«Οι τρεις Θεσμοί βρίσκονται απολύτως στην ίδια σελίδα αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Εχουν παρουσιάσει μια κοινή θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
«Δουλεύουμε μέρα νύχτα για ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι το πνεύμα και η δέσμευσή μας» πρόσθεσε.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε αν η μη πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου θα θεωρηθεί χρεοκοπία. Απάντησε ότι σε περίπτωση μη πληρωμής αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα τοποθετούσε την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» και όχι στη κατηγορία της χρεοκοπίας. «Δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο σχέδιο» διευκρίνισε.
Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για τη διαδικασία των 30 ημερών μέχρι να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για αθέτηση πληρωμής, ο κ. Ράις απάντησε ότι σε πρακτικό επίπεδο η γενική διευθύντρια μπορεί να ενημερώσει το ΔΣ οποιαδήποτε στιγμή και με «βάση τη σημασία» της ελληνικής υπόθεσης εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει γρήγορα.
Νωρίτερα σημείωσε ότι υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από την Ελλάδα και ότι το Ταμείο αναμένει την πληρωμή της δόσης.
Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος
Για το χρέος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι απαιτούνται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν και στη συνέχεια να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση και «να εξεταστούν τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους» από την Ευρώπη.
Ερωτηθείς για τα μέτρα ο κ. Ράις είπε ότι το Ταμείο «είναι ευέλικτο και υιοθετεί μια ισορροπημένη προσέγγιση»… Στο δημοσιονομικό επιθυμεί «οι παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη» και να εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα (add-up).
Στο Ασφαλιστικό ο κ. Ράις είπε ότι απαιτείται μεταρρύθμιση με προστασία των ασθενέστερων και ένα «μοντέρνο καλά στοχευμένο δίχτυ ασφαλείας». Για τα φορολογικά σχολίασε ότι οι προνομιούχοι πρέπει να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο και το βάρος να μην πέφτει στους πλέον αδύναμους…
Ο κ. Ράις παραδέχθηκε, τέλος, ότι κάποια πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί.