Την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «όσο το αναβάλει κανείς, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνεται η οικονομία».
Ειδικότερα, ο κ. Λιου απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινής στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε:
«Έχουμε εμπλακεί σε βάθος στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στο χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε κατάσταση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης» τόνισε ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε:
«Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι όσο πιο σύντομα φθάσουμε σε αυτό τοσο το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Ετσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».