Σύμφωνα με την «σκοτεινή τριάδα του Μακιαβέλι», υπάρχουν τρεις βασικές προβληματικές προσωπικότητες στον κόσμο της ψυχολογίας, οι οποίες έχουν ένα πολύ κοινό στοιχείο. Και από τις τρεις, απουσιάζει η ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν νιώθουν τύψεις, ούτε μπορούν να συναισθανθούν κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Αυτές οι προσωπικότητες είναι η ναρκισσιστική, η κοινωνιοπάθεια, όπως επίσης και η ψυχοπάθεια.
Τα άτομα που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία, θεωρούνται βαθιά προβληματικά και επικίνδυνα, αφού αναπτύσσουν επιθετικά και προβληματικά μοτίβα συμπεριφοράς. Κάτι τέτοιο όμως, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει η Patric Gagne, συγγραφέας, ψυχοθεραπεύτρια και ακτιβίστρια σε θέματα που αφορούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες όπως η κοινωνιοπάθεια.
Η Gagne μέσα από το βιβλίο της με τίτλο «Sociopath, A memoir» εξιστορεί τη ζωή της, αλλά και την καθημερινότητά της ως άνθρωπος με κοινωνιοπάθεια. Πρόκειται για μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του. Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους», συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.
Τα πρώτα χρόνια ζωής της Patric Gagne
Από μικρή ηλικία, η Gagne είχε ξεσπάσματα θυμού, επιθετικές συμπεριφορές, παρενοχλούσε άλλους, και έφτανε πολλές φορές στην παράβαση, κλέβοντας αντικείμενα. Κατάλαβε ότι κάτι πάει λάθος μαζί της, όταν συνειδητοποίησε πως «δεν νιώθει». «Ένιωθα πολύ κενή, δεν μπορούσα να νιώσω κάτι», δηλώνει η ίδια.
Σταδιακά θέλησε να μάθει περισσότερα για τη διαταραχή προσωπικότητας που είχε. Ξεκίνησε να κάνει ψυχοθεραπεία και στη συνέχεια ασχολήθηκε και ακαδημαϊκά με τον συγκεκριμένο τομέα. Μέσα από το βιβλίο της, η Patric Gagne θέλει να βγάλει το στίγμα που επικρατεί γύρω από την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια και δηλώνει πως «υπάρχουν πολλά περισσότερα από την διάγνωση με ψυχοπάθεια».