ΠΑΤΡΙΔΑ είναι η γλώσσα και οι άνθρωποι. Ένα ταξίδι στις σκέψεις και τα αισθήµατα διακεκριµένων Ελλήνων, κυρίως συµπατριωτών µας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ήταν η στήλη «Πατριδογνωσία» της Άννας Γριµάνη. που δηµοσιεύονταν στο περιοδικό «Κ» της Κυριακάτικης Καθηµερινής από το 2007 και για οκτώ περίπου χρόνια.
Διαπρεπείς Έλληνες της διεθνούς Ακαδηµαϊκής Κοινότητας της Επιστήµης, της Έρευνας και Τεχνολογίας, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, που κατέχουν εξέχουσες θέσεις στα σηµαντικότερα ακαδηµαϊκά κι ερευνητικά ιδρύµατα της Ευρώπης και των Η.Π.Α., καθώς και προσωπικότητες µε διεθνές κύρος της ακαδηµαϊκής ζωής, της διανόησης και τέχνης στην Ελλάδα, και ελληνιστές, φιλοξενήθηκαν στην «Πατριδογνωσία», απαντώντας σε κοινά ερωτήµατα, για την Ελληνικότητα.
Εκατό Πρόσωπα σε µια λόγια, εκδοτική συνύπαρξη – ένα σύγχρονο αποτύπωµα σκέψης για την ελληνικότητα.
Μέσα από σύντοµες συνεντεύξεις, η καταξιωμένη δηµοσιογράφος προσεγγίζει το περιεχόµενο της ελληνικότητας στην εποχή µας. Πώς αντιλαµβανόµαστε και τι νοιώθουµε για την σύγχρονη Ελλάδα, τι πιστεύει ο κόσµος για εµάς, που τα καταφέρνουµε και ποιες είναι οι ήττες που µας καθηλώνουν. Η δηµοσιογραφική της αξιοσύνη την οδήγησε αβίαστα σε Έλληνες που αποδήµησαν διψώντας για προκοπή και αξιοκρατία.
Κι όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό σημείωμα του στο βιβλίο, ο κύριος Σωκράτης Τσιχλιάς, Δηµοσιογράφος, Μέλος Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τότε διευθυντής του Κ και των περιοδικών εκδόσεων της Καθηµερινής της Κυριακής που υιοθέτησε την ιδέα, ονοµάτισε τη στήλη, και αναγνώρισε τη σηµασία αυτής της δηµοσιογραφικής έρευνας,
Φύσαγε ένα αεράκι στα κείµενα της «Πατριδογνωσίας». Σε πληµµύριζε µια αισιοδοξία: δικοί µας είναι όλοι αυτοί. Δεν µπορεί, µπορούµε και εδώ.
Στην έκδοση, έναν πρώτο κύκλο παρουσιάσεων, περικλείεται η σπάνια συνάθροιση διαφορετικών απόψεων, σε µια κοινή θεµατολογία, Ελλήνων µε σηµαντική επίδραση. Το έργο τους, η διεθνής παρουσία τους, τεκµηριώνει την οικουµενικότητα ενός λαού και την εντυπωσιακή διασπορά του ανά τον κόσµο.
Αντί εισαγωγής…
Μίκης Θεοδωράκης
«Eίµαι ένα µε τα µάρµαρα».
Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Μ.Θ.: Είναι βίωμα.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Μ.Θ.: Το «ελληνικό» δεν μετριέται.
Η υπέροχη εκδοχή του Έλληνα
Μ.Θ.: Του παγιδευμένου.
Αυτό που με χαλάει.
Μ.Θ.: Η πολλή «εξυπνάδα».
Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Έλληνας σήμερα;
Μ.Θ.: Αναλόγως…
Παράγει πολιτισμό ο Έλληνας της νέας εποχής ή μένει κολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα.
Μ.Θ.: Εάν ψάξεις, ναι.
Με ποια ταυτότητα οι Έλληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Μ.Θ.: Με την αστυνομική τους ταυτότητα.
Το ελληνικό μου «γιατί» κι ένα «πρέπει» που πέταξα.
Μ.Θ.: Γιατί η εθνική μας απελευθέρωση να καταντήσει εθνικός εφιάλτης; Το να γίνω με τη βία κάποιος άλλος.
Ο Έλληνας ποιητής μου.
Μ.Θ.: Αυτός που έκανε ποίηση τη ζωή του και θυσιάστηκε για μένα.
Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Μ.Θ.: Είμαι ένα με τα μάρμαρα.
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη – ορίστε την.
Μ.Θ.: Οδός Αρμονίας.
- ••
Ο παγκόσμιος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, τιμημένος με το βραβείο Λένιν (1983), ενώ προτάθηκε το 2000 και για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, χρειάστηκε μόνον έντεκα φράσεις για να αποδώσει τη δική του Πατριδογνωσία. Ολιγογράφος και σοφός, ο Μ.Θ. υπογράφει κάθε απάντησή του.