Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο, το περιβόητο bullying, που όπως φαίνεται ανθεί. Οσο για τις επιπτώσεις του στη ζωή των παιδιών που το υφίστανται, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι όχι μόνο είναι μακροχρόνιες, αλλά μπορούν ενίοτε να είναι και δραματικές. Λιγότερη ωστόσο σημασία έχει δοθεί σε μια άλλη κατηγορία […]
Ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας χαρίζουν στην επιστημονική κοινότητα ένα «εργαλείο» χωρίς προηγούμενο: τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της θέσης και του ρόλου των πρωτεΐνών που εμπλέκονται στη μίτωση
Κάθε φορά που ένα από «εκείνα» τα παιδιά, τα σχεδόν αποστεωμένα, με το απεγνωσμένο βλέμμα και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, τείνουν το χέρι ζητώντας μια μικρή οικονομική βοήθεια, η καρδιά σφίγγεται. Θα ήθελε κανείς να μπορεί να κάνει κάτι. Ξέρουμε όλοι ότι τα όποια χρήματα θα πάνε για τη δόση, αλλά και […]
Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς το ανθρώπινο είδος πρωτοσυναντήθηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει με όλους τους ιούς είναι ότι για εμάς η ιστορία τους ξεκινά όταν τους ανιχνεύουμε για πρώτη φορά. Μετά την πρώτη ανίχνευση, ξεκινά μια μακρά ερευνητική περίοδος γνωριμίας των ιδιαιτεροτήτων κάθε ιού στο εργαστήριο και βεβαίως, κάθε φορά που υπάρχουν εξάρσεις του, παρακολούθησής του στο πεδίο.
Στις αρχές του 2014 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control and Prevention - ECDC) ανακοίνωσε κρούσματα σχιστοστομίασης σε μια ομάδα γερμανών τουριστών που δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος.
Η 26η Ιουνίου 1842 υπήρξε μια εξαιρετική ημέρα για την ελληνική επιστήμη.
Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει περάσει στιγμές παρατηρώντας τον ουρανό και μετρώντας τα αστέρια. Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει ονειρευτεί πως μπορεί να πετάξει και να φτάσει ψηλά, μέχρι και στο φεγγάρι.
Το όνομά της είναι Ντένι (Denny), έζησε πριν από 90.000 χρόνια και όταν πέθανε ήταν γύρω στα 13.
Στο τεύχος της 19ης Ιουλίου 2018 της αμερικανικής επιθεώρησης «New York Review of Books» φιλοξενήθηκε ένα μικρό διήγημα του Ian McEwan (Ιαν Μακ Γιούαν), κατά πολλούς του σημαντικότερου εν ζωή βρετανού συγγραφέα.
«Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις» λέει ο λαός, αλλά το γνωμικό αυτό μάλλον χρειάζεται συμπλήρωση, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο μέρος: από το 1850 και μετά παρατηρείται μια σταθερή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης με αποτέλεσμα κάθε γενιά όχι μόνο να φτάνει την προηγούμενη, αλλά και να την ξεπερνά.
«Το τμήμα της εξελικτικής θεωρίας που υποστηρίζει την κοινή προέλευση όλων των ειδών ζώων και φυτών από μια απλούστερη κοινή μορφή θα μπορούσε με πλήρη δικαιοσύνη να ονομαστεί λαμαρκιανισμός. Aπό την άλλη, η θεωρία της φυσικής επιλογής θα μπορούσε δίκαια να ονομαστεί δαρβινισμός» Αυτά σημείωνε εν έτει 1902 ο γερμανός βιολόγος και φιλόσοφος Ερνστ Χέκελ (Ernst Haeckel, 1834-1919).
Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό της μητρότητας που είναι παγκόσμιο με την κυριολεκτική σημασία της λέξης: πρόκειται για τα νανουρίσματα.
Χρειάζεται επειγόντως να αλλάξουμε στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των πυρκαγιών, υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Χελντ, ειδικός επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου, μιλώντας στο «Βήμα».
«Η μόδα είναι εφήμερη. Η τέχνη είναι αιώνια. Αλήθεια, τι είναι στην πραγματικότητα η μόδα; Η μόδα είναι απλώς μια μορφή ασχήμιας τόσο απολύτως ανυπόφορη, ώστε πρέπει να την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες!».
Αφορμή για το σημερινό σημείωμά μου στάθηκε ένα βιβλίο. Αλλά καθώς δεν πρόκειται για ένα βιβλίο με αμιγώς επιστημονικό περιεχόμενο ώστε να ταιριάζει να παρουσιαστεί από το Science, σας το συστήνω από αυτή τη στήλη.
Υπάρχει μια μακρά παράδοση στα αγγλοσαξονικά, κυρίως, εκπαιδευτικά ιδρύματα σύμφωνα με την οποία οι επιφανείς διδάσκοντες, όταν αφυπηρετήσουν, όχι μόνο δεν πάνε στο σπίτι τους, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν με ποικίλους τρόπους.
Μπορεί η Πορτογαλία να μην προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει το τρίτο γκολ του Ρονάλντο στο ματς με την Ισπανία;
Πριν από δύο εβδομάδες, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος καθιστώντας φτωχότερη την επιστημονική κοινότητα της αιματολογίας και της γονιδιακής θεραπείας.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου», «Πνίγεται σε τόνους σκουπιδιών η Κέρκυρα», «Πόλεμος για τα σκουπίδια στο Αίγιο - Νέος γύρος αντιπαράθεσης με τους κατοίκους που έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ - Απειλείται επέμβαση ΜΑΤ», «Ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου απορριμματοφόρα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων», «Βουνά από σκουπίδια στην Αθήνα».
Εστω μια πολύ καλή ογκολογική κλινική η οποία κάθε χρόνο αντιμετωπίζει μερικές εκατοντάδες περιστατικά και το προσωπικό της οποίας ασχολείται επιπροσθέτως με την έρευνα.