Το χύλωμα, αλλά παράλληλα και το ρύζι που «κρατάει στο δόντι», παραπέμπει σε ριζότο. Προσέχουμε λίγο το αλάτι, γιατί οι σουπιές βγάζουν και δική τους αλμύρα. Κατά τα άλλα, όσο πιο μαύρο βγει το πιλάφι τόσο το καλύτερο!
Τα ζυμαρικά ανακατεμένα με τη λεγόμενη «σκορδαλιά», η οποία περιέχει μόνο σκόρδο και λάδι. Φτιάχνουμε μεγάλη ποσότητα σκορδαλιάς γιατί δεν μπορεί να χτυπηθεί λίγη στο μούλτι. Την κρατάμε, όμως, στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
Το πιο δημοφιλές πιάτο της κασιώτικης κουζίνας, ο ορισμός του comfort food. Αν δεν βρούμε σιτάκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο αλοιφώδες τυρί, αλλά φυσικά η γεύση δεν θα είναι η ίδια.
Οι παλιές νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν ζυμαρικά (πλαστά και μακαρούνες) μόνο όταν φυσάει βοριάς για να στεγνώνει το φύλλο.
Στην Κάσο τα ντολμαδάκια είναι μικροσκοπικά. Με ένα μόνο αμπελόφυλλο, και αναλόγως του μεγέθους του, οι Κασιώτισες μπορούν να φτιάξουν 4-8. Εχουν κάπως πιο κωνικό σχήμα, ενώ το μυστικό τους είναι η σφιχτή ζύμη για να μη διαλύονται. Επίσης, η γέμιση μπαίνει στο αμπελόφυλλο ωμή και όχι με σοταρισμένα υλικά.