ΤΟ ΒΗΜΑ logo

O βασιλιάς Κάρολος μπήκε στο νοσοκομείο και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες

O βασιλιάς Κάρολος μπήκε στο νοσοκομείο και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες 1
Getty Images

Ο 76χρονος μονάρχης δοκίμασε να κάνει CPR σε μία κούκλα και με χιούμορ σχολίασε «τουλάχιστον δεν τημ έσπασα», δείχνοντας τη διάθεση του να ανανεώσει τις γνώσεις του στις πρώτες βοήθειες.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο βασιλιάς Κάρολος απέδειξε τη ζωντάνια και την προθυμία του να μάθει νέες δεξιότητες, συμμετέχοντας σε μια εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) στο Λονδίνο. Ο 76χρονος μονάρχης δοκίμασε την αναζωογόνηση μέσω καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (CPR) σε μια κούκλα και με χιούμορ παρατήρησε «τουλάχιστον δεν την έσπασα», δείχνοντας τη διάθεση του να ανανεώσει τις γνώσεις του στις πρώτες βοήθειες.

Ο βασιλιάς, που έχει παρακολουθήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών τα τελευταία χρόνια και έχει εκπαιδευτεί στο στρατό, παρακολούθησε επίσης τρεις επιδείξεις κλινικών πρώτων βοηθειών, όπως η διάσωση από πνιγμό, η πρόληψη λοιμώξεων και το CPR. Παρά τις προκλήσεις, όπως αναγνώρισε ο ίδιος, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ήταν «κουραστική», με τον βασιλιά να αναρωτιέται «πόσες φορές» έπρεπε να πιέσει, πριν φτάσει στις 28 από τις 30 απαιτούμενες συμπιέσεις.

Η εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες του βασιλιά Κάρλου δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση των δικών του δεξιοτήτων. Επισκέφθηκε το RCN ως μέρος ενός προγράμματος που έχει δημιουργηθεί για να ενθαρρύνει τους νέους να μάθουν πρώτες βοήθειες και να ακολουθήσουν τη διαδρομή της νοσηλευτικής. Η επίσκεψή του ήταν αφιερωμένη στην 1.000η ένταξη στην πρωτοβουλία «King's Nursing Cadet», η οποία υποστηρίζεται από τον ίδιο και αποσκοπεί στην προώθηση νέων ιατρικών και νοσηλευτικών δεξιοτήτων στους νέους.

Ενώ παρακολουθούσε την επίδειξη διάσωσης από πνιγμό, ο βασιλιάς έκανε χιουμοριστικά σχόλια για τις αυξανόμενες περιπτώσεις πνιγμού που σχετίζονται με την ηλικία του, αναφέροντας την τάση του να πνίγεται όταν καταπίνει ποτά «με λάθος τρόπο». Παρά τις ελαφρές αστεϊσμούς, έδειξε σοβαρότητα και ενδιαφέρον για τη σημασία των πρώτων βοηθειών, σημειώνοντας ότι το πιο δύσκολο είναι να αναγνωρίσει αν αυτό που απαιτείται είναι πραγματικά CPR ή κάποια άλλη βοήθεια.

Αργότερα, ο βασιλιάς συνάντησε και παρουσίασε ένα αναμνηστικό δίπλωμα στον 16χρονο Harrison Rigby, ο οποίος έγινε ο 1.000ος εκπαιδευόμενος του προγράμματος. Ο βασιλιάς μάλιστα αστειεύτηκε με τον Rigby, λέγοντας ότι ο δίδυμος αδελφός του, Jefferson, ήταν άτυχος, καθώς ήταν ο 999ος εκπαιδευόμενος.

O βασιλιάς Κάρολος μπήκε στο νοσοκομείο και πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες 2
Getty Images

Κατά την αποχώρησή του, ο βασιλιάς δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ περήφανος» για τους νέους αυτούς υποψηφίους και ανέφερε ότι «θα βασιζόμαστε σε εσάς όλο και περισσότερο». Η επίσκεψή του συνέβαλε στο να δώσει έμφαση στη σημασία του προγράμματος και στην ανάγκη ενίσχυσης του τομέα της νοσηλευτικής, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην Αγγλία, κυρίως στην πρόσληψη νέων νοσηλευτών.

Η κίνηση αυτή του Βασιλιά, η οποία ενισχύει την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στο επαγγελματικό πεδίο της νοσηλευτικής, θεωρείται από τους υπεύθυνους του RCN ως σημαντική και καθοριστική για την προώθηση του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε με το όνομα «Πρίγκιπας της Ουαλίας Cadet Scheme» και εξελίχθηκε σε «King's Cadet Scheme».

Exit mobile version