Αν αναλογιστούμε πόσες διαφορετικές συνταγές και πόσα κρασιά είναι διαθέσιμα στις μέρες μας, θα καταλάβουμε και τον λόγο που το παλιό αρχέτυπο «λευκό κρασί με ψάρι και κόκκινο κρασί με κρέας» έχει χάσει πλέον τη δογματική ισχύ που είχε παλαιότερα. Μπορεί κάποτε να ξεμπερδεύαμε τηρώντας αυτόν τον κανόνα, διότι είχαμε να διαλέξουμε από συντηρητικά και […]
Είναι πολύ συνηθισμένο να αναφερόμαστε νοσταλγικά στο παρελθόν και στο πόσο πιο όμορφα ήταν τα πράγματα τον «παλιό καλό καιρό», αναθεματίζοντας κατά κάποιον τρόπο ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει στις μέρες μας. Το ακούω συχνά και από φίλους του κρασιού, αν και, για να είμαι ειλικρινής, τα σχόλιά τους για το πόσο μαγική ήταν η […]
Υπάρχουν τρεις τρόποι για να προσεγγίσουμε το κρασί: να το δοκιμάσουμε, να το κρίνουμε ή να το πιούμε με το φαγητό μας. Σας διαβεβαιώνω πως με διαφορετική μέθοδο προσέγγισης τα συμπεράσματά σας θα έχουν δραματική απόκλιση ακόμη και για το ίδιο κρασί. Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στο θέμα έχοντας δει το τελευταίο διάστημα δυο […]
Ενώ στη χώρα μας έχουμε μια θάλασσα από κρασιά, δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά είναι θλιβερά προβλέψιμα. Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα λεγόμενα «κρασιά εργοστασιακών ρυθμίσεων» (που αποτελούν και την πλειονότητα) και τα αντίστοιχα εναλλακτικά. Πιο ειδικά, στην κατηγορία του λευκού υπάρχουν τα Sauvignon Blanc-ασυρτικοειδή κρασιά που μας έχουν επιβληθεί ως […]
Παραδοσιακή προσέγγιση, κατά τα γαλλικά πρότυπα. Στη θέση που οι Γάλλοι τοποθετούν το σκίτσο με τον ομώνυμο πύργο, φιγουράρει το οίκημα του Κτήματος Μερκούρη. Αυστηρή, αριστοκρατική ετικέτα για ένα κρασί που πλέον αποτελεί κλασική επιλογή. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Iουλίου 2015.
Λιτό στήσιμο, με αναφορά στο αγροτικό στοιχείο και πολύ προσεγμένη γραμματοσειρά. Χωρίς να είναι κάτι υπερβολικό, κερδίζει τις εντυπώσεις. Συμπληρωματικά έχουμε να κάνουμε και με ένα πολύ ευχάριστο Αγιωργίτικο. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015.
Οι δραστηριότητες της οινοποιίας ξεκινούν ουσιαστικά το 1974, με τον Θανάση Παρπαρούση να επικεντρώνεται στον αχαϊκό αμπελώνα. Με την πάροδο του χρόνου, στην ομάδα ενσωματώθηκαν και οι δύο κόρες του, Δήμητρα και Εριφύλη. Στη σημερινή του μορφή ο ιδιόκτητος αμπελώνας έχει συνολική έκταση 100 στρέμματα. Τα κρασιά της οικογένειας Παρπαρούση διαχρονικά έχουν φανατικούς φίλους, με […]
Ταξίδεψα πριν από λίγες ημέρες στον Νότο της Γαλλίας, στo πλαίσιο της ετήσιας δοκιμής των κρασιών της περιοχής του Ροδανού. Η χρονιά του 2013 ήταν σπουδαία, αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν θα σας κουράσω αναλύοντας τα γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών που δοκίμαζα για τέσσερις ημέρες. Βεβαίως, και το σκηνικό ήταν υπέροχα στημένο αλλά ούτε […]
Το οινοποιείο Μωραΐτη βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και πρόκειται για μια εξίσου καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Μανώλης Μωραΐτης, η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά τους, Θοδωρής και Σάββας, συνεχίζουν μια διαδρομή που ξεκίνησε το 1910. Ο Μανώλης Μωραΐτης έχοντας τον έλεγχο του οινοποιείου από το 1980 είναι ουσιαστικά και ο κύριος […]
Η πρώτη εμφιάλωση του κτήματος στην τωρινή μορφή του έγινε το 2003. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Κώστας Μητραβέλας βρήκε σπουδαία αμπελουργική παρακαταθήκη από τους προγόνους του. Η οικογένειά του είναι από τις παλαιότερες οινικές οικογένειες του νεμεάτικου αμπελώνα με ιστορικό αρχείο που πλησιάζει στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το Κτήμα Μητραβέλα πάντα καταφέρνει να διακρίνεται ανάμεσα […]
Οι διεθνείς ποικιλίες, όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε, πρωτοεμφανίστηκαν στην οινική μας καθημερινότητα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Πρόκειται για ποικιλίες γαλλικής ως επί το πλείστον προέλευσης που φυτέψαμε μαζικά σε μια προσπάθεια αναγέννησης και ανασυγκρότησης του ελληνικού αμπελώνα. Απολύτως δικαιολογημένη κίνηση εκ μέρους των παραγωγών, αφού ο στόχος τους ήταν εκτός των […]
Ακόμη και η απλή αναφορά στα «ακριβά κρασιά» ίσως αρχικά να μας ξενίζει, αλλά η αλήθεια είναι πως σε όλον τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων η συγκεκριμένη κατηγορία ζει και βασιλεύει, όσο ανεπίκαιρο ή παράλογο κι αν ακούγεται αυτό. Την ώρα που τα λεγόμενα «φτηνά κρασιά» κάνουν θραύση και τα μεσαίας […]
Βρέθηκα την περίοδο των Χριστουγέννων με μια πολύ καλή μου φίλη που διατηρεί ένα οινοποιείο στην περιοχή της Τοσκάνης. Πίναμε, τρώγαμε και περιγράφαμε τις ξεχωριστές καθημερινότητές μας. Ωστόσο το μυαλό μου αδυνατούσε να χωνέψει τα αλλεπάλληλα επαγγελματικά ταξίδια που ήταν υποχρεωμένη να κάνει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πόσω μάλλον που τα τελευταία χρόνια έχουν […]
Παραδοσιακά, οι τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο ενός οινοχόου κρύβουν μιαν απογραφή, μια ταξινόμηση για το τι καλό ή λιγότερο καλό καταναλώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Τι ήπιαμε, ποιο ήταν το πιο αξιομνημόνευτο, το πιο απογοητευτικό, η τελευταία ανακάλυψη, η ανερχόμενη περιοχή, το πιο υπερτιμημένο κρασί και πάει λέγοντας. Πρακτικά βέβαια κάθε άνθρωπος εκτιμά και κατηγοριοποιεί με […]
Πλέον ξεπεράσαμε το σύνδρομο της παλαίωσης στο ουίσκι και δεν μετράμε την ποιότητα στον αριθμό που αναγράφεται στην ετικέτα. Ευκαιρία είναι η πρότασή μας να μην έχει να κάνει με τα συνηθισμένα brands. To Ardbeg είναι ένα από αυτά, δριμύ, υφάλμυρο, έντονο. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα περάσει απαρατήρητο (σε ενημερωμένες κάβες). *Δημοσιεύθηκε […]
Ο καιρός που στέλναμε καλάθια με βαρύγδουπες διακοσμήσεις και αμφιβόλου προελεύσεως κρασιά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή επιτάσσει να δώσουμε σημασία στο «ζουμί» και όχι στο περιτύλιγμα και κατά περίπτωση να το καταναλώσουμε το ίδιο βράδυ. Το Amarone είναι ασφαλής λύση για ετερόκλητες παρέες που συναντάμε στα γιορτινά καλέσματα. Κρασί πληθωρικό, γεμάτο και έντονα διαφορετικό, […]
Αγαπημένο κρασί όλων μας, αν και μέσα στην ελληνική αγορά, η οποία κυριαρχείται από μόδες που έρχονται και παρέρχονται, κάποιες φορές το προσπερνούμε. Σταθερή αξία ειδικά για όσους έχουν την υπομονή της παλαίωσης. Η χρονιά του 2008 που δοκίμασα έχει σίγουρα πολύ δρόμο μπροστά της. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Η οικογένεια με το πιο μακρύ ιστορικό αρχείο στην περιοχή. Συντηρεί εδώ και χρόνια ένα μεστό και συνάμα φαγητοκεντρικό στυλ κρασιού. Η δομή του μας θυμίζει κρασιά που ακόμη και η παραδοσιακή γαλλική σχολή τείνει να αποχωριστεί στον βωμό της εμπορικότητας. Επιδέχεται παλαίωση. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.