Ενα εύκολο πιάτο που γίνεται θαυμάσιο και στη χύτρα ταχύτητας – αρκεί να το βράσουμε για λίγο στο τέλος με ανοιχτό το καπάκι, ώστε να μείνει μόνο με το λαδάκι του.
Ιδανικό πιάτο για οινοποσία που ετοιμάζεται σε λίγο σχετικά χρόνο και προσφέρεται για να περιποιηθούμε ξαφνικούς μουσαφίρηδες! Μπορούμε να το φτιάξουμε και με κατσίκι.
Στην παραδοσιακή του εκδοχή παρασκευάζεται στην παραστιά, στα τεράστια μαυροτήγανα του παρελθόντος. Η ελαφρά καπνιστή γεύση και το ελάχιστο καψάλισμα των υλικών του έδινε άλλη γεύση! Μεγάλη ποσότητα αυγών και γύρισμα κομμάτι κομμάτι με κουτάλα. Πάντως συμπαγές, όχι ανακατεμένα αυγά με κολοκύθια!
Το φαγητό γίνεται και χωρίς ντομάτα αλλά μάλλον χάνει σε γεύση, ειδικά αν οι ντομάτες μας είναι στον καιρό τους, υπαίθριες και ζουμερές!
Οπως κάθε παραδοσιακή συνταγή έτσι και το χανιώτικο μπουρέκι ή κολοκυθομπούρεκο έχει πολλές παραλλαγές. Με τρεις σταθερές (κολοκύθι, πατάτα και χανιώτικη μυζήθρα) κάθε νοικοκυρά, κάθε περιοχή φτιάχνει τη δική της εκδοχή. Αλλού με φύλλο, αλλού χωρίς. Σε κάποιες συνταγές προστίθεται ντομάτα, αλλού στάκα ή στακοβούτυρο και αλλού αλεύρι στη γέμιση. Μια ενδεικτική συνταγή είναι η παρακάτω.
Συνοδεύει ιδανικά πατατοσαλάτα, ζυμαρικά, βλίτα βραστά ή ντάκο.
Στην Κρήτη συνηθίζουμε να αρτύνουμε τις μπάμιες με λεμόνι (ή ιδανικά με αγουρίδα, άγουρο σταφύλι δλδ) και όχι με ξίδι.
Ενας μοναδικός τρόπος να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας αγκινάρες.
Οταν λέμε οφτός εννοούμε συνήθως τον ψημένο στα κάρβουνα, σε πλαϊνή φωτιά - έτσι ψήνουν το αρνί οι Κρητικοί. Μπορούμε, όμως, να το φτιάξουμε στον φούρνο της κουζίνας, με τους σύγχρονους τρόπους ψησίματος (που δεν υποκαθιστούν φυσικά τους αυθεντικούς), κρατώντας την βασική λογική: δυο μόνο υλικά, αλάτι και κρέας. Αριστης ποιότητας, εννοείται.
Τα χλωροκούκια (φρέσκα κουκιά) ταιριάζουν πολύ με το σκόρδο, φρέσκο και ξερό. Μια σάλτσα με σκόρδο ή μια αλοιφή (τζατζίκι αν δεν νηστεύουμε ή σκορδαλιά) είναι ωραίο συνοδευτικό για αυτόν τον μεζέ.
Είναι πιο νόστιμα ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Η ανακύκλωση της ταραμοσαλάτας- αν έχει περισσέψει! Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Το αλεύρι, ας πούμε, μπορεί να είναι λίγο πάνω - λίγο κάτω, ανάλογα με το πόσο σφικτή είναι η αρχική ταραμοσαλάτα. Ομως, ακόμα και λίγο ρευστό να είναι το μείγμα, είναι πολύ νόστιμοι. Απλώς δεν τους πλάθουμε αλλά τους βγάζουμε με το κουτάλι στο καυτό ελαιόλαδο, δηλαδή τους κάνουμε κουταλίτες, όπως λέμε!
Η απλή χωριάτικη κρητική πατατοσαλάτα είναι ένα συνηθισμένο κύριο πιάτο (αν και στην Κρήτη το ονομάζουν σαλάτα). Οταν η μαγείρισσα έχει πολλές δουλειές, όταν έχουν προηγηθεί διατροφικές υπερβολές καταφεύγει σε αυτή τη χορταστική πατατοσαλάτα.
Από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά. Η προσθήκη των αβγών στα φασολάκια είναι πολύ παλιάς προέλευσης. Γίνεται έτσι ένα πλήρες πιάτο που αρέσει πολύ και στα παιδιά.
Η πιο παραδοσιακή εκδοχή αυτού του φαγητού είναι με χόντρο (σπασμένο στάρι). Θέλει όμως περισσότερο χρόνο κι έτσι στη σύγχρονη γρήγορη εκδοχή χρησιμοποιούμε ρύζι, με πολύ καλά γευστικά αποτελέσματα!
Το έδεσμα αυτό, που παραδοσιακά σερβίρεται και τον Δεκαπενταύγουστο, έχει πολλές παραλλαγές. Με ή χωρίς φύλλο, με ή χωρίς ντομάτα, με ή χωρίς αλεύρι στη γέμιση. Οι σταθερές πάντως είναι το κολοκύθι, η πατάτα και η χανιώτικη μυζήθρα.
Στην αυθεντική εκδοχή των καλοκαιρινών κρητικών γεμιστών το ταψί γεμίζει με όλα τα καλά του κήπου. Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πατάτες, και πάντα από δίπλα λίγα κληματόφυλλα και αθοί (κολοκυθολούλουδα).
Παλιό, παραδοσιακό πιάτο της Ανατολικής Κρήτης που γίνεται με ντομάτα αλλά και αβγολέμονο ή ντελμπιγιέ (αλευρολέμονο).
Μακαρόνια όχι με σάλτσα ντομάτας αλλά βρασμένα μαζί με τη νόστιμη καλοκαιρινή ντομάτα- από τα αγαπημένα «comford food» πιάτα
Ελαφρύ πιάτο που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και είναι ευπρόσδεκτο ακόμη και από όσους προσέχουν θερμίδες και λιπαρά. Οι υπόλοιποι θα το συνοδεύσουν με τηγανητές πατάτες ή ένα πιλάφι με λαχανικά, που του ταιριάζουν τέλεια.