Μόλις τις τελευταίες λίγες εβδομάδες τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνούν τα 550, ενώ ήδη πάνω από 2.000 χιλιάδες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το «Panic Button». Την ίδια στιγμή, κάθε εβδομάδα περίπου 10 με 20 γυναίκες ζητούν σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής, την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό τους.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα ακραία περιστατικά βίας που έρχονται στην δημοσιότητα, είτε πρόκειται για γυναικοκτονίες, είτε για άγριους ξυλοδαρμούς γυναικών από τους θύτες. Σίγουρα μια εφαρμογή δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα, όσο η κοινωνία και η ανατροφή των παιδιών βασίζεται σε πατριαρχικές αντιλήψεις. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, το «κουμπί πανικού», μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές και να προστατέψει την σωματική σου ακεραιότητα.
Και επειδή συχνά το ακούμε, και πάνω – κάτω γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, πάμε να δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί και πως μπορείς να το εγκαταστήσεις στο κινητό σου, σε περίπτωση που το χρειαστείς είτε εσύ η ίδια, είτε κάποιο άτομο του περιβάλλοντος σου.
Αρχικά να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες, το «Κουμπί Πανικού» είναι διαθέσιμο για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως ήταν εξαρχής. Μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα και για παιδιά και για ηλικιωμένους να αποκτήσουν το Panic button.
Πώς χορηγείται και ποια είναι η διαδικασία εγκατάστασής
Το θύμα θα εγκαθιστά την εφαρμογή στο κινητό με έναν αριθμημένο κωδικό. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη και για λογισμικά ios και android. Το panic button εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα και για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητάς της. Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση άμεσης δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Με το πάτημα της ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, η εφαρμογή ενεργοποιείται και αμέσως αποστέλλεται sms στο επιχειρησιακό κέντρο της διεύθυνσης άμεσης δράσης Αττικής, με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου προσώπου, που βρίσκονται καταχωρημένες ως δεδομένα της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, καθώς και ο σύνδεσμος με την θέση γεωεντοπισμού της γυναίκας που κινδυνεύει, όπως εμφανίζεται κατά τον χρόνο ενεργοποίησης της εφαρμογής.
Τα στοιχεία που χρειάζονται για την εγκατάσταση της εφαρμογής
Τα στοιχεία που καταγράφονται κρυπτογραφημένα στην βάση δεδομένων «ΚΟΥΜΠΙ ΠΑΝΙΚΟY (Panic Button)» είναι τα εξής :
α. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
β. Ονοματεπώνυμο
γ. Αριθμός Κινητού Τηλεφώνου
δ. Διεύθυνση κατοικίας (με αριθμό και Ταχυδρομικό Κώδικα σε διακριτά πεδία)
ε. Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
στ. Όροφος Κατοικίας
ζ. Ύπαρξη ιστορικού περιστατικών κακοποίησης
η. Ένδειξη κατοχής όπλου
θ. Ένδειξη ύπαρξης τέκνων
ι. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες
ια. Ένδειξη ύπαρξης ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών
ιβ. Ένδειξη εγκυμοσύνης
ιγ. Κωδικός χρήσης της εφαρμογής που αποδίδεται στο χρήστη
Σε κάθε περίπτωση αν δυσκολευτείτε με την εγκατάσταση, μπορείτε να μεταβείτε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα και να σας εγκαταστήσουν την εφαρμογή, εξηγώντας από κοντά πιο ακριβώς κουμπί πατάτε σε περίπτωση ανάγκης.