έγινε δεκτή στην Πολεμική Αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης, σπούδασε διαστημική μηχανολογία και αποστρατεύτηκε το 1997 με τον βαθμό του υποπτεράρχου, ενώ προωθήθηκε και σε διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε με τον ορθοπεδικό Γιούλι Σαποσνίκοφ, που τον γνώρισε κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων, και έμεινε μαζί του μέχρι τον θάνατό του το 1999.
Η τιμή προς την πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το διάστημα
Επιστρέφοντας από το ταξίδι της, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγινε δεκτή στην Πολεμική Αεροπορία της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια σπούδασε διαστημική μηχανολογία και κατέκτησε τον τίτλο του υποπτεράρχου το 1997.
Η Τερεσκόβα τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης. Κατέκτησε μάλιστα δύο φορές το βραβείο Λένιν, ενώ επισκέφθηκε και την Αθήνα τον Απρίλιο του 1980.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images