Πρώτη φορά η «Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down» καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.
Έκτοτε ο αγώνας και η προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα που αφορούν τα άτομα με σύνδρομο Down, κορυφώνεται κάθε 21 του Μάρτη και για φέτος είχαμε ένα από τα πιο ξεχωριστά βίντεο, τα οποία αποτυπώνουν με τον καλύτερο και πιο δυναμικό τρόπο, πως για μια ακόμη φορά οι στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας, κάνουν απλά την καθημερινότητα και την ζωή αυτών των ατόμων ακόμη πιο δύσκολη.
Να σημειωθεί πως ο τρίτος μήνας του έτους, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αλλά υποδηλώνει τη μοναδικότητα του τριπλασιασμού (τρισωμία) του 21ου χρωμοσώματος που προκαλεί το σύνδρομο Down.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο, Τζον Λάνγκτον Χεΐτον Ντάουν, καθώς ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε, το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι και γι’ αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down, εκτός από το να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, είναι και να εξαλείψει την άγνοια, τον φόβο και την προκατάληψη προκειμένου όλα τα άτομα με σύνδρομο Down να ενταχθούν ομαλά ως ισότιμα μέλη, στην κοινωνία.
Με αφορμή όλα αυτά και άλλα πολλά, ο οργανισμός «Canadian Down Syndrome» δημιούργησε μια νέα καμπάνια που μας καλεί να σταματήσουμε να κάνουμε υποθέσεις για τα άτομα με σύνδρομο Down και να τα αντιμετωπίσουμε ως ισότιμα μέλη όπως τους αξίζει.
Στο σπουδαίο αυτό σποτ, που πιθανώς έχεις πετύχει στην ροή των social media σου, πρωταγωνιστεί η μόλις 22 ετών Madison Tevlin, μοντέλο και ηθοποιός με έξτρα χρωμόσωμα η οποία αποδομεί ένα-ένα τα στερεότυπα.
«Γεια σου, bartender, υποθέτεις ότι δεν μπορώ να πιώ μαργαρίτα, οπότε δεν μου σερβίρεις μαργαρίτα. Η υπόθεσή σου γίνεται πραγματικότητα», τονίζει αρχικά στο βίντεο η Madison.
«Γονείς, νομίζετε ότι δεν μπορώ να μείνω στο δικό μου σπίτι, οπότε δεν με ενθαρρύνετε γι’ αυτό. Και δεν μένω στο δικό μου σπίτι», συνεχίζει η ίδια, εστιάζοντας στο ότι πρέπει επιτέλους να αντιστρέψουμε τις αρνητικές υποθέσεις μας. Μέσα από αυτό το σύντομο βίντεο, τονίζεται με τον πιο εμφανή τρόπο πως τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να κάνουν τα πάντα, αρκεί να έχουν τις ισότιμες ευκαιρίες που τους αντιστοιχούν, είτε αφορά το σχολείο, την προσωπική τους ζωή, τη διασκέδαση, ένα άθλημα ή ακόμη και τον χώρο εργασίας τους.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: @coordown