Η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, δεδομένου ότι ανάλογος σχεδιασμός (διπλών εκλογών - διπλού συστήματος) μπορεί να υλοποιηθεί στην αμέσως επόμενη εκλογική μάχη, την προγραμματισμένη για το 2027.
Τα περιθώρια αβεβαιότητας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες λόγω του διαφαινόμενου ρεκόρ της αποχής στις φετινές Ευρωεκλογές, ενώ η επιστολική ψήφος αποκτά αυξημένη αριθμητική βαρύτητα.
Το παράδοξο του ισχύοντος εκλογικού νόμου, οι αλλαγές του νέου και πώς θα ευνοήσει τα ισχυρότερα κόμματα στις Ευρωεκλογές - Οι ανατροπές στην κατανομή εδρών - Σενάρια και παραδείγματα
Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και οι καταλυτικοί παράγοντες που έδωσαν τη νίκη στον Χάρη Δούκα.
Η αποχή στην πρώτη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυριαρχία της ΝΔ, τα στοιχήματα, η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διαχρονικά έχουν αποτελέσει πεδίο αποτύπωσης των μεταβολών των εκλογικών συσχετισμών. Μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, οι δημοτικές εκλογές αρχικά, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, λειτουργούσαν (ανάλογα με τη χρονική τους τοποθέτηση μέσα στον εκλογικό κύκλο) άλλοτε ως πρόκριμα των επερχόμενων πολιτικών αλλαγών και άλλοτε ως επιβεβαίωση των ήδη καταγεγραμμένων στις εθνικές βουλευτικές […]
Η διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου με ένα εκλογικό σύστημα εντελώς διαφορετικό από εκείνο των αμέσως προηγούμενων του Μαΐου συνιστά μία από τις κεντρικές πρωτοτυπίες της διπλής αναμέτρησης του 2023. Φυσικά η δομή του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος επισκίασε κάθε συζήτηση για την τεχνική εφαρμογή του προηγούμενου αναλογικού συστήματος, καθώς η Νέα Δημοκρατία με το 41% […]
Η συμπαγής συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, σε αντίθεση με του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φαίνεται να λειτούργησαν περισσότερο σε καθεστώς «χαλαρής» ψήφου Ευρωεκλογών - Ο καταλύτης της απλής αναλογικής και ο ρόλος του υψηλού ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων
Πώς λειτουργεί η έρευνα που πρωτοεφαρμόστηκε στην Ελλάδα στις εκλογές του 1994 από το Mega Channel και ποια η δομικότερη αδυναμία της μεθόδου.
Πώς καταγράφεται στις κάλπες η ηλικιακή διαφοροποίηση - Πού υπερέχει η ΝΔ και πού ο ΣΥΡΙΖΑ
Πώς «χάθηκαν» από το 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 σχεδόν 2.000.000 ψηφοφόροι από το ενεργό εκλογικό σώμα, τη στιγμή που η αντίστοιχη μείωση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μεταξύ 2001 και 2021 είναι πολύ μικρότερη (-490.000).
Τα ποσοστά που απαιτούνται για κυβέρνηση συνεργασίας, η δύναμη των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής και τα μυστικά της δεύτερης αναμέτρησης.
Τι δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις - Οι μικρές μεταβολές και η ελαφρά ανάκαμψη για το κυβερνών κόμμα
Πώς αντιμετωπίζεται στη Γηραιά Ηπειρο η λαϊκή ετυμηγορία όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης – Η κουλτούρα ευελιξίας στην Κεντρική Ευρώπη, τα σκανδιναβικά δίπολα και η... ενδιάμεση θέση της Ελλάδας.
Πού οφείλεται το φαινόμενο, πόσο στοιχίζει στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιον βαθμό μπορεί να καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αδιέξοδο, ανατροπή ή επανασυσπείρωση – Το εκλογικό τοπίο και η δημοσκοπική πορεία των δύο μεγάλων μονομάχων στις επικείμενες εκλογές – Τι θα κάνουν τα νεανικά κοινά
Οι διαφορές και οι ομοιότητες των καταστροφών – Η σχέση τους με τη γενικότερη πολιτική ατμόσφαιρα
Η ιστορία του αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα, οι κάλπες που εφαρμόστηκε και οι σκοποί που εξυπηρέτησε - Οι πρώτες συζητήσεις μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η επιλογή Τσίπρα το 2016
Τα σενάρια των συμπράξεων μετά τις πρώτες εκλογές και οι πιθανές επιδόσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ που δίνουν ή δεν δίνουν κυβέρνηση - Η σημασία του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής και η κουλτούρα του εκλογικού σώματος απέναντι στις συνεργασίες.