Η δημόσια συζήτηση για την πρόσφατη κρίση χρέους της χώρας μας χαρακτηρίζεται από ανακρίβειες και λανθασμένες εκτιμήσεις που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
Οι προκλήσεις και τα ανοικτά μέτωπα που θα συναντήσει η επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία της οικονομίας.
Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου στην Αμερική με την πτώχευση της Silicon Valley Bank μοιάζει να εκτονώνεται. Η κρίση μεταδόθηκε σε άλλες τράπεζες μεσαίου μεγέθους, τη Signature Bank που πτώχευσε και τη First Republic Bank που πωλήθηκε. Οι αμερικανικές αρχές αντέδρασαν άμεσα για να αποτρέψουν τη μετάδοση του πανικού, προσφέροντας πρωτοφανή εγγύηση […]
Τα αίτια της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού παγκοσμίως είναι εν μέρει συγκυριακά. Στη διάρκεια της πανδημίας, η μεγάλη ρευστότητα που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα από το τραπεζικό σύστημα διοχετεύτηκε στην πραγματική οικονομία αντί να λιμνάζει στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως έγινε στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-9. Το αποτέλεσμα ήταν η κατακόρυφη […]
Φθάσαμε στο τυπικό τέλος του τρίτου - αχρείαστου - Μνημονίου και στην ουσιαστική αρχή ενός τέταρτου. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα περικοπής συντάξεων και Αφορολογήτου το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Η συμφωνία για το χρέος δίνει ανάσα ζωής για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2033, μακρύτερο διάστημα απ' ό,τι είχαν αφήσει να εννοηθεί ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε πρόσφατες δηλώσεις τους.
Η βιωσιμότητα του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και με το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους
Οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν αποκλείσει τη διαγραφή χρέους, αλλά έχουν εκφράσει την προθυμία τους να
Το 2018 προβλέπεται να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και θα αρχίσει να χρηματοδοτείται από τις κεφαλαιαγορές. Το ερώτημα για τις αγορές είναι τι θα συμβεί ύστερα από αυτό.
Οι προσδοκίες της κυβέρνησης - οι οποίες βασίζονταν στην επικείμενη μετάλλαξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο - για «ομαλή απόσυρση» του ΔΝΤ από την Ελλάδα πριν από τη λήξη του προγράμματος έχουν διαψευστεί.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε πώς θα λειτουργούσε το παράλληλο σύστημα πληρωμών
Βασικός ισχυρισμός του αντιμνημονιακού κατεστημένου ήταν ότι η προσφυγή σε δανεισμό από τον «επίσημο» τομέα (ΕΕ-ΔΝΤ) δεν ήταν αποτέλεσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της απώλειας πρόσβασης στις αγορές αλλά του «φουσκώματος» του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Περιμένοντας μέχρι τις παραμονές των γερμανικών εκλογών για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση δεν
Ηρθα στην Ελλάδα με άδεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο του 1991 για να εργαστώ για την κυβέρνηση