Σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι ή άλλα ζυμαρικά.
Τις γιορτές στην Ηρακλειά όπως και στην Αμοργό, συνήθιζαν να τρώνε τον κοφτό (αποφλοιωμένο, μουλιασμένο και σπασμένο στάρι). Τα σπίτια που είχαν χοίρο και τον είχαν σφάξει και είχαν κάνει καβουρμά μπορούσαν να τον κάνουν κοκκινιστό με χόντρο.
Τα κυκλαδίτικα τυριά γίνονται «κεφτέδες» και σερβίρονται πάνω σε μαρμελάδα ντομάτας.
Το θρυλικό έδεσμα του κυκλαδίτικου νησιού φτιαγμένο με κρεμμύδια, τυροβολιά ή ξινομυζήθρα και μεγάλη τέχνη στο τύλιγμα του φύλλου.
Υπέροχες τυροκροκέτες σερβιρισμένες πάνω σε μαρμελάδα λεμόνι. Μια συνταγή από την Κύθνο (Θερμιά).
Με ένα απλό ανακάτεμα είναι έτοιμη για ψήσιμο αυτή η παραδοσιακή πασχαλινή τυρόπιτα των Καθολικών.
Στις Κυκλάδες τα ανοιχτόχρωμα ψιλά σαλιγκάρια λέγονται χουχουλιοί, λιανοί, ζευγαδάκια ενώ τα μεγάλα σκουρόχρωμα καράβολοι, χοχλιοί, σαλιγκιοί, σαλιάγκοι ή περιβολάρηδες.
Παραδοσιακό γλυκό από την Ηρακλειά.
Η γλύκα της γραβιέρας Νάξου και η πικάντικη γεύση του Νιώτικου κεφαλοτυριού συνδυάζονται αρμονικά με τον δυόσμο και τη μαρμελάδα ντομάτας.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και έχουμε ένα πεντανόστιμο γεύμα ή κολατσιό.
Μαλακτική, χορταστική και νόστιμή γαλατόσουπα από την Ανδρο.
Φαγητό νόστιμο, χαμηλό σε θερμίδες, που αξιοποιεί τα προϊόντα εποχής.
Μια συνταγή από τη Μήλο – ιδανικά χρησιμοποιούμε, αν βρούμε, μηλέικο πελτέ (είναι φτιαγμένος από άνυδρα ντοματίνια και έχει εξαίσια γεύση).
Ενα κλασσικό παραδοσιακό Κυκλαδίτικο γιορτινό πιάτο.
Μια τηγανητή τυρόπιτα με τις μοναδικές γεύσεις των Κυκλαδίτικων τυριών και πρωτότυπο σχήμα
Στο εστιατόριο Bakaló, ο Γιάννης Γαβαλάς μάς δείχνει πώς γίνεται το πιο εμβληματικό φαγητό του πιο κοσμοπολίτικου νησιού της Ελλάδας.
Από τον Κυκλαδίτη Γιάννη Γαβαλά μια συνταγή και μια ιστορία.
Προβάτσες είναι ένα χορταρικό που βρίσκουμε στις Κυκλάδες. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε σέσκουλα, αντίδια ή σπανάκι.
Προετοιμασία: 15′ Μαγείρεμα: 15′ Υλικά (για 4 μερίδες) 1 κιλό σαλιγκάρια 1 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι + λίγο για το άχνισμα των σαλιγκαριών 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 ποτήρι ελαιόλαδο 2 φύλλα δάφνης 1 κλωναράκι δεντρολίβανο 1 κλωναράκι θυμάρι Λίγοι κόκκοι μπαχάρι Λίγοι κόκκοι πιπέρι 2 κουτ. σούπας πελτές 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί ή […]
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή περίπου 1 ώρα Τηγάνισμα περίπου 30΄ Κόστος 5 € Υλικά (για περίπου 20 τηγανίτες) 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, από σιτάρι 1 κουτ. γλυκού (κοφτή) αλάτι 1 κουτ. γλυκού (κοφτή) κανέλα, σκόνη (προαιρετικά) + επιπλέον για πασπάλισμα 1 φακελάκι (6 γρ.) ξερή μαγιά ή 1 κύβος φρέσκια ή προζύμι Νερό χλιαρό, […]