Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι οδηγός για το μέλλον, λέει ότι ο Αλ. Τσίπρας επενδύει στον διχασμό γιατί δεν έχει σχέδιο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει αυξήσεις φόρων «όπως αποκαλύφθηκε από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου».
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο είχα τη χαρά και την τιμή να προλογίζω έναν αντίστοιχο τόμο για τη μεγάλη επέτειο των 90 χρόνων από την πρώτη έκδοση των «ΝΕΩΝ». Σήμερα, η χαρά και η τιμή γίνεται διπλή, αφού διπλή γίνεται και η επέτειος, όπως μαζί και η ευθύνη, αφού τώρα γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια […]
Ολα τα προηγούμενα χρόνια ο Πρωθυπουργός διεκδίκησε την εύνοια των μέσων ενημέρωσης. Ιδιαιτέρως των ιστορικά συνδεδεμένων με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Παρότι η κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» κατέρρευσε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και τυπικά δεν είναι πλέον υπόδικος για αυτό το ζήτημα, εντούτοις ούτε ένας από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει σκεφτεί ότι πρέπει κάπως να ανακαλέσει κάποια από τις πολυάριθμες δηλώσεις περί υπόδικων που είχαν κάνει.
Η ιστορία μας ξεκινά ως εξής: Πρώην πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ενός πολιτιστικού συλλόγου της ελληνικής περιφέρειας, που παραιτήθηκε από τη συγκεκριμένη θέση το 2002, διαπίστωσε με μεγάλη έκπληξη προ ημερών ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός δεσμεύτηκε.
Η ιστορία μας ξεκινά με ένα αιολικό πάρκο. Πρόκειται για ξένη επένδυση που πήρε τις σχετικές εγκρίσεις και της δόθηκαν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, ωστόσο δεν έγιναν οι κρισιμότερες, όπως αποδείχθηκε, διευθετήσεις: οι οικολογικές. Και κάπως έτσι το πάρκο του Καφηρέα είναι κολλημένο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την εταιρεία που το έχει αναλάβει να πιέζει, το ίδιο και η κυβέρνηση της χώρας από όπου προέρχεται, με τον πρωθυπουργό της να μιλά στον Πρωθυπουργό μας για το θέμα, τον τελευταίο να δεσμεύεται ότι όλα θα γίνουν, αλλά μέχρι στιγμής να μη γίνεται τίποτα απολύτως.
Τι είδους επενδύσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Σφίγγει ο κλοιός, ακόμα και για μέλη της κυβέρνησης Τραμπ, μετά από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, το τελευταίο 24ωρο. Ακόμα και για πανίσχυρους υπουργούς, όπως, για παράδειγμα, ο Γουίλμπορν Ρος, ο οποίος, όπως προκύπτει, μέσω ναυτιλιακής εταιρίας, στην οποία μέχρι πρότινος ήταν από τους βασικούς μετόχους, είχε σχέσεις ρώσικα κεφάλαια.
Η Ελλάδα έχασε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα κρίσιμο τρένο στη προσπάθεια της να βγει από την κρίση. Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οδεύει σε μεγάλη περικοπή του QE και έτσι, η χώρα που το είχε μεγαλύτερη ανάγκη από τον καθένα, η Ελλάδα, δεν θα προλάβει τελικά να κάνει χρήσή του.
Δύο κρίσιμα μηνύματα περνούν σήμερα, μέσα από «Το Βήμα», ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρόεδρος της Societe Generale και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ΕΚΤ, και ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών.
Η μέρα ξεκίνησε με την ανακοίνωση της FRONERI HELLAS (πρώην Nestle) ότι κλείνει στο εργοστάσιό της στον Ταύρο και έκλεισε με την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Unilever Hellas να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων της. Καμία από τις δυο βεβαίως δεν αποχωρεί από την Ελλάδα, συνολικά. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας των μεγάλων πολυεθνικών στη χώρα, επιλέγεται η πολιτική της μάλλον λελογισμένης παρουσίας. Κάτι θα πρέπει να ξαναδεί το οικονομικό επιτελείο...
Σε νέα φάση φαίνεται ότι περνούν οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο.
Ήθελε να τον θυμόμαστε για την ιστορική του ομιλία στην Πνύκα, αλλά προς το παρόν θα τον θυμόμαστε για μια ατάκα του, κατά τη διάρκεια της μίνι συνέντευξης τύπου που έδωσε στην γαλλική πρεσβεία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνεται ικανοποιημένο από την σημερινή απόφαση της Eldorado Gold να παγώσει την επένδυση της στις Σκουριές. Κι αυτό γιατί το timing που επελέγη από τους Καναδούς ήταν το χειρότερο δυνατό για την κυβέρνηση. Λίγες ώρες μετά την διαβεβαίωση –για πολλοστή φορά το τελευταίο 24ωρο– από τον πρωθυπουργό ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί ξένες επενδύσεις, μια από τις μεγαλύτερες ανακοινώνει ότι ετοιμάζεται προς αποχώρηση. Το «χτύπημα» είναι μεγάλο.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την βασική του θέση ότι δηλαδή οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά και να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, της τάξης των περίπου 10 δισ. ευρώ, για να καλύψουν επιπλέον «κόκκινα δάνεια» που θεωρεί ότι υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιχειρηματική συμφωνία υπογράφτηκε πριν λίγο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το in.gr, οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE συμφώνησαν να συστήσουν ένα joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.
Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Μακρόν, από όσα έχουν εξελιχθεί έως τώρα, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκάθαρα έναν στόχο: να βάλει την σφραγίδά του στην μετεξέλιξη της Ευρώπης. Πάντα στη «βάση» της αλληλεγγύης. Ο Μακρόν είναι ξεκάθαρος, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ για το οποίο -χωρις να αμφισβητεί το ρόλο του- δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο θα πρέπει να εμπλέκεται σε ένα ευρωπαικό θέμα...
Αρχικά, η συγκεκριμένη επίσκεψη σχεδιάζονταν να προβληθεί ως επιτυχία. Ωστόσο, τώρα, τείνει να εξελιχθεί σε …θρίλερ
H συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή του, Γιώργου Χουλιαράκη, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, που πραγματοποιείται το απόγευμα στις Βρυξέλλες, έχει …παρασκήνιο. Κι αυτό γιατί πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε ευρέως, χθες, σε συνάντηση τους στο Παρίσι, από τους κ. Εμμανουέλ Μακρόν και Μοσκοβισί, ενόψει […]
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό και τις τράπεζες οδηγούν σε ένα άτυπο αλλά σκληρό μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση. Η Αθήνα θα ήθελε την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.