Την κατά γράμμα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί (περικοπές στις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου) και την διατήρηση των παρεμβάσεων στα εργασιακά συστήνει το ΔΝΤ στην έκθεση του άρθρου 4 που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για αρνητική επιρροή από τον εκλογικό κύκλο.
Σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος διαβλέπει το ΔΝΤ.
Σε οριακό σημείο κινείται η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και η εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών θα κριθεί από τις εισπράξεις του δεύτερου εξαμήνου, καθώς αφενός εφέτος δεν υπάρχει το «μαξιλάρι» του περσινού πλεονάσματος του ΕΦΚΑ και αφετέρου τα περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών δαπανών είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Στάσιμη αναμένεται να παραμείνει εντός του τρέχοντος έτους η παγκόσμια αγορά των συσκευών ψηφιακής τεχνολογίας. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και κινητών τηλεφώνων υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2017.
Τέλος σε μια περίοδο ψευδαισθήσεων, τις οποίες καλλιεργούσε η κυβέρνηση για μια… ανέφελη μεταμνημονιακή περίοδο με μεγάλη ευχέρεια κινήσεων και τη δυνατότητα να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις, έβαλε το Βερολίνο.
Το μνημόνιο λαμβάνει τέλος τυπικά στις 20 Αυγούστου και στις 21 ξεκινά η μετά – μνημόνιο εποχή, με ενισχυμένη εποπτεία και ημερομηνίες σταθμούς που η χώρα θα καλείται να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένους στόχους.
Ελεγχος εις διπλούν των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας (δημοσιονομικός χώρος, πρόοδος μεταρρυθμίσεων) από τα κλιμάκια των θεσμών ξεκινά τον Σεπτέμβριο βάσει των κατευθύνσεων που έχει δώσει το Eurogroup για τη μεταμνημονιακή «ενισχυμένη εποπτεία».
Αφού η κυβέρνηση συμφώνησε στη ρύθμιση του χρέους με ασφυκτικές δεσμεύσεις, προσπαθεί εκ των υστέρων να ανοίξει το μέτωπο των συντάξεων ερχόμενη σε αντιπαράθεση πρωτίστως με το ΔΝΤ, αλλά και με τους Ευρωπαίους, που της έχουν ζητήσει να παραμείνει προσηλωμένη στην οδό των μεταρρυθμίσεων.
Διαβατήριο «ισχυρής βιωσιμότητας» εκδίδει για το ελληνικό δημόσιο χρέος, σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα, η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας πάντως τρεις κινδύνους που είναι δυνατόν να αλλάξουν τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Η τήρηση των συμφωνηθέντων όπως η μείωση των συντάξεων το 2019 και η συρρίκνωση του αφορολόγητου το 2020 θα δώσει καθοριστικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα κ, Πίτερ Ντόλμαν αναλύοντας τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του «άρθρου 4» . Κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα θα εξέλθει από την περίοδο των προγραμμάτων έχοντας εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του με τα συμπεράσματα από την επίσκεψη στελεχών του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του άρθρου IV.
Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF επί της ουσίας αναπληρώνει την χαμένη τριετία 2015 – 2017 υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση του «e-κύκλος » όπου αναλύθηκε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Τονίστηκε δε ότι η Ελλάδα δεν αποκτά σταθερή πρόσβαση στις αγορές αλλά θα μπορέσει να επιχειρήσει «σποραδικές» απόπειρες
Υπό τη συνεχή επίβλεψη των εταίρων θα προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια και κυρίως ως τα τέλη του 2019 που αναμένεται να ολοκληρωθούν σημαντικές κινήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.
Εκείνο το πρωί της 23ης Απριλίου 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελλόριζο ανακοίνωσε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης βάζοντας τη χώρα στον δρόμο των μνημονίων, κανένας δεν ήταν σε θέση να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.
Η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου στηρίζει την αύξηση του ΑΕΠ παρά την καθήλωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση των επενδύσεων.
Αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το βασικό σενάριο που περιλαμβάνεται στην ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) της Κομισιόν.
Μία ακόμη συμβιβαστική και όχι καθαρή λύση επέλεξαν οι εταίροι για το ελληνικό ζήτημα.
Μέσα στο επόμενο 12μηνο πρέπει να έχουν «κλειδώσει» όλα τα μεγάλα deals του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων: Εγνατία Οδός, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και Ελληνικό.
Με ρύθμιση χρέους που δημιουργεί έναν καθαρό ορίζοντα χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα έως το 2032, μαξιλάρι «ασφαλείας» ύψους 24,1 δις ευρώ αλλά και παράταση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες με υψηλά πλεονάσματα και ενισχυμένη εποπτεία τουλάχιστον έως το 2022 έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup, για το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζουν σε ολοκλήρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.