«Σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να πήγαινα, γυρνούσα με μια αποσκευή ακόμη, γεμάτη βαζάκια, σακουλάκια και μπουκαλάκια. Δεν ήταν δυνατόν να μην τα δοκιμάσω! Σε όλα τα ταξίδια μας, είτε με φίλους, είτε με την οικογένεια, εγώ χάζευα με τις ώρες στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και στα τοπικά ντελικατέσσεν, σαν παιδί σε ζαχαροπλαστείο. […]
Συχνά νομίζουμε πως πρόκειται για δύο λέξεις που αναφέρονται στο ίδιο καρύκευμα, εκείνο που τα καταστήματα μπαχαρικών εμπορεύονται συνήθως με το τουρκικό όνομα κακουλές. Δεν είναι όμως έτσι. Ειδικά όταν διαβάζουμε ότι κάποιοι προσθέτουν ψιλοκομμένο κάρδαμο σε ένα γλυκό ή όταν φτάνουν σε μας σχόλια πως τάχα κάναμε λάθος που αναφερθήκαμε σε αυτό ως καρδάμωμο. […]
Η είδηση δεν είναι ότι ένας ακόμη νεαρός Έλληνας έφυγε από τη χώρα του για να βρει επαγγελματικό «καταφύγιο» σε μία άλλη, όπως η Αυστραλία, και να ανοίξει ένα εστιατόριο – τι άλλο; – ελληνικής κουζίνας. Η είδηση είναι ότι το εστιατόριο Meze Mazi, που άνοιξε το 2015 ο Ανδρέας Παπαδάκης στην Αδελαΐδα, είναι ανάμεσα […]
Καθώς τα μάτια μας έχουν δει πολλά στην κατηγορία «ξενοδοχειακό πρωινό» και ο ουρανίσκος μας έχει κακοπάθει ουκ ολίγες φορές, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύπτουμε ότι όλο και περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία, ακόμη κι αν δεν ανήκουν σε μια μεγάλη αλυσίδα, ασπάζονται τη φιλοσοφία του παραδοσιακού ελληνικού πρωινού και εντάσσουν στον μπουφέ τους παραδοσιακά εδέσματα και […]
Smoothie με καρότο, μήλο, σέλερι, σπανάκι, τζίντζερ, smoothie γλυκιάς κολοκύθας με μπανάνα, γάλα, νιφάδες βρόμης, ξηρούς καρπούς και κανέλα, χυμός ανανά, με ρόδι, πράσινο μήλο, τζίντζερ, δυόσμο, άλλο smoothie – το επονομαζόμενο και «Blue Monday»-, με μύρτιλλα, μπανάνα, βρόμη, μέλι, γάλα, καρύδας και γιαούρτι. Ή αν προτιμάτε χυμό detox με μαραθόριζα, μαϊντανό, αγγούρι, σέλερι, λεμόνι, […]
Ίσως εκ πρώτης όψεως να μοιάζει παράταιρο ανάμεσα στα ελληνικού τύπου μεζεδοπωλεία των Λαδάδικων, όμως το bar-restaurant The Dubliner, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, είναι ό,τι πιο φρέσκο και μοντέρνο έχει να επιδείξει το συγκεκριμένο στενάκι της γνωστής πιάτσας. Πρόκειται για ένα αυθεντικό ιρλανδικό μπαρ – εστιατόριο, το μοναδικό στην πόλη, του οποίου η […]
Πόσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει στη Φολέγανδρο και έχετε γευτεί την ιδιαίτερη τοπική κουζίνα της; Για όποιον πάει έστω και μία φορά στο όμορφο κυκλαδονήσι είναι αδιανόητο να μην δοκιμάσει κάποια από τις περίφημες πίτες του, τα διάσημα ματσάτα ή έστω ένα από τα τυριά του. Και ίσως να μην έχει γευτεί τη χορτένια, επειδή […]
Eίναι μικρά πλαστικά κουτιά σαν τάπερ και περιέχουν υγιεινό φαγητό, στημένο παιχνιδιάρικα ώστε να αρέσει στα παιδιά. Το φαγητό τύπου Bento είναι τάση τα τελευταία χρόνια και ξεκίνησε από την Ιαπωνία, όπου οι μαμάδες εκεί το έχουν σαν ιεροτελεστία και υποχρέωση μαζί να ετοιμάζουν το γεύμα των παιδιών για το σχολείο όσο πιο πλήρες, θρεπτικό […]
Ίσως το όνομά του να παραπέμπει στο μαύρο πρόβατο, αλλά με το κοτόπουλο αυτού του χρώματος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος πουλερικού που απαντάται σε χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία και ονομάζεται Silkie, λόγω του πολύ απαλού τους-σαν μετάξι-φτερώματος. Η βασική του διαφορά με τα κοινά κοτόπουλα […]
Αβγά Τα ασπράδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ενώ οι κρόκοι έχουν βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα ισχυρά θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την όραση, καθώς και μια θρεπτική ουσία για τον εγκέφαλο που ονομάζεται χολίνη. Σημειωτέον, το ότι η καθημερινή τους κατανάλωση προκαλεί αύξηση της χοληστερίνης έχει αποδειχθεί μύθος. Αλόη […]
Μια ευχάριστη, γευστική έκπληξη θα έχουν οι περαστικοί από την Πλατεία Κλαυθμώνος αυτές τις μέρες και μέχρι τις 2 Ιουλίου. Πρόκειται για το 2ο FIX Athens Food Market που φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας συνοδεία της αγαπημένης ελληνικής μπίρας FIX. Έτσι λοιπόν, στις δύο καντίνες της FIX θα μπορέσουν οι επισκέπτες […]
Είναι λίγο παράξενο αυτό που συμβαίνει με τις έρευνες. Τη μία να σου λένε πως το τάδε προϊόν ωφελεί και μετά από λίγο πως τελικά σε έβλαπτε. Είναι να αναρωτιέσαι καμιά φορά αν πρέπει να πάρεις έστω κάποια από αυτές στα σοβαρά. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να τις αγνοήσεις, εφόσον είναι τεκμηριωμένες, αποτελέσματα […]
Συχνά βαριόμαστε να μαγειρεύουμε, δεν μάθαμε ποτέ ή δεν έχουμε χρόνο. Πολλές φορές, όλα μαζί τα παραπάνω. Το μικρό αυτό άρθρο δεν θα σταθεί στα προφανή οφέλη του σπιτικού φαγητού που έχουν να κάνουν με τη σωματική υγεία, αλλά θα εστιάσει σε όσα αθέατα καλά προσφέρει στην ψυχολογία μας η μαγειρική, τα οποία γίνονται φανερά […]
Το πρώτο που θα σου τραβήξει την προσοχή, όταν κόβεις βόλτες στον Κεραμεικό είναι το όνομά του: «Η Σαμ τα έχει με λάθος αγόρι». Αναπόφευκτα θα μπεις για να δεις. Και μετά θα κάτσεις. Ακόμη κι αν δεν θέλεις να φας εκείνη την ώρα, θα συνοδεύσεις την μπίρα σου με κάποιο μεζέ, όπως την καπνιστή […]
Στη Χαβάη ο big kahuna ήταν ο σαμάνος, ο μάγος, ο μάγειρας. Στην κουλτούρα των σέρφερ σημαίνει το «τεράστιο κύμα», ενώ στην ταινία «Pulp Fiction» ήταν όνομα μπέργκερ. Στην Αθήνα, το Big Kahuna είναι ένα στέκι που σερβίρει περίεργα μπέργκερ, εξωτικά πιάτα και ιδιαίτερα κοκτέιλ μέσα σε ένα παλιό γκαράζ-συνεργείο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, στον […]
Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει υγιές βάρος, ενώ η παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μπέντον. Η έρευνα εστιάζει στην αύξηση της χρήσης των σπορέλαιων ως βασική αιτία αυτής της αλλαγής. Διότι δεν είναι […]
Είναι ο τουρισμός οπωσδήποτε και γαστρονομικός; Ο προορισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τη γαστρονομία. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν γνωρίζουν έναν τόπο και μέσα από το φαγητό του. Υποστηρίζω με κάθε τρόπο την έννοια «γαστρονομικός προορισμός» διότι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Ποιο είναι το πιο σημαντικό γεύμα σε ένα ξενοδοχείο; Το […]
Εχει και ο τζόγος τον τρόπο του