Η Hamideh Zarei, ακτιβίστρια και ένθερμη επικριτής του υποχρεωτικού χιτζάμπ στο Ιράν, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης και 174 χτυπήματα με μαστίγιο αμέσως μετά την αποφυλάκισή της από τη φυλακή Rasht, για την άρνησή της να φορέσει το χιτζάμπ.
Η Zarei, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είχε ήδη προηγούμενα με τις αρχές του Ιράν. Συνελήφθη στις 3 Φεβρουαρίου, όταν εμφανίστηκε στο Γραφείο Δημόσιας και Επαναστατικής Εισαγγελίας στο Rasht χωρίς χιτζάμπ, και πέρασε 29 μέρες υπό κράτηση, προτού αποφυλακιστεί με εγγύηση στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η περίπτωση της Zarei αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην αυξανόμενη καταστολή των ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, το οποίο έχει στοχοποιήσει γυναίκες που αντιτίθενται στους καταπιεστικούς νόμους του καθεστώτος.
Η πρώτη γνωστή σύλληψή της έγινε το 2022, όταν συμμετείχε σε μνημόσυνο για την 40η ημέρα από τη δολοφονία της Hadis Najafi, μιας νεαρής γυναίκας που σκοτώθηκε κατά τις διαδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η Zarei συμμετείχε σε απεργία πείνας με άλλες 14 γυναίκες κρατούμενες για να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες της φυλακής. Συγκεκριμένα, οι κρατούμενες κατήγγειλαν τις ανθυγιεινές συνθήκες των γυναικείων φυλακών, την εξάπλωση ασθενειών (όπως μυκητιάσεις), την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, τον υπερπληθυσμό της γυναικείας πτέρυγας, την έλλειψη πρόσβασης σε δικηγόρο, τις μακροχρόνιες κρατήσεις και τις άδικες ποινές.
Το Νοέμβριο του 2023, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», με την ποινή να μειώνεται σε 9 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φέρεται να δέχτηκε σωματική επίθεση από αξιωματικούς της Μονάδας Προστασίας της Εισαγγελίας του Rasht, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Η τελευταία της ποινή περιλάμβανε φυλάκιση, 148 μαστιγώματα και περιορισμούς, όπως απαγόρευση ταξιδιών και δραστηριοτήτων στα social media για δύο χρόνια.
Η ιστορία της Hamideh Zarei είναι μία ακόμα τραγική απόδειξη της σφοδρής καταστολής των γυναικών και των ακτιβιστών στο Ιράν, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιστέκονται σε ένα καθεστώς που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα με αδίστακτο τρόπο.