Στις χώρες όπου η αγροτική παραγωγή στηρίζεται σε υψηλού κόστους ενέργεια δικαίως οι αγρότες θα ζητούν μείωση του κόστους.
Τυχαία, σκαλίζοντας προχθές το αρχείο μου για κάτι άλλο, «έπεσα» πάνω στο κείμενό μου για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που φιλοξένησαν οι στήλες του «Βήματος». Δυστυχώς καμία από τις προτάσεις εκείνες δεν πήρε σάρκα και οστά για καλύτερη πρόληψη τέτοιων καταστροφών και απωλειών ανθρώπινων ζωών αλλά και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας του τόπου […]
Στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων: δημογραφική έκρηξη, επιμήκυνση της ζωής, κλιματικές αλλαγές, διαθεσιμότητα εισροών στα παραγωγικά συστήματα, βέβαιο είναι ότι η βιοποικιλότητα θα αποτελεί πολύτιμο εφόδιο. Γράφει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης
Μιλάμε συχνά για το φυσικό μας πλούτο: το έδαφος και τον ορυκτό πλούτο στο υπέδαφος μας, τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα δάση, τον ήλιο και τις αμμουδιές μας κ.ά. Σ’ αυτή τη λίστα μας πρέπει να προσθέσουμε έναν εξ ίσου σημαντικό, αν όχι τον σημαντικότερο πόρο για τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μας συστημάτων: την πλούσια […]
Τι έγιναν οι γυναίκες; Γιατί λείπουν μεγάλα ποσοστά γυναικείου πληθυσμού από ορισμένες κοινωνίες;
Πειράματα με σιτηρά έδειξαν 6% μειώσεις στις αποδόσεις τους και μόνο από την αύξηση της μέσης ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό!
«Φωτιά είναι υψηλής θερμοκρασίας βίαιη συνένωση καύσιμης ύλης με οξυγόνο. Για να προληφθεί ή να αποτραπεί η επέκταση και τελικά να σβήσει, θα πρέπει να λείψει το ένα ή το άλλο».
Το ρύζι χορταίνει τη μισή ανθρωπότητα (Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία, Ιαπωνία κ.ά.).
Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο, φυσικό, χημικό, βιολογικό περιβάλλον ο θάνατος ενός οργανισμού δημιουργεί ευκαιρίες στους ποικίλους απογόνους του να «δοκιμάσουν την τύχη τους» στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η διαθεσιμότητα του διαρκώς συρρικνούμενου νερού άρδευσης κυρίως από τον ανταγωνισμό του από το νερό ύδρευσης των αστικών κέντρων, και ιδιαίτερα των τουριστικών χωρών, όπου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, και μάλιστα τους θερινούς μήνες, μειώνεται.
Τα καταφέρνουμε να παραβλέπουμε πλέον τη νύχτα με τον ηλεκτροφωτισμό τα τελευταία 50 χρόνια, κάναμε τη νύχτα, μέρα.