Το παραδοσιακό καλοκαιρινό πιάτο του νησιού αξιοποιεί ό,τι λαχανικό υπάρχει στο περβόλι και ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα στην κατσαρόλα.
Γίνεται πάντα με τα χόρτα της εποχής. Η συγκεκριμένη είναι μια εξαίσια αρωματική κρεμμυδόπιτα. Τον χειμώνα θα προσθέσετε λάπαθα, σέσκουλα, σπανάκι και αργότερα από τον Φεβρουάριο και μετά και καυκαλήθρες και μυρώνια.
Το μαγειριό, κλασικό ικαριώτικο πιάτο, είναι ο πιο ευφάνταστος τρόπος να φάμε τα φασολάκια. Τα λαχανικά μαγειρεύονται σε στρώσεις σε πολύ χαμηλή φωτιά. Η κλασική συνταγή για το μαγειρειό δεν περιλαμβάνει τα κάστανα, τα οποία, όμως, ταιριάζουν υπέροχα.
Το ιδιαίτερο στη συνταγή της Ελένης Καρίμαλη για το «μπριάμ της Ικαρίας» είναι ότι κόβει τα ζαρζαβατικά σε μπαστούνια σαν πατάτες χοντροκομμένες.
Ταμπουρά λένε στην Ικαρία την κολοκύθα. Ο ταμπουράς γίνεται λαδερός στην κατσαρόλα και ο κολιός λεμονάτος στον φούρνο. Μαζί με τη σκορδαλιά είναι ένα απρόσμενο και πολύ επιτυχημένο πάντρεμα γεύσεων.
Τα λαχανικά μαγειρεύονται σε στρώσεις και το μυστικό είναι να μαγειρέψουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Κλασική ικαριώτικη συνταγή στην οποία η κυρία Καρίμαλη πρόσθεσε και κάστανα που ταίριαξαν εξαιρετικά.