Πήραν το όνομά τους από το «ξυλίκι» που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να ανοίξουν το φύλλο. Αυτό που τις απογειώνει είναι το κασιώτικο μέλι με το οποίο τις περιχύνουμε στο σερβίρισμα.
Οι αγκινάρες της Κάσου είναι πιο τρυφερές, με λιγότερο αιχμηρά αγκάθια. Σε αυτό το παραδοσιακό κασιώτικο πιάτο, δεν αφαιρούμε τα φύλλα τους αλλά, αντιθέτως, τα τρώμε και ένα-ένα με τα χέρια.
Αν είναι να κρατήσετε ένα φαγητό από την πλούσια γαστρονομία της Κάσου, θα προτείναμε αυτό. Η τσαχπινιά αυτού του πιάτου, και όλη του η νοστιμιά τελικά, είναι το καβουρδισμένο κρεμμύδι που πέφτει από πάνω με το που αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.