Σε προηγούμενο άρθρο μας ανακαλύψαμε τι είναι το συναισθηματικό hangover (που προκύπτει ως απόρροια ενός αρνητικού -ενίοτε και θετικού- γεγονότος που έχει έντονο συναισθηματικό αντίκτυπο) και ποιες αιτίες συνήθως το προκαλούν. Πώς όμως μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει;
Αν βιώνετε συναισθηματικό hangover οι ειδικοί έχουν μια πολύ σημαντική σύσταση: Μην το αγνοήσετε! “Το να υποφέρεις από ένα συναισθηματικό hangover είναι ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό και το σώμα μας προστατεύουν από το να αναλάβουμε παραπάνω από όσα -με ασφάλεια- μπορούμε να επεξεργαστούμε. Διασφαλίζουν έτσι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που μας συμβαίνει και να συνέλθουμε” εξηγεί η κλινική κοινωνική λειτουργός Elise Robinson.
Όπως συμβαίνει με πολλά θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, το πρώτο βήμα είναι να έχουμε αυτεπίγνωση και να αναγνωρίσουμε τι (μας) συμβαίνει. “Για να συνέλθουμε από ένα συναισθηματικό hangover βοηθά πρώτα ν’ αποδεχτούμε ότι το βιώνουμε” τονίζει η Madeline Weinfeld. “Όταν επισημαίνεις και ονοματίζεις αυτό που συμβαίνει, μειώνεται το άγχος που, αλλιώς, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει προσπαθώντας να διαγνώσεις τί πάει στραβά. Έπειτα, μπορείς να βρεις τον απαραίτητο χρόνο για να αυτορρυθμιστείς και να ηρεμήσεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε τρόπο είναι καλύτερος για σένα” εξηγεί.
Αντιμετωπίζοντας το συναισθηματικό hangover
Παρακάτω, παραθέτουμε 5 χρήσιμα tips που συστήνουν οι ειδικοί για να συνέλθει κανείς από ένα συναισθηματικό hangover.
1. Μην παραλείπεις την αυτοφροντίδα
“Εξοικονόμησε λίγο χρόνο που θα αφιερώνεις αποκλειστικά στον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας τις πιο αγαπημένες σου self-care τακτικές και κάνοντας focus σε ότι σε θρέφει συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά” λέει η Robinson. Η αυτοφροντίδα μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σου και να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις έπειτα από μία έντονη συναισθηματικά εμπειρία. Αν δεν είσαι σίγουρη ποιες τακτικές αυτοφροντίδας ενδέχεται να είναι καλύτερες κατά τη διάρκεια ενός συναισθηματικού hangover, η Weinfeld προτείνει κάποιες ιδέες:
- Ασκήσεις με βαθιές αναπνοές
- Κράτησε ημερολόγιο
- Άκουσε τη μουσική που αγαπάς
- Απόλαυσε ένα ντους ή ένα μπάνιο για αρκετή ώρα
- Φάε υγιεινό φαγητό
- Κράτα ενυδατωμένο τον οργανισμό σου
2. Επωφελήσου από τη σωματική κίνηση
Όταν νιώθεις χάλια, φαντάζει πολύ δελεαστικό να παραμείνεις στο κρεβάτι …κοιτάζοντας το ταβάνι. Ωστόσο, το να αποφασίσεις να γυμναστείς είναι επίσης ένα είδος αυτοφροντίδας που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα έπειτα από μια συναισθηματική αναστάτωση. Σύμφωνα με την Robinson, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ορμονών του stress καθώς απελευθερώνονται περισσότερες feel-good χημικές ουσίες που τις εξισορροπούν. Για παράδειγμα, η άσκηση μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη που βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν το άγχος. “Το να έχεις περισσότερες τέτοιες ορμόνες στο αίμα σου βοηθάει επιπλέον να ρυθμίσεις το mood σου, να κοιμηθείς καλύτερα και να νιώθεις πιο χαλαρή -εκτός, φυσικά από τη δραστική αντιμετώπιση της σωματικής εμπειρίας του στρες” λέει η ίδια.
3. Θέσε -τα απαραίτητα- όρια
Κανείς δεν μπορεί να γεμίσει την κούπα του από μία άδεια τσαγιέρα. Όταν είσαι εντελώς εξαντλημένη δεν βρίσκεσαι στην κατάλληλη κατάσταση να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους και αυτό δεν είναι εγωιστικό. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η έννοια των υγιών ορίων. “Αν έχεις ανθρώπους στην ζωή σου που, πολύ συχνά, στηρίζονται σ’ εσένα για να αποφορτιστούν από τα συναισθήματα τους, για την επίλυση των προβλημάτων τους ή τις ανάγκες των οποίων βάζεις σε προτεραιότητα, ίσως είναι ευεργετικό να δημιουργήσεις μία νέα διάλεκτο, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας για να εκφράζεις αν έχεις τις αντοχές για κάτι τέτοιο” προτείνει η Robinson. Επίτρεψε στον προσωπικό σου κύκλο να γνωρίζει πότε περνάς δύσκολα και πότε δεν έχεις τη δύναμη ν’ αναλάβεις περαιτέρω συναισθηματικά φορτία και πως θα είσαι παραπάνω από πρόθυμη να είσαι εκεί για όσους νοιάζεσαι όταν θα νιώθεις καλύτερα.
Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις εντελώς μόνη. “Η λεπτή διαφορά εδώ είναι ότι το να περνάς χρόνο με τους ανθρώπους που αποτελούν το πιο κοντινό σου υποστηρικτικό δίκτυο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιωθεί η διάθεσή σου, απολαμβάνοντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους” λέει η Robinson.
4. Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου
Έπειτα από μία έντονη συναισθηματική εμπειρία είναι απολύτως φυσικό να χρειαστείς λίγο χρόνο για να νιώσεις καλύτερα. Ενώ η αυτοφροντίδα θα σε βοηθά εν τω μεταξύ ν’ ανεβάσεις την διάθεσή σου, η πάροδος του χρόνου από μόνη της είναι πιθανόν να μειώσει τα συμπτώματα του συναισθηματικού hangover -κάτι που ίσως είναι καλό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. “Όπως και στην περίπτωση του σωματικού hangover, το να θυμάσαι ότι ο χρόνος από μόνος του θα συμβάλει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων που βιώνεις είναι βοηθητικό” λέει η Weinfeld.
5. Προσδιόρισε αν χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια
“Τέλος, όταν νιώσεις και πάλι καλύτερα, μπορείς να επανέλθεις νοερά στο τραύμα που προκάλεσε το συναισθηματικό hangover και να εξετάσεις αν υπάρχει κάτι που επιθυμείς ή χρειάζεται να κάνεις για να αντιμετωπίσεις ή για να εξερευνήσεις βαθύτερα αυτό που συνέβη” λέει η Weinfeld. Παρατηρεί επίσης ότι αν κανείς βιώνει συχνά έντονα συναισθηματικά hangovers το να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ καλή ιδέα. Αυτό ισχύει γιατί τα συχνά συναισθηματικά hangovers μπορεί να προκαλέσουν burnout και χρόνιο άγχος, σύμφωνα και με την Robinson.
“Το να ζεις μέσα σε έναν κύκλο επαναλαμβανόμενων συναισθηματικών hangovers μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην διανοητική και σωματική υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα” εξηγεί. “Δεν είναι μόνο δύσκολο να νιώθεις ο εαυτός σου αλλά επίσης επηρεάζονται οι σχέσεις σου, η επαγγελματική ζωή και η συνολική σου νοοτροπία. Η συνεργασία με ένα ειδικό μπορεί να βοηθήσει να εφαρμοστούν περισσότερες στρατηγικές για ανακούφιση και για θετικές αλλαγές που θα διαρκέσουν” καταλήγει.
Πηγή φωτογραφιών: Istockphoto.com