Σημαντικές εξελίξεις που θα αλλάξουν σε καθοριστικό βαθμό τον πολιτικο-οικονομικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου τροχοδρομούνται τις επόμενες ημέρες, στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος θα έχουν κρίσιμο ρόλο. Και ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα, θα διαμορφωθούν νέα στρατηγικά ισοζύγια στην περιοχή, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα.
Τεντώνοντας το σχοινί, η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.
Ενδεικτικό των επανακορυφούμενων ζυμώσεων για το Κυπριακό, είναι το γεγονός ότι και ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Άγκυρα.
Τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται σοβαρή κλιμάκωση των τριβών και των αναπαραγόμενων εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες -όπως ευθέως δήλωσε και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα-θα επηρεάσουν άμεσα το Κυπριακό, ακυρώνοντας τις διεργασίες επίλυσής του.
Με περιορισμένες σε μεγάλο βαθμό διαφορές, «τα βρήκαν» στο Κυπριακό (και σε άλλα ζωτικά περιφερειακά ζητήματα) Ερντογάν και Τερίζα Μέι. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενημερωτικές εκθέσεις, η πρωθυπουργός «κατενόησε» τις αιτιάσεις της Άγκυρας όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ως βασικής προϋποθέσεως για επίλυση του προβλήματος.
Νέες και αποφασιστικότερες αυτή τη φορά πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού δρομολογούνται και ήδη το πρόβλημα συζητείται σε διάφορα επίπεδα, καθώς διαμορφώνονται διαδικασίες από πλευράς ΟΗΕ. Σε αυτό αποσκοπεί ακριβώς και η «εκτός προγράμματος» επίσκεψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην Άγκυρα.