Σε νέα φάση αναδιάρθρωσης εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά τη στρατηγική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Investment Group (MIG), η οποία αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της αγοράς. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το deal μεταξύ της πρώτης τράπεζας, με μερίδιο 30% στα δάνεια στην Ελλάδα, και του μεγαλύτερου ομίλου εταιρειών, με παρουσία στους σημαντικότερους κλάδους της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, θα οδηγήσει σε ένα άνευ προηγουμένου κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων, ανατρέποντας ισορροπίες δεκαετιών. Μέσα από αυτές τις διεργασίες, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα αναδειχθούν νέα, μεγαλύτερα σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν μια θέση στη διεθνή αγορά, στο πλαίσιο του νέου εξωστρεφούς μοντέλου που επιδιώκεται να εδραιωθεί στην ελληνική οικονομία.
Τράπεζα Πειραιώς και MIG, μέσω της συμφωνίας που υπέγραψαν, εφαρμόζουν τη «συνταγή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση περνά μέσα από την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κινείται ήδη ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο έμπειρος τραπεζίτης θεωρεί ότι για να μετατραπεί η σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη θα πρέπει να ενθαρρυνθεί με κάθε δυνατό μέσο η διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, η οποία προϋποθέτει τη στροφή στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικό κόστος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, μιλώντας στο «Βήμα», σημειώνει ότι η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο. «Επειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έχει έρθει η ώρα της συγκέντρωσης και της δημιουργίας μεγαλύτερων και πιο αποδοτικών επιχειρήσεων, που θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στις ξένες αγορές» τονίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα, η MIG θα επιχειρήσει την εδραίωση στους κλάδους που ήδη δραστηριοποιείται και κατέχει ηγετική θέση μέσω εξαγορών, οι οποίες θα διευκολυνθούν από τη νέα μετοχική σχέση που θα προκύψει με την Τράπεζα Πειραιώς.
Οπως εξηγεί, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη της εφετινής χρονιάς, αφού ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και αφού προηγηθεί ο σχεδιασμός, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, της στρατηγικής που θα εφαρμοσθεί σε κάθε δραστηριότητα. «Εκτιμώ ότι η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση θα έχει ολοκληρωθεί σε βάθος δύο ετών» σημειώνει ο κ. Μπουλούτας.
Το μοντέλο
«Στόχο της MIG αποτελεί η ανάδειξη εθνικών πρωταθλητών σε τέσσερις τομείς της οικονομίας: στα τρόφιμα, με πυρήνα τη Vivartia, στην Υγεία, με όχημα τον Ομιλο Υγεία, στην ακτοπλοΐα, μέσω της Attica Group, και στην Πληροφορική, με τη SingularLogic» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της MIG.
Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί η διοίκησή της στις επιμέρους αγορές είναι το πρόσφατο deal με το οποίο η Vivartia εξαγόρασε τη ΜΕΒΓΑΛ πριν από λίγες εβδομάδες. Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των εταιρειών τις οποίες θα επιδιώξει να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια η MIG για τη διεύρυνση της παρουσίας της στους κλάδους που την ενδιαφέρουν: σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, αδυναμία των βασικών μετόχων να στηρίξουν την επιχείρησή τους, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό εμπορικό σήμα και παράδοση πολλών ετών στον κλάδο της.
Οι πιστώτριες τράπεζες πριν από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας εξαγοράς είχαν δύο επιλογές: είτε να προχωρήσουν στη μετοχοποίηση των χρεών, δηλαδή να γίνουν… γαλατάδες, είτε να αναζητήσουν έναν νέο operator που διαθέτει την τεχνογνωσία να επαναφέρει, με δεδομένη τη χρηματοδοτική τους στήριξη, την εταιρεία σε λειτουργική κερδοφορία, μέσω ενός γενναίου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Τελικώς, συμφωνήθηκε η πώληση της ΜΕΒΓΑΛ στην MIG έναντι… συμβολικού τιμήματος και η υπόσχεση των τραπεζών για την παροχή της απαραίτητης για τη λειτουργία της εταιρείας ρευστότητας.
«Το μοντέλο που επιλέχθηκε στην περίπτωση εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ θα επιδιώξουμε να έχει εφαρμογή και στους άλλους κλάδους δραστηριοποίησης της MIG» τονίζει ο κ. Μπουλούτας. Εκτός από τη στρατηγική αύξησης των μεγεθών της διά της οδού των συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά, ο όμιλος θα επιχειρήσει να αποδεσμευτεί τα επόμενα χρόνια από συμμετοχές της σε εταιρείες στο εξωτερικό. «Σταδιακά, και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα ρευστοποιήσουμε θέσεις μας εκτός Ελλάδος, με στόχο να ενισχύσουμε την κεφαλαιακή μας διάρθρωση προς στήριξη των εγχώριων δραστηριοτήτων» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της MIG. Οπως επισημαίνει σχετικά, οι χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες ο όμιλος θέλει να εκμεταλλευτεί.
Από τα 5,2 δισ. ευρώ στο ξέσπασμα της κρίσης
Βασιλιάς των μετρητών έγινε η MIG το καλοκαίρι του 2007 με αύξηση κεφαλαίου ρεκόρ
Το 2007 ήταν η χρονιά των αυξήσεων κεφαλαίου για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μέσα σε λίγους μήνες μερικές δεκάδες επιχειρήσεις κατάφεραν να «σηκώσουν» μέσω εκδόσεων νέων μετοχών κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το «πάρτι» του 1999. Εκείνη τη χρονιά τα νερά της εγχώριας αγοράς ταράζει η Marfin Investment Group (MIG) του Ανδρέα Βγενόπουλου. Με τη συμμετοχή επενδυτών από το Ντουμπάι, νέων ελλήνων επιχειρηματιών, αλλά και οικογενειών με παράδοση στο εγχώριο επιχειρείν, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συγκεντρώνοντας με χαρακτηριστική ευκολία ένα ποσό της τάξεως των 5,2 δισ. ευρώ.
Η MIG γίνεται εκείνο το καλοκαίρι ο «βασιλιάς των μετρητών» με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου μέσω εξαγορών. Είναι η εποχή που η προσοχή όλης της αγοράς είναι στραμμένη στο «επόμενο χτύπημα Βγενόπουλου». Η διοίκηση της MIG επιλέγει στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό της. Μέσα σε λίγους μήνες αποκτά συμμετοχή στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στην ακτοπλοΐα, στα τρόφιμα, στην υγεία και στην πληροφορική, ενώ πρωταγωνιστεί σε αποκρατικοποιήσεις που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια, όπως του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής.
Την ανοδική πορεία του νέου ομίλου ανακόπτει η κρίση που ξεσπά στην Ελλάδα το 2009. Η ύφεση σε συνδυασμό με το κλείσιμο της κάνουλας της τραπεζικής χρηματοδότησης οδηγεί πολλές από τις εταιρείες της MIG σε ζημιές, ενώ οι τιμές κτήσεις των συμμετοχών της αποδεικνύονται πανάκριβες, δεδομένου ότι οι περισσότερες εξαγορές έγιναν λίγο πριν από το σκάσιμο της ελληνικής φούσκας.
Οι νέοι στόχοι της MIG
Ως ευκαιρία για την ανάκαμψη της MIG τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζουν αναλυτές τη συμφωνία της με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις θέσεις που απέκτησε λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνική αγορά.
Η Τράπεζα Πειραιώς ως πιστωτής των περισσότερων κλάδων της οικονομίας, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων έξι τραπεζών που ολοκλήρωσε την περυσινή χρονιά, ελέγχει μέσω των δανείων μεγάλο μέρος της αγοράς, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνει τις εξελίξεις συγκέντρωσης.
Με τον τρόπο αυτό η MIG θα μπορέσει έχοντας πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση να προχωρήσει σε συνεργασία με τον τραπεζικό όμιλο στην απόκτηση μικρότερων εταιρειών στους κλάδους που έχει παρουσία, με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών και βιώσιμων σχημάτων.
Μέσω αυτής της διαδικασίας θα επιχειρηθεί η εξυγίανση κλάδων που ενώ έχουν προοπτικές ανάκαμψης μένουν πίσω είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης είτε λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας.
Τι προβλέπει το deal
Με 17,7% θα συμμετέχει η Πειραιώς στη MIG
Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διοικήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG, ο τραπεζικός όμιλος θα καταστεί σε λίγους μήνες ο μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία συμμετοχών. Ειδικότερα, η τράπεζα θα καλύψει ομολογιακό δάνεια της MIG ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα μετατραπεί σε μετοχές. Με βάση τη συμφωνία, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ.
Με την υλοποίηση της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στη MIG με ποσοστό κατ’ ελάχιστο 17,7%.
Σε δήλωσή του ο
Ανδρέας Βγενόπουλος (φωτογραφία) με αφορμή τη συμφωνία των δύο πλευρών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η MIG θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη συγκέντρωση εταιρειών (consolidation) και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας».
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά ένα σημαντικό ποσοστό στον μεγαλύτερο ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διοίκησή της έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την καταγραφή κερδών από αυτό το deal, τα οποία θα στηρίξουν τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ