Ολοι, γράφει η Σούζαν Σόνταγκ στο «Η αρρώστια ως μεταφορά», έχουμε δύο υπηκοότητες, μια για το βασίλειο των υγιών και μια για εκείνο των αρρώστων, και παρ’ όλο που προτιμάμε να χρησιμοποιούμε μόνο το καλό μας διαβατήριο, αργά ή γρήγορα, τουλάχιστον για ένα διάστημα, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να γίνουμε πολίτες και της άλλης πλευράς. Οποιος […]
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου κάποιοι εκδηλώνουν χαμηλόφωνες προσδοκίες για «επιστροφή στην κανονικότητα». Πρόκειται, ασφαλώς, για σταθερό καημό που, πριν ακόμη τον παροξύνει η συριζαϊκή τετραετία, εκδηλωνόταν με το ευχολογικό μοτίβο «να γίνουμε κανονική χώρα». Είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι οι ειλικρινείς ευέλπιδες αυτής της κανονικότητας έχουν κατά νου ένα είδος Εγκάρδιας Συναντίληψης […]
Γειτονεύαμε οι φιλόλογοι με τους φιλοσόφους στα λημέρια της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου, αλλά ο μόνος από τη φιλόσοφο γειτονιά με τον οποίο βρέθηκα συχνά πυκνά να διαβουλεύομαι πάνω στους γρίφους της ύπαρξης ήταν ο Γεράσιμος. Απλετα διαλεκτικός, σεσοφισμένα ειρωνικός και γελαστός, ποτέ συγκρουσιακός, ο Γεράσιμος Βώκος είχε το χάρισμα μιας στοχαστικής, ευφραντικής «φλυαρίας» που δίδασκε […]
Ενημερωτική εκπομπή με την επωνυμία Focus στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, βράδυ της 13/9, με καλεσμένο, μέρες που είναι, τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. Ο παρουσιαστής και δύο «καλοί συνάδελφοι», κατά το δημοσιογραφικό ιδίωμα, από ισάριθμες εφημερίδες. Διάρκεια εκπομπής μία ώρα και δέκα λεπτά. Δεν τυγχάνω τακτικός θαμώνας της ελλαδικής τηλοψίας, είτε πρόκειται […]
Πολλοί δεν θα καταδεχτούν να το θεωρήσουν καν ως είδηση, αλλά και όσοι το θεωρήσουν ας μη μιλήσουν για είδηση «που έσκασε σαν βόμβα», γιατί πρόκειται μάλλον για το χρονικό μιας προαναγγελθείσης «μεταρρυθμιστικής» κίνησης.
Το τι είναι αυτό που κάνει τον μύθο της ομηρικής Οδύσσειας τόσο εμπορικό και τόσο ανακυκλώσιμο μπορεί να το συζητήσουμε σοβαρά μιαν άλλη φορά.
Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπικά καθημαγμένος, βρίσκεται οριστικά σε φάση αποδρομής με τη χορωδιακή υπόκρουση ενός πανελλήνιου «φύγετε!» - φυσικά, πλην «Λακεδαιμονίων».
Ετσι, για το τερπνόν του πράγματος, ας καθιερωθεί μια καινούργια στατιστική εξειδίκευση στη Βουλή που θα παρακολουθεί την αντισφαίριση «φιλοφρονήσεων» ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο «Βήμα της Κυριακής» 8/4 ο ακαδημαϊκός Αντώνης Ρεγκάκος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο υπογραφόμενος, με άρθρο μας τονίζαμε την ανάγκη, και διερευνούσαμε την προοπτική, δημιουργίας ενός ελληνικού Κέντρου Αρχαιογνωστικών Επιστημών με εκπαιδευτικές, ερευνητικές, συνεδριακές δραστηριότητες και διεθνείς συνεργασίες.
Το ωραιότερο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, νεοκλασικό κτίριο του κόσμου, και το ανατολικότερο της Αθηναϊκής Τριλογίας, διεκδικεί με πολλούς τρόπους την ιδιάζουσα περιωπή του.
Ορθιος, πάνω σε αυτοσχέδια εξέδρα, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ κατηχούσε τους μεροκαματιάρηδες της Ρενό στην τρισυπόστατη Εδέμ φοιτητών, εργατών, διανοουμένων.
Ενα σχολείο στο Βόρειο Λονδίνο είναι υποχρεωμένο, λόγω οικονομικής στενότητας, να αναστείλει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και η Εμα Τόμσον (αυτή με το Οσκαρ) είναι το διασημότερο ανάμεσα στα πρόσωπα που θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο με τις χρηματικές δωρεές τους.
Η ακαδημαϊκή «συλλογικότητα» που εδρεύει στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης είναι αποψιλωμένη (όπως άλλωστε και οι ομόλογές της σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια) και τα μέλη της, παλαίμαχα και νεοσύλλεκτα, μπορούν άνετα να σεμνύνονται ότι με την επόμενη μισθολογική περικοπή οι απολαβές τους θα ενταχθούν επισήμως στη ζώνη της αφιλοκέρδειας. Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, μπορούν να σεμνύνονται και για κάτι άλλο.
Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να μην άδραξε ακριβώς το σολωμικό σκήπτρο της διχόνοιας με αφορμή το Μακεδονικό, αλλά αν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πέτυχε το μείζον, τουλάχιστον κατάφερε να περιαγάγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κατάσταση σιβυλλικής εγγαστριμυθίας σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.
Τι είναι ο χρόνος;
Ακόμη και όταν προκαλεί θυμηδία, η ειλικρίνεια των αισθημάτων είναι από μόνη της σεβαστή.
Μπορεί να είναι η επαγγελματική διαστροφή του πανεπιστημιακού που με κάνει να σκέφτομαι μια διδακτορική διατριβή με θέμα τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ από καταβολής του θεσμού: τι είπαν και τι ξείπαν, τι έκρυψαν και τι παράλλαξαν, πόσο μεγάλη ήταν τελικά η απόσταση ανάμεσα στα υπεσχημένα και τα πεπραγμένα της πολιτείας τους και, βέβαια, τι είδους «γκάφες» και «γκέλες», στις ατυχείς στιγμές τους, διέπραξαν.
Για τη μαρξιστική Αριστερά οι αναθεωρήσεις που απειλούσαν να φαλκιδεύσουν την εγκεκριμένη δογματική της αποτέλεσαν ανέκαθεν αιτία πολέμου ανάμεσα στους δογματοφύλακες και στις αιρετικές φυλές του ρεβιζιονισμού.
Εκ πρώτης, αλλά και εκ δευτέρας όψεως
Το καράβι της «πρώτη φορά» κυβερνητικής Αριστεράς σάλπαρε με μπόλικο έρμα (κοινώς, σαβούρα) στα αμπάρια του.