ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Σαμπουάν- Conditioner- Μάσκα μαλλιών: Μυστικά για τον σωστό τρόπο χρήσης τους

Σαμπουάν- Conditioner- Μάσκα μαλλιών: Μυστικά για τον σωστό τρόπο χρήσης τους 1
Instagram @aveda_greece

Ένας κορυφαίος hair expert μάς αποκαλύπτει πολύτιμα μυστικά για να φροντίζετε τα μαλλιά σας σαν επαγγελματίας!

ΑΠΟ ΙΛΙΑΔΑ ΚΛΑΓΚΟΥ

Αμέτρητες λέξεις γράφονται καθημερινά στο διαδίκτυο για τη φροντίδα των μαλλιών, πόσες όμως από αυτές τις πληροφορίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα μαλλιά μας να φτάσουν στην καλύτερη εκδοχή τους και να διατηρήσουν την υγεία, τη δύναμη και τη λάμψη τους; Όπως μου αποκάλυψε ο hair expert Μηνάς Τσιράγγελος, Lead Trainer της Aveda & της Bumble and Bumble σε πρόσφατη συνάντησή μας, πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα στο haircare είναι στην πραγματικότητα... μισές αλήθειες! Φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να μάθω τα πάντα απευθείας από τα χείλη του ειδικού και όσα μου είπε είναι πραγματική αποκάλυψη - κρατήστε σημειώσεις!

Τα 3 στάδια φροντίδας των μαλλιών

"Καθαρισμός - Περιποίηση - Styling: ας ονομάσουμε "Skinification of Haircare" αυτά τα βήματα για την καλύτερη εκδοχή των μαλλιών σου", μας λέει ο Μηνάς Τσιράγγελος και συμπληρώνει: "Σκέψου δηλαδή, τον τρόπο με το οποίο φροντίζεις το πρόσωπό σου: καθαρίζεις με σαπούνι και toner, περιποιείσαι με την κρέμα ή το serum που επιλέγεις και μετά πιάνεις τα πινέλα και κάνεις τα μαγικά σου. Ακριβώς τα ίδια στάδια, έχουν ανάγκη τα μαλλιά και το τριχωτό σου."

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι τελικά καλό να λούζουμε τα μαλλιά μας;

"Δύο το πολύ τρία λουσίματα την εβδομάδα είναι υπέρ αρκετά. Η λιπαρότητα που σε ταλαιπωρεί- είτε πρακτικά είτε ψυχολογικά-είναι συχνά αποτέλεσμα των καθημερινών και γρήγορων λουσιμάτων που κάνεις. Και τι πραγματικά καταφέρνεις με αυτή την συνήθεια; Να κάνεις τα μαλλιά σου ακόμα πιο λιπαρά και να φθείρεις τα μήκη και τις άκρες τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Το σώμα σου μπαίνει σε alert mode και παράγει περισσότερα φυσικά έλαια για να προστατέψει το τριχωτό του κεφαλιού σου και τα μαλλιά σου, διότι οι στυπτικές ιδιότητες του κάθε σαμπουάν αφαιρούν αυτή την απαραίτητη φυσική ασπίδα θωράκισης από κάθε εξωγενή και ενδογενή επίθεση προς αυτά.

Σκέψου το σμήγμα που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες ως το Yin αλλά ως και το Yan για την ισορροπία στο τριχωτό και τα μαλλιά σου. Την φροντίδα του μικροβιώματος που σε προστατεύει από τον ήλιο, τους περιβαλλοντικούς ρύπους, την θερμότητα του styling και κάθε τεχνική εργασία που επιλέγεις να κάνεις. Θα μου πεις ότι πηγαίνεις γυμναστήριο ή κολυμβητήριο, θα μου πεις ότι εργάζεσαι σε έντονους και στρεσογόνους ρυθμούς, θα μου πεις πως δε νοιώθεις ολοκληρωμένη καθαριότητα ή δεν χαλαρώνεις στο τέλος της ημέρας, αν δεν λουστείς καθημερινά. Θα σου πω την εναλλακτική: μπορείς να ξεπλύνεις τα μαλλιά σου πολύ καλά με νερό ανάμεσα στα προτεινόμενα λουσίματα και να περάσεις ένα conditioner ξεβγάζοντας το πολύ καλά για να ανανεώσεις την εικόνα τους και να διώξεις το ανεπιθύμητο φριζάρισμα.

Μετά το λούσιμο: Conditioner ή Μάσκα μαλλιών;

"Κάθε φορά που χρησιμοποιείς σαμπουάν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς μετά και conditioner, που τόσο φοβάσαι ή τόσο βαριέσαι να προσφέρεις σε κάθε διψασμένη σου τρίχα. Η μάσκα μαλλιών είναι ένα διαφορετικό προϊόν, γι αυτό και έχει άλλο όνομα, γι αυτό και υπάρχει ως διαφορετικό σκεύασμα στο ράφι. Ξέρω ότι πιστεύεις πως είναι δυνατότερο προϊόν ή θα σου δώσει γρηγορότερα αποτελέσματα, όμως κάπως έχεις μπερδευτεί. Για να σε βοηθήσω να τα ξεκαθαρίσεις, φαντάσου με όρους skincare πως το conditioner είναι το "toner" των μαλλιών ενώ η μάσκα μαλλιών είναι η... ενυδατική τους.

Το σαμπουάν ανοίγει τα λέπια στην επιφάνεια της τρίχας, κάνοντάς την να χάνει ζωτικά συστατικά (άρα να διψάει για ενυδάτωση και να φριζάρει), να έχει τραχιά υφή (άρα να μπερδεύεται και να σπάει), να αποκτά θαμπή όψη γιατί τα λέπια της έχουν πάψει να είναι ενωμένα και να λειτουργούν σαν κάτοπτρα στο φυσικό φως. Το conditioner έρχεται και "σφραγίζει" την επιφάνεια της τρίχας και την θωρακίζει, για αυτό και δεν πρέπει να παρακάμπτεις αυτό το στάδιο από αυτή τη διαδρομή προς τα υπέροχα μαλλιά.

Οι μάσκες μαλλιών είναι μια στοχευμένη κατηγορία προϊόντων περιποίησης, η οποία απαντά σε πολλά και διαφορετικά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζεις. Πώς δρουν; Περνώντας από τα ανοιχτά λέπια που αφήνει το σαμπουάν, η εκάστοτε μάσκα βρίσκει τον δρόμο προς το εσωτερικό της τρίχας, έτσι ώστε να τις δώσει αυτό που της λείπει: ενυδάτωση, αναδόμηση, φροντίδα στο χρώμα, δομή στην μπούκλα και άλλα τόσα. Τώρα που κατάλαβες πώς λειτουργεί το κάθε προϊόν ας περάσουμε στα σωστά βήματα haircare: όποτε χρησιμοποιείς σαμπουάν, απαραίτητα θα χρησιμοποιείς conditioner και όποτε χρησιμοποιείς μάσκα μαλλιών -1 φορά την εβδομάδα, δηλαδή- η σειρά χρήσης θα είναι σαμπουάν, έπειτα μάσκα και στο τέλος conditioner. Κάνε το και εικόνα: έρχεται το σαμπουάν να καθαρίσει και φεύγοντας αφήνει την τρίχα εκτεθειμένη, βρίσκει η μάσκα τον δρόμο ανοιχτό και επουλώνει το εκάστοτε πρόβλημα και στο τέλος το conditioner διασφαλίζει το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα" συμβουλεύει ο hair expert Μηνάς Τσιράγγελος.

Σαμπουάν- Conditioner- Μάσκα μαλλιών: Μυστικά για τον σωστό τρόπο χρήσης τους 2

Μα δεν θα βαρύνουν τα μαλλιά αν ακολουθήσουμε αυτό το σύστημα; σκέφτηκα έντρομη και ο Μηνάς πιάνοντας τα vibes έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αρκεί να έχουμε τρία βασικά πράγματα στο μυαλό μας: την ποσότητα- την εφαρμογή- το σωστό ξέβγαλμα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ποσότητα. "Κανείς και ποτέ δεν ωφελήθηκε από την υπερβολή. Κι αν το κατάφερε στην αρχή, μακροπρόθεσμα το μετάνιωσε. Παραδείγματα άπειρα γύρω μας, αλλά ας μείνουμε στα μαλλιά", λέει ο hair expert και εξηγεί: "Όσο εσύ χαλαρώνεις στο λουτήρα του αγαπημένου σου κομμωτήριου, ο επαγγελματίας φροντίζει τα μαλλιά και το τριχωτό σου, έχοντας πρώτα φροντίσει να είναι προσεκτικός ως προς τις ποσότητες των προϊόντων που χρησιμοποιεί, για να αποφύγει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ας εμπιστευτούμε, λοιπόν, αυτά τα επαγγελματικά χέρια και τη γνώση των ειδικών και ας... κρατήσουμε για το σπίτι ότι χρησιμοποιούν μόλις 5 ml σαμπουάν σε κάθε χέρι λουσίματος, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα πάτημα της αντλίας της επαγγελματικής συσκευασίας που βρίσκεται πίσω από τον λουτήρα. Για να γίνει πιο πρακτική η συμβουλή, ας παρομοιάσουμε αυτήν την ποσότητα με ένα κέρμα των δύο ευρώ και ας "χρησιμοποιήσουμε" αυτό το δίευρο σε κάθε χέρι λουσίματος. Ναι, είναι αρκετή ποσότητα για να καθαρίσεις τα μαλλιά σου - trust me! Είναι αρκετή ποσότητα και για το conditioner, αλλά και για την μάσκα μαλλιών. Θα μου πεις, έχω πάρα πολλά μαλλιά ή έχω πάρα πολύ μακριά μαλλιά. ΟΚ, πρόσθεσε λίγο ακόμα. Ένα trick για να δεις ποια είναι η ιδανική ποσότητα για τα μαλλιά σου είναι το εξής:: πιάσε τα μαλλιά σου μια κοτσίδα και κλείσε αυτήν την αλογοουρά με τα δύο σου δάχτυλα- αντίχειρα και δείκτη, σαν να ήταν ένα δαχτυλίδι. Αυτό το δαχτυλίδι, κράτα το σταθερό ως προς την διάμετρο, τράβηξέ το από την κοτσίδα και βάλτο πάνω στην άλλη σου παλάμη. Αυτό που κοιτάς είναι το μέγεθος του νομίσματος, δηλαδή η ποσότητα προϊόντος, που χρειάζεσαι για κάθε εφαρμογή σε όλα σου τα μαλλιά - τόσο απλό!
  • Εφαρμογή. "Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο" λέει ο Μηνάς και ξεκινάει από τη σωστή εφαρμογή του σαμπουάν: "Διαλύεις το... "δίευρο" ανάμεσα στις παλάμες σου, αρχίζεις να ενεργοποιείς και να διασπάς την φόρμουλα του σαμπουάν, πριν το απλώσεις σε όλο σου το τριχωτό. Κάνεις μασάζ με τα ακροδάχτυλά σου σε όλη την επιφάνειά του, αποφεύγοντας νύχια και επιθετικές κινήσεις. Μαλακά και κυκλικά. Αυτό που θα προκύψει από την δουλειά που κάνεις, είτε είναι αφρός, είτε γαλακτοποιημένο μείγμα, κατέβασέ το με αγάπη προς τα μήκη και τις άκρες των μαλλιών σου. Και μάντεψε…τα μαλλιά καθαρίζουν. Τα conditioners και οι μάσκες μαλλιών δουλεύονται με τον ίδιο τρόπο πρώτα στα χέρια, εφαρμόζονται με μασάζ στα μήκη και τις άκρες που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλο το μήκος της τρίχας, διότι είναι παράλογο να φροντίζεις το μισό τους μήκος τους και να αφήνεις το υπόλοιπο ακάλυπτο, δεν συμφωνείς;" Δηλαδή και στην ρίζα; τον ρωτάω αμέσως και εκείνος εξηγεί: "Όχι δεν είπα αυτό, είπα σε όλο το μήκος της τρίχας, με την τεχνική ενός επαγγελματία. Δηλαδή, δούλεψε το προϊόν με μασάζ στα μήκη και τις άκρες όπως είπαμε, και βοήθησέ το όπως κάνεις όταν εφαρμόζεις ένα serum προσώπου σου, με απαλές πιέσεις – θυμήσου το Skinification of haircare που είπαμε στην αρχή! Το προϊόν που έχει μείνει στα χέρια σου πέρασέ το στα υπόλοιπα μήκη των μαλλιών σου, προς το τριχωτό. Προς… το τριχωτό, όχι…στο τριχωτό. Εκτός αν αυτό προτείνεται στις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στοχευμένο για την εξυγίανση και την εξισορρόπηση του τριχωτού σου.
  • Σωστό Ξέβγαλμα. "Για να ξεβγάλεις σωστά οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού, πρέπει να το γαλακτοματοποιήσεις. Τι σημαίνει αυτή η μεγάλη λέξη; Σημαίνει ότι διαλύεις καλύτερα την φόρμουλα κατά την εφαρμογή ώστε να αφαιρείται σωστότερα χωρίς να αφήνει κατάλοιπα που βαραίνουν τα μαλλιά. Πώς γίνεται αυτό; Ρίχνεις λίγο νεράκι- κάνεις λίγο ακόμα μασάζ με το προϊόν, λίγο ακόμα νεράκι-λίγο ακόμα μασάζ και στο τέλος το πολύ νερό από το ντους, για να φύγει σωστά. Αυτό κάνει και ο κομμωτής σου στο λουτήρα, άλλωστε. Με τον ίδιο τρόπο θα ξεβγάλεις το conditioner, την μάσκα μαλλιών και ότι άλλο έχεις εφαρμόσει στα μαλλιά σου που χρειάζεται ξέβγαλμα".

"Καταλήγοντας έχω να σου πω, πως απλά χρειάζεται να δώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στην περιποίηση του εαυτού σου και λίγη ακόμα αγάπη προς αυτόν, άρα και στα μαλλιά σου. Τον έχεις αυτόν τον χρόνο. Τον δίνεις άσκοπα σε οθόνες και κακές σκέψεις. Κλέψτον από εκεί και πρόσφερέ τον σε εσένα. Δοκίμασε τα παραπάνω και είμαι σίγουρος ότι θα δεις αμέσως τη διαφορά στα μαλλιά σου", μου είπε ο Μηνάς Τσιράγγελος στο τέλος της συζήτησής μας και η λίστα με τα beauty resolutions του 2025 μόλις μεγάλωσε.

SHARE THE STORY

Exit mobile version