Το βασιλικό κτήμα του Τατοΐου εξακολουθεί να παραμένει αίνιγμα για τους ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που το κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο, καθώς πολλοί αγνοούν τόσο την ταυτότητα του κάθε κτιρίου μπροστά από το οποίο περνούν, όσο και την ευρύτερη ιστορία του κτήματος στο οποίο διαδραματίστηκαν καίρια επεισόδια του πρόσφατου εθνικού παρελθόντος. Το βιβλίο «Τατόι - Περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο» του Κώστα Μ. Σταματόπουλου, από τις εκδόσεις Καπόν, ξεδιπλώνεται στο περιοδικό Life&Style για να λύσει αυτό το αίνιγμα και να διαφωτίσει το ευρύ κοινό, παρέχοντας υλικό και πλούσιες πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως πρόσφατα, συμπεριλαμβάνοντας έναν εύχρηστο οδηγό που ξεναγεί τον επισκέπτη του κτήματος στο καθένα από τα κτίρια του ιστορικού πυρήνα του, αλλά και στην πλούσια ιστορία του. Το έργο συμπληρώνεται με χάρτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά διαγράμματα, καθώς και με σχέδια από το χέρι του συγγραφέα του, που τονίζει ότι σκοπός πλέον των φίλων του κτήματος είναι η σωστή διαχείρισή του και η ανάληψη της φροντίδας του από ανθρώπους με γνώση και προσωπικό ενδιαφέρον για το πρώην βασιλικό κτήμα. Στα αποσπάσματα που ακολουθούν εστιάζουμε σε τρία σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο Τατόι: Το θάνατο του βασιλέως Παύλου, την έλευση της βασίλισσας Άννας Μαρίας και τη μοιραία νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου του 1967…
«Σε μία εποχή όπου τα Ανάκτορα είχαν αυξημένη επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου, ήταν φυσικό το Τατόι, μολονότι χώρος ιδιωτικός, να αποτελέσει το θέατρο άπειρων εμπιστευτικών συνεργασιών, συναντήσεων, ζυμώσεων και ως εκ τούτου να καταστεί ένα από τα κύρια εργαστήρια παρασκευής των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις/συζητήσεις αυτές με παράγοντες της δημόσιας ζωής, ο βασιλεύς ήταν άλλοτε μόνος, άλλοτε είχε κοντά του την βασίλισσα, αργότερα, όταν αυτό ήταν δυνατόν, μετείχε σε αυτές και ο διάδοχος. Το Τατόι υπήρξε ο χώρος τόσο της ανάθεσης της πρωθυπουργίας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή (στις 5 Οκτωβρίου 1955) –η πρώτη παρουσία του Καραμανλή, υπουργού τότε Αμύνης, στο Τατόι σημειώνεται στις 4 Οκτωβρίου 1950, επ’ αφορμή δεξιώσεως του βασιλικού ζεύγους προς την Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου– όσο και εκείνος της τελευταίας συνάντησής του με τον βασιλέα Παύλο, το πρωί της 5ης Νοεμβρίου 1963, όταν η ρήξη ανάμεσα σ’ αυτόν και το Στέμμα είχε συντελεσθεί.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα ελάμβανε, και πάλι στο Τατόι, την εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως ο Γεώργιος Παπανδρέου. Στο Τατόι τέλος ορκίσθηκε, στις 19 Φεβρουαρίου 1964, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που ανεδείχθη μετά τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου, στις οποίες η Ένωση Κέντρου κυριολεκτικώς είχε σαρώσει: ο λόγος της ορκωμοσίας της εκεί και όχι στα ανάκτορα Αθηνών ήταν η βαρύτατη ασθένεια του βασιλέως Παύλου, που μέχρι τότε εκρατείτο από το περιβάλλον του μυστική και η οποία εντός διαστήματος βραχύτερου των είκοσι ημερών θα τον οδηγούσε στο θάνατο.
Η τελευταία φορά στην οποία ο Παύλος άσκησε κανονικά τα βασιλικά του καθήκοντα ήταν στις 7 Ιανουαρίου 1964, όταν προήδρευσε της πρώτης από τις δύο συσκέψεις για το Κυπριακό, στα ανάκτορα Αθηνών. Εν συνεχεία, η απουσία του τόσο από την κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου (συναρχηγού της Ενώσεως Κέντρου, φίλου και κουμπάρου του) όσο και από εκείνη του Μ. αυλάρχη Δ. Λεβίδη, όπως επίσης το ότι σε όλες τις ακροάσεις του τον αναπλήρωνε πια ο διάδοχος Κωνσταντίνος, φανέρωναν ότι κάτι το σοβαρό συνέβαινε. Οι γιατροί του –Θωμάς Δοξιάδης, Αλέξανδρος Μάνος και Νικόλαος Τσαμπούλας– εξακολουθούσαν ωστόσο να αποδίδουν τη μείωση των δυνάμεών του και τους πόνους που είχε σε αίτια όχι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και παρότρυναν τη βασίλισσα να μην αναβάλει την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, για την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Ευρισκόμενη ακόμη στην Αμερική, η Φρειδερίκη δέχθηκε, στις 31 Ιανουαρίου, τηλεφώνημα του διαδόχου που, κεκαλυμμένα, της έδωσε να αντιληφθεί ότι έπρεπε να επιστρέψει ολοταχώς.