Ανοιχτή είναι εδώ και ημέρες η σύγκρουση μεταξύ του τέως και του νυν προέδρου της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το σκάφος σεισμικών ερευνών «Barbaros» στέλνει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά από επίσημα τουρκικά χείλη, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ακούστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει και Πομάκους και δεν είναι αμιγώς τουρκική. O τούρκος πρόεδρος φρόντισε ωστόσο να χαρακτηρίσει και τους Πομάκους«ομογενείς» της Τουρκίας και ότι τους ενώνει με του Τούρκους το Ισλάμ.
Ασυνήθιστη -αν μη τι άλλο- μπορεί να χαρακτηριστεί η υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου γίναμε μάρτυρες σε απεύθειας τηλεοπτική μετάδοση μιας λεκτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προέδρων, που η διπλωματική αβρότητα του λόγου τους δεν μπορούσε να κρύψει τα «λυμένα ζωνάρια».
Ο μεγάλος αριθμός των ανδρών της προσωπικής φρουράς προκαλεί (τουλάχιστον) αμηχανία στις τοπικές αρχές των χώρων όπου πηγαίνει προσκεκλημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συμπεριφορά τους, ενίοτε επιθετική και προσβλητική για τα διπλωματικά ειωθότα, ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιο μίας συνήθους επίσκεψης αρχηγού κράτους σε μία φιλική χώρα.
Για σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αξεπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ουάσινγκτον, ενδεικτική του «σημείου μηδέν» στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Σχεδόν ένα ολόκληρο συγκρότημα παραδοσιακών χορών από την Τουρκία ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ.
Σε μία κρίσιμη συγκυρία των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία, κυοφορούμενων ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και εν όψει σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει σειρά επαφών τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Η υπόθεση της σύλληψης του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ εξακολουθεί να επισκιάζει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, όπως και οι καταγγελίες για τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γερμανία, παρά την εμφανή προσπάθεια μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών για να πέσουν οι τόνοι της έντασης.
Τη σκυτάλη της σκληρής ρητορικής κατά της Ελλάδας, που ενισχύει τους τελευταίους μήνες η τουρκική κυβέρνηση, πήρε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, πολιτικού φορέα των εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων».
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι αναφέρθηκε στη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθαρίας του Τύπου στην Τουρκία, στη διάρκεια της συνάντησής της με τον τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.
Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, έλκει την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη. Χτες Δευτέρα, βρέθηκε στη γενέτειρά του και με αυτή την αφορμή επισκέφθηκε το σχολείο που φοίτησε και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια, το Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης.
Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επομένη από τη λήξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Για το δε θέμα των εγγυήσεων είπε κατηγορηματικά «μην αναμένεται εγγυήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Τουρκία, θα είμαστε εκεί για πάντα».
Ανησυχία εκφράζεται για την ασφάλεια του τούρκου μόδιστρου Μαρμπαρός Σανσάλ, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει γίνει στόχος φυσικού και πολιτικού λιντσαρίσματος στην κατεχόμενη Κύπρο και τη Τουρκία.
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, ενημέρωσε το κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).