Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, επικουρούμενοι από το εκλογικό σύστημα και τις ad hoc κομματικές συμμαχίες των αντιπάλων, απέτρεψαν την επικράτηση της Ακροδεξιάς.
Ούτε η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν ούτε η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκουν την κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, την εγκαθίδρυση δικτατορίας και την έναρξη κατακτητικών πολέμων.
Οι φοιτητικές εξεγέρσεις, παρ' όλες τις υλικές καταστροφές που προκάλεσαν στο παρελθόν, λειτούργησαν ως παράγων ανανέωσης των κοινωνιών.
Η Ρωσία, εφόσον επιτύχει μια νίκη ή, έστω, «μη ήττα» στην Ουκρανία, θα επανέλθει επιθετικά εν ευθέτω χρόνω. Το Ιράν αναμένει την ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος πριν επιδιώξει μια γενικευμένη αναμέτρηση με το Ισραήλ. Με κυνικά γεωστρατηγικά κριτήρια, η Δύση έχει συμφέρον να πλήξει τους δύο αντιπάλους της.
Η στάση της Ευρώπης στην κρίση της Γάζας δεν είναι ενιαία, με συνέπεια και η δράση κατά των Χούθι να δίνει εικόνα διάσπασης. Αμυντική και εξωτερική πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Η ουκρανική κρίση διέψευσε την πεποίθηση ότι οι πόλεμοι στην Ευρώπη έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο πόλεμος Χαμάς - Ισραήλ αναστέλλει τις ελπίδες για μια διαδικασία εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.
Οι πρόσφατες γαλλικές εκλογές σηματοδοτούν μια πολλαπλή τομή, όχι μόνον στη γαλλική, αλλά και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή. Για πρώτη φορά, οι βουλευτικές εκλογές δεν έδωσαν στον προσφάτως επανεκλεγέντα Πρόεδρο τη συνήθη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Το σύστημα των θεσμών της Πέμπτης Δημοκρατίας, οργανωμένο για να εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα και κυβερνητικό συγκεντρωτισμό, κλονίστηκε. Οι […]
Τριάντα και πλέον έτη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τα λάθη αυτά. Η Ρωσία του Πούτιν έχει μεν εγκαταλείψει τις διεθνιστικές φιλοδοξίες τής Σοβιετικής Ενωσης· έχει, όμως, επιστρέψει στην προαιώνια αυτοκρατορική γεωπολιτική λογική.
Ο θρίαμβος των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Σοβιετικής Ενωσης δημιούργησε στην αμερικανική ελίτ την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας. Θεώρησαν ότι η υλική υπεροχή εξασφάλιζε τη διάδοση του αμερικανικού προτύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κυριαρχία των νεο-θετικιστικών προσεγγίσεων στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες είχε ήδη προλειάνει το έδαφος, υποβαθμίζοντας τη σημασία του πολιτισμικού παράγοντα. Η αμερικανική […]