Χρησιμοποιώ το λάδι που περίσσεψε από τη συνταγή χοιρινή τηγανιά με σάλτσα πορτοκαλιού κονφί σουρώνοντάς το από το ταψί. Προσθέτω 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και ανακατεύω. Πλένω καλά εξωτερικά 6-8 πατάτες και τις βάζω σε ένα καθαρό ταψί. Περιχύνω με το λάδι που έχει πλέον άρωμα πορτοκαλιού. Προσθέτω 10 σκελίδες σκόρδο και 1-2 κλαδάκια θυμαριού. […]
Χτυπάω στο μπλέντερ 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο, 1 κρεμμύδι και 100 γρ. λευκό ταραμά. Στύβω μέσα 1 λεμόνι και ρίχνω σιγά σιγά 200 ml έ.π. ελαιόλαδο και 400 ml σπορέλαιο. Βράζω χωριστά 150 γρ. φακές μαύρες, 150 γρ. κίτρινες και 150 γρ. κόκκινες για περίπου 30 λεπτά. Τις βάζω σε […]
Στον κάδο του μίξερ βάζω 6 ασπράδια αβγών και 125 γρ. ζάχαρη και τα χτυπάω σε μια, όχι πολύ σφιχτή, μαρέγκα. Καθαρίζω τον κάδο και χτυπάω 6 κρόκους αβγών με ακόμη 125 γρ. ζάχαρη. Σε μια μπασίνα ρίχνω το μείγμα των κρόκων και τη μαρέγκα και ανακατεύω απαλά. Προσθέτω 100 γρ. χαρουπάλευρο και 200 γρ. […]
Κεφτεδάκια: Παραβράζω και σουρώνω 40 γρ. ρύζι καρολίνα. Κόβω 150 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες και τις σοτάρω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Τις μεταφέρω στο multi, προσθέτω τα φύλλα από 2 ματσάκια λουίζα και 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο. Τα πολτοποιώ και ρίχνω το μείγμα σε μια μπασίνα. Προσθέτω 500 γρ. χοιρινό κιμά, […]
Ετοιμάζουμε έναν πράσινο πουρέ με κολοκυθάκια και σπανάκι. Σε κατσαρόλα με νερό, βράζουμε 500 γρ. κολοκυθάκια, ώστε να μαλακώσουν αρκετά. Σε καυτό νερό, ζεματίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα 1 χούφτα σπανάκι, το σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως σε κρύο νερό. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σπανάκι, τα κολοκυθάκια, 1 σκελίδα σκόρδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 1 φλιτζανάκι […]
Ετοιμάζω μια μπολονέζ με αρνίσιο κρέας: Ψιλοκόβω με κοφτερό μαχαίρι 600 γρ. αρνίσιο κρέας, μέχρι να γίνει σαν χονδροκομμένος κιμάς. Ψιλοκόβω 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1/2 κλωνάρι σέλινο και 1 καυτερή πιπεριά. Τσιγαρίζω τον κιμά σε 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 ποτήρι κόκκινο […]
Kέικ: χτυπάω ελαφρά 4 αβγά σε ένα μπολ. Προσθέτω 10 ml έ.π. ελαιόλαδο, ½ κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω σιγά σιγά 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ φακελάκι μαγιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Ψιλοκόβω 80 γρ. λιαστές ντομάτες και 1 ματσάκι μάραθο και κόβω σε κύβους 80 γρ. […]
Ετοιμάζω ένα μπριάμ με 500 γρ. πατάτες σε φέτες, 2 κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες, 1 ντομάτα και 1 πιπεριά πράσινη, κομμένα σε χονδρούς κύβους, 6-7 σκελίδες σκόρδου, 1 κρεμμύδι και 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα. Απλώνω τα λαχανικά σε ένα ταψί, βρέχω με έ.π. ελαιόλαδο, ρίχνω 2 ποτήρια νερό και 2 κ.σ. ξίδι, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με […]
Ψιλοκόβω με το μαχαίρι ½ κιλό ψαχνό αρνιού και ½ κιλό από το συκώτι, το πνευμόνι και την καρδιά του. Στο τέλος πρέπει να μοιάζουν με χονδροκομμένο κιμά. Τσιγαρίζω σε 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Ρίχνω μέσα και τα κρεατικά, προσθέτω 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 πρέζα […]
Αυτήν την όμορφη κρητική παραδοσιακή συνταγή μου την έμαθε η φίλη μου και χρυσοχέρα κρητικιά μαγείρισσα Μαρία Βασιλάκη. -Ξεκινώντας 5 ημέρες πριν, ετοιμάζω την παραδοσιακή ζύμη για ανεβάτα καλτσούνια Σητείας: Την πρώτη ημέρα, «πιάνω» το προζύμι με 100 γρ. αλεύρι και λίγο νερό και πλάθω ένα ελαστικό ζυμαράκι. Το αφήνω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. Την […]
Ετοιμάζω τη βινεγκρέτ φέτας: Βάζω στο μπλέντερ 100 γρ. φέτα, 1 κρόκο αβγού και λίγο αλάτι και αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά 20 ml ηλιέλαιο και 60-80 ml ξίδι, αραιωμένο σε 1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό. Προσθέτω το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, και χτυπάω μία ακόμη φορά. Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνω 1 μελιτζάνα […]
Μουλιάζω αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό 500 γρ. μικρά φασόλια φετινής σοδειάς – προτιμώ τα ελληνικά. Την επόμενη ημέρα, τα βράζω σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα να τα σκεπάζει, ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να λιώσουν. Τα περνάω από ένα ψιλό κόσκινο, πιέζοντάς τα με μια κουτάλα για να περάσει η ψίχα […]
Βράζω 3 μεσαίες πατάτες με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τη μία θα την κάνω ταραμοσαλάτα και τις άλλες σκορδαλιά. Για την ταραμοσαλάτα: Χτυπάω 1 γεμάτη κ.σ. ταραμά με 1 κρεμμύδι στο multi. Καθαρίζω και κόβω τη 1 πατάτα σε κυβάκια και τη ρίχνω σιγά σιγά στο multi, συνεχίζοντας το χτύπημα, […]
Πλένω 1 γαλλική σαλάτα και αφήνω τα φύλλα της ολόκληρα. Ψήνω στη σχάρα ή στο τηγάνι 1 στήθος κοτόπουλου, κομμένο λεπτές φέτες. Το μαρινάρω σε 5 κ.σ. πελτέ ροδιού, αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβω 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 αχλάδι, 3-4 δαμάσκηνα. Τα ανακατεύω σε ένα μπολ με χυμό από 1 λεμόνι, 50 ml έ.π. ελαιόλαδο […]
Λουκουμάδες: ανακατεύω 450 γρ. φέτα, 4 αβγά, 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1/2 κ.γ. πιπέρι. Βάζω το μείγμα σε μία σακούλα κορνέ. Καλύπτω την επιφάνεια μιας πιατέλας με ψιλό σιμιγδάλι. Με το κορνέ «κόβω» στρογγυλά «κουλουράκια» επάνω στο σιμιγδάλι για να μην κολλήσουν. Πουρές: Κόβω σε μεγάλα καρέ τις πιπεριές Φλωρίνης 1 […]
Χοντροκόβω 1 κιλό ντομάτες, τις αλατίζω και τις αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά. Στη συνέχεια τις περνάω από τον μύλο των λαχανικών και παίρνω το ζουμί τους. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζω το ντοματόζουμο, μαζί με 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 50 ml ούζο, 2-3 κλωνάρια σέλινο και 2 σκελίδες σκόρδο, μέχρι να […]