Πόσους θανάτους έχει άραγε το κάθε challenge στο TikTok; Πρόσφατες στατιστικές αποκαλύπτουν τον ανησυχητικό φόρο αίματος που προκαλούν οι προκλήσεις του TikTok, με περίπου 20 άτομα να υποκύπτουν σε θανάτους ανά πρόκληση.
Ποια είναι τα κίνητρα; Τα χρήματα, οι χορηγίες φυσικά. Μιλάμε για ομάδες ανθρώπων που αυτά τα challenges στο TikTok είναι το επάγγελμά τους, από τα οποία κερδίζουν 5.000 με 10.000 ευρώ το μήνα- μπορεί και παραπάνω. Γιατί υπάρχει διαφήμιση και επαγγελματική προσέγγιση και γιατί ο φόβος του θανάτου φέρνει likes και views.
Ο πρόεδρος της «Ιnternet now» και saferkids.gr, Νίκος Βασιλάκος αναρωτιέται, στεναχωριέται, απαντάει και προειδοποιεί…
«To δέλεαρ είναι μεγάλο και στην αδρεναλίνη της νεότητας δεν αξιολογείται ο κίνδυνος. Πρέπει να είναι το κάθε βίντεο λίγο πιο ακραίο από το προηγούμενο για να κερδίσει. Πόσα όμως αξίζει η ανθρώπινη ζωή για να τη ρισκάρει κάποιος χωρίς δίχτυ ασφαλείας σε μια άλλη άγνωστη πόλη όπως με το τραγικό περιστατικό που συνέβη με τον Tzane στην Ιταλία; Έχω μιλήσει πολλές φορές για τα challenges στο TikTok, και όχι μόνον. Είναι άκρως επικίνδυνα. Φτάνει πια να φέρνουν κάθε φορά έναν θάνατο στην πόρτα του σπιτιού μιας οικογένειας», εξηγεί ο ίδιος.
Δεν υπάρχει κόστος, χρήμα και κέρδος που μπορεί να αντιστοιχηθεί με την ανθρώπινη ζωή ενός νέου ανθρώπου.
«Ο πρόωρος θάνατος του TikToker Tzane στην Ιταλία, στο χωριό Roghudi Vecchio, όπου ξεκίνησε ένα ταξίδι μαζί με τρεις συντρόφους του, προκάλεσε βαθιά θλίψη σε πολλούς. Ο Tzane, μια διάσημη προσωπικότητα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο TikTok, όπου συγκέντρωσε ένα σημαντικό αριθμό 57.000 οπαδών, διακρίθηκε μέσα από τα συναρπαστικά του βίντεο, τα οποία συχνά χαρακτηρίζονταν από την εστίασή τους σε ρουτίνες γυμναστικής και χιούμορ. Επιπλέον, κατά καιρούς επιχειρούσε συζητήσεις για θέματα που αφορούσαν τη νεολαία και την επικαιρότητα, ενώ παράλληλα επιδιδόταν σε ανάλαφρες φάρσες με τον κύκλο των φίλων του.
Ο Tzane και οι φίλοι του ανέλαβαν μια αποστολή στο απομακρυσμένο χωριό Roghudi Vecchio, αναζητώντας μια βραδιά εξερεύνησης. Ωστόσο, η μοίρα πήρε τραγική τροπή κατά τη διάρκεια αυτής της εκδρομής, με αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο του Tzane. Πηγές αναφέρουν ότι έπεσε τραγικά από ένα μπαλκόνι μέσα στο χωριό, χωρίς τα απαραίτητα κιγκλιδώματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το θανατηφόρο ατύχημα».
Πρόσφατες στατιστικές αποκαλύπτουν τον ανησυχητικό φόρο αίματος που προκαλούν οι προκλήσεις του TikTok, με περίπου 20 άτομα να υποκύπτουν σε θανάτους ανά πρόκληση.
Την επιβεβαίωση του θανάτου του Tzane προσέφερε ο Χρήστος Κόγια, σύντροφος που τον συνόδευε στην Ιταλία, μέσω ενός συγκινητικού μηνύματος που μοιράστηκε στο Instagram. Η έκφραση θλίψης του Koya υπογράμμισε τη βαθιά απώλεια, προτρέποντας για συλλογικές προσευχές ώστε να οδηγηθεί η νεαρή ψυχή του Tzane προς την αιώνια ειρήνη.
Μετά το θάνατο του Tzane, ο Αλέξανδρος Κοψιάλης, ένα άλλο άτομο που γνωρίζει τα τραγικά γεγονότα, ανέβηκε στο Instagram για να διαλύσει κάθε παρανόηση σχετικά με τη φύση του περιστατικού. Στη δήλωσή του, τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, απορρίπτοντας τις αντιλήψεις ότι πρόκειται για “φάρσα” ή “αστείο”.
Ένα νέο παιδί που έχει όλη τη ζωή μπροστά του πάει σε μία άλλη χώρα για να κάνει ένα challenge που έχει ρίσκο χωρίς δίχτυ προστασίας. Στην Αμερική και την Ευρώπη οι TikTokers βάζουν μυστικά σχοινιά, δίχτυα… Δεν πάμε απρόσεκτα. Ακόμα και ένα απλό TikTok challenge θέλει ασφάλεια. Μην πηγαίνουμε αφελείς και απροετοίμαστοι να ρισκάρουμε τη ζωή μας.
Στην Αμερική και την Ευρώπη οι TikTokers βάζουν μυστικά σχοινιά, δίχτυα… Δεν πάμε απρόσεκτα. Ακόμα και ένα απλό TikTok challenge θέλει ασφάλεια.
«Μακάρι αυτό το παιδί να είχε περάσει από τις δυσκολίες της ζωής που περνάμε όλοι, τις δυσκολίες της δουλειάς, της οικογένειας, του στρατού, της οικονομικής ανασφάλειας για να νιώσει ότι το χωριό στην Ιταλία δεν είναι ούτε αφετηρία, ούτε προορισμός. Δεν είναι καν το ταξίδι. Αυτό λέμε σε όλα τα νέα παιδιά που βλέπουν τα εύκολα χρήματα μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα χρήματα δεν είναι ο αυτοσκοπός, για να βουτήξεις στο κενό και να κάνεις θεαματικότητα», σημειώνει ο πρόεδρος της safer kids.
Αυτό το σπαρακτικό γεγονός λοιπόν χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων που ελλοχεύουν μέσα σε ορισμένες διαδικτυακές τάσεις, ιδιαίτερα σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Ως εκ τούτου, οι χρήστες οφείλουν να επιδεικνύουν επαγρύπνηση και διάκριση όταν συμμετέχουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική τους ασφάλεια πάνω απ’ όλα.
*Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος internet now, δημοσιογράφος τεχνολογίας