Η ιστορία της Λιβανέζας ποδοσφαιρίστριας που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την άφησαν σε κώμα

Η ιστορία της Λιβανέζας ποδοσφαιρίστριας που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την άφησαν σε κώμα 1
Instagram @celinehaidarr

«Σκότωσαν τα όνειρά της». Η Celine Haidar με την ομάδα της, Beirut Football Academy, κέρδισε το Πρωτάθλημα Γυναικείου Ποδοσφαίρου την περασμένη σεζόν και επρόκειτο να φορέσει το περιβραχιόνιο της αρχηγού φέτος. Ωστόσο, μια ισραηλινή επιδρομή την άφησε σε κώμα με ραγισμένο κρανίο.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Μετά τον εγκληματικό πόλεμο που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο στον Λίβανο, η οικογένεια της Celine Haidar ήταν μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που έφυγαν από τη Βηρυττό και άλλες περιοχές υπό το καθεστώς της Χεζμπολάχ, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπεφταν ασταμάτητα. «Αλλά η Celine έπρεπε να επιστρέψει στη (νότια) Βηρυττό για να συνεχίσει τις σπουδές και την προπόνησή της», δηλώνει ο πατέρας της, Abbas Haidar στο AFP. «Έφευγε από το σπίτι μετά τις εκκλήσεις για εκκένωση ή όταν οι βομβαρδισμοί εντείνονταν, και αργότερα γύριζε στο σπίτι για να κοιμηθεί».

Η 19χρονη ποδοσφαιρίστρια Celine Haidar είναι μεταξύ των Λιβανέζων αθλητών που έπεσαν θύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες ανάγκασαν ήδη την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Λιβάνου να αναβάλει επ' αόριστον όλους τους εγχώριους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το Σάββατο, ο πατέρας της την κάλεσε για να την προειδοποιήσει για τις νέες εντολές εκκένωσης που δημοσίευσε online ο ισραηλινός στρατός. Εκείνη απομακρύνθηκε από το σπίτι της, αναζητώντας καταφύγιο.

Λίγο αργότερα, «η γυναίκα μου με κάλεσε για να μου πει ότι η Celine ήταν στο νοσοκομείο», λέει ο πατέρας της συντετριμμένος. Είχε τραυματιστεί σοβαρά μετά την ισραηλινή επίθεση στη γειτονιά της, τη Shiyah, καθώς μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το AFP σε ρεπορτάζ του σημείωσε ότι το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι μία επιδρομή «κατέστρεψε ολοσχερώς ένα 12ώροφο κτίριο κατοικιών κοντά στην εκκλησία Mar Mikhael» στην Chiyah, ενώ ένα «συγκρότημα κατοικιών» στο Haret Hreik και μια τοποθεσία κοντά στο νοσοκομείο Saint-Georges ήταν επίσης μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν.

«Είχε όμορφα όνειρα αλλά της τα σκότωσαν»

Το βίντεο της Haidar όπου κείτεται αναίσθητη στο έδαφος, με το πρόσωπό της καλυμμένο από αίμα, ενώ ένας νεαρός δίπλα της κλαίει, έχει κάνει τον γύρο των social media στον Λίβανο. «Η επίθεση ήταν αρκετά κοντά στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι», εξηγεί η μητέρα της, Sanaa Shahrour στο AFP. «Η κόρη μου έχει εγκεφαλική αιμορραγία, το κρανίο της είναι ραγισμένο».

Λίγο πριν το χτύπημα, η μητέρα του κοριτσιού θυμάται ότι η Celine της είχε στείλει μήνυμα ζητώντας της να ετοιμάσει το αγαπημένο της φαγητό, αλλά «μία ώρα αργότερα, η φίλη της με κάλεσε για να μου πει ότι είχε τραυματιστεί». Με μάτια κόκκινα από το κλάμα, η μητέρα της Celine δηλώνει: «Η κόρη μου είναι ηρωίδα. Είναι δυνατή. Θα σηκωθεί και θα παίξει ξανά. Ονειρευόταν να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Έλεγε ότι ήθελε να γίνει σαν τον Ronaldo και τον Messi… Ήθελε να γίνει αστέρι και όλοι να μιλούν γι' αυτήν. Τώρα όλοι μιλούν για εκείνη γιατί τραυματίστηκε σε έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν».

Και συνεχίζει: «Είχε όμορφα όνειρα αλλά της τα σκότωσαν».

Η πρώην συμπαίκτριά της και δημοσιογράφος Assile Toufaily, δήλωσε ότι «ολόκληρη η κοινότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Λίβανο βρίσκεται σε δυσπιστία» και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την έλλειψη αντίδρασης από την ευρύτερη κοινότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου. «Δεν περιμένω από τους άνδρες ποδοσφαιριστές να έχουν κάποιου είδους αντίδραση. Ήλπιζα ότι θα ήταν διαφορετικά για τις γυναίκες. Η κοινότητα είναι διαφορετική, οι παίκτριες είναι συχνά πιο ομιλητικές για τέτοια θέματα, ωστόσο η σιωπή τους είναι πολύ δυνατή. Η Celine είναι όπως κάθε άλλη νεαρή ποδοσφαιρίστρια που κάνει μεγάλα όνειρα και θέλει να παίξει στο άθλημα που αγαπά. Έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, έχει κερδίσει πολλά τρόπαια … Την περιμένω, την περιμένουμε όλοι».

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό της ομάδας της Celine, Beirut Football Academy (BFA) στο Instagram, αναφέρεται: «Στέλνουμε όλη μας την αγάπη και τις προσευχές μας στη Céline Haidar από την ομάδα γυναικών της BFA. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είμαστε βαθιά λυπημένοι που την βλέπουμε να περνάει αυτή τη δύσκολη στιγμή. Céline, είσαι δυνατή και ξέρουμε ότι θα επιστρέψεις ακόμα πιο δυνατή».

«Μαχήτρια» στο γήπεδο

Η Celine Haidar ήταν πυλώνας της ομάδας της, Beirut Football Academy (BFA), η οποία κέρδισε το Πρωτάθλημα Γυναικείου Ποδοσφαίρου Λιβάνου την περασμένη σεζόν χωρίς να χάσει ούτε έναν βαθμό και επρόκειτο να φορέσει το περιβραχιόνιο της αρχηγού φέτος. Η μέσος της ομάδας ήταν επίσης μέλος της εθνικής γυναικείας ομάδας Κ-18 που κέρδισε το πρωτάθλημα Δυτικής Ασίας το 2022. Τώρα βρίσκεται σε κώμα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ομάδας της, Ziad Saade.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Beirut Football Academy (BFA), την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, ανέφερε: «Όπως δήλωσαν οι γιατροί της στην ομάδα μας, επί του παρόντος, η κατάσταση της Céline είναι σταθερή και η ενδοκρανιακή αιμορραγία είναι υπό έλεγχο».

«Οι γιατροί την παρακολουθούν πολύ προσεκτικά», είπε ο πατέρας της στο AFP από το Νοσοκομείο Saint George στη Βηρυτό, όπου η κόρη του νοσηλεύεται. «Ωστόσο, οι τραυματισμοί της είναι σοβαροί, ελπίζουμε να αναρρώσει σταδιακά. Πληρώνουμε το τίμημα για κάτι που δεν φταίμε εμείς».

Οι λιβανέζικες αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 3.544 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ, με τους περισσότερους θανάτους να καταγράφονται από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ισραήλ κλιμάκωσε την επίθεσή του.

«Στο γήπεδο είναι μαχήτρια, ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση», είπε ο προπονητής της, Samer Barbary, σε μια επίσκεψή του στο νοσοκομείο μαζί με τις συμπαίκτριες της Celine. «Είναι μια εξαιρετική κοπέλα και μια άριστη παίκτρια».

Πιέσεις σε FIFA και UEFA να μην κάνουν «τα στραβά μάτια»

Στα social media ο κόσμος ζητά από τη FIFA και την UEFA να κάνουν περισσότερα και να μιλήσουν ανοιχτά για τους Λιβανέζους και Παλαιστίνιους παίκτες που έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στον πόλεμο της Γάζας και στον Λίβανο. Επιπλέον, απαιτούν από τα διοικητικά όργανα να αναστείλουν τη συμμετοχή του Ισραήλ στη διεθνείς οργανώσεις ποδοσφαίρου.

Η FIFA και η UEFA δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα αιτήματα, ούτε και έχουν σχολιάσει την κατάσταση. Ωστόσο, η FIFA είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Η συνεχιζόμενη βία στην περιοχή επιβεβαιώνει ότι, πάνω από όλες τις εκτιμήσεις, και όπως δηλώθηκε στο 74ο Συνέδριο της Fifa, χρειαζόμαστε ειρήνη. Καθώς παραμένουμε εξαιρετικά σοκαρισμένοι από όσα συμβαίνουν και οι σκέψεις μας είναι με όσους υποφέρουν, καλούμε όλα τα μέρη να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην περιοχή με άμεση ισχύ».

SHARE THE STORY

Exit mobile version