ΥΛΙΚΑ (γα4 άτομα) 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο* 30 ml λευκό ξίδι, μπαλσάμικο 95 ml έ.π. ελαιόλαδο 500 γρ. στριφτάδια (ή άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά) αλάτι 50 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια 50 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε κυβάκια 25 γρ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο 30 γρ. κάππαρη 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο 100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες μαύρο […]
Τα κλασικά ελληνικά ζυµαρικά σε εναλλακτική εκδοχή. Για ένα καλό ξεκίνηµα της εβδοµάδας
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαµέτρου 27 εκ.) Για τη ζύµη 110 γρ. βούτυρο, κρύο 90 γρ. ζάχαρη 1 αβγό 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 130 γρ. αµύγδαλα, τριµµένα σε σκόνη 2 γρ. αλάτι ε.π. ελαιόλαδο και αλεύρι για το άλειµµα και το πασπάλισµα της ταρτιέρας Για τη γέµιση 250 γρ. αµυγδαλόψιχα, τριµµένη 20 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 γρ. χωριάτικο ψωμί της προηγούμενης ημέρας 10 αντσούγιες, μαρινάτες, σε βάζο 200 γρ. ντομάτες, κομμένες στα 8 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4 120 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε κυβάκια 120 γρ. κίτρινες πιπεριές, σε κυβάκια 40 γρ. ανθό κάππαρης 10 γρ. φύλλα βασιλικού, χονδροκομμένα 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 570 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια 180 ml νερό 90 γρ. ζάχαρη 10 ml χυμό λάιμ 5 γρ. ξύσμα λάιμ 2-3 σπόρους από 1 λουβί βανίλιας 4 μπάλες παγωτό βανίλια, έτοιμο 40 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, καθαρισμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε τα κεράσια μαζί με το νερό και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 γρ. κουσκούς 50 γρ. μαύρες σταφίδες 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο 250 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου 180 γρ. ντομάτα κονκασέ 10 ml χυμό λεμονιού ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη σαλάτα 320 γρ. αλμύρα 800 γρ. κολοκυθάκια ½ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. φρέσκο δυόσμο, χονδροκομμένο 120 γρ. φέτα, σε κυβάκια αλάτι Για τη βινεγκρέτ λεμόνι 10 γρ. μουστάρδα Dijon 90 ml χυμό λεμονιού 1 κ.γ. ζάχαρη αλάτι 360 ml έ.π. ελαιόλαδο 45 ml νερό Για το αρωματικό λάδι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη σάλτσα μουστάρδας – μάραθου 60 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο 50 γρ. μέλι 20 γρ. μουστάρδα Dijon 30 γρ. μουστάρδα με σιναπόσπορους 180 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 ml ηλιέλαιο 1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο αλάτι Για τον σολομό 1 κιλό φιλέτο σολομού, με την πέτσα, κομμένο στα 4 1 κ.σ. ξύσμα […]
Για το μπισκότο 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ. μαύρη ζάχαρη 100 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη 100 γρ. βούτυρο, κρύο, σε κομμάτια Για τις φράουλες 1 κ.γ. χυμό λεμονιού 100 γρ. ζάχαρη 300 γρ. φράουλες, κομμένες στα 4 Για την κρέμα λεμόνι 200 ml χυμό λεμονιού 300 ml κρέμα γάλακτος 9 αβγά, […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 30 X 24 εκ.) Για την κρέμα βανίλιας 17 γρ. ζελατίνη (3 φύλλα των 5 γρ. και 1 των 2 γρ.) 1 λίτρο κρέμα γάλακτος 110 γρ. ζάχαρη 2 λουβιά βανίλιας, τους σπόρους Για την κρέμα σοκολάτας 12 γρ. ζελατίνη (2 φύλλα των 5 γρ. και 1 των 2 γρ.) 200 […]
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κομμάτια) Για την μπεσαμέλ 40 γρ. βούτυρο 40 γρ. αλεύρι 500 ml γάλα, χλιαρό αλάτι Για τις κροκέτες 60 γρ. λουκάνικο τσορίθο, σε μικρούς κύβους 450 γρ. πατάτες, ολόκληρες, με τη φλούδα 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο 1 πρέζα αλάτι 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 15 γρ. τσάιβ (σχoινόπρασο), ψιλοκομμένο Για το πανάρισμα […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) Για το αρνίσιο μπούτι 600 γρ. αρνίσιο μπούτι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το κόψει σε κύβους, περίπου 3-4 εκ.) αλάτι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 γρ. κρεμμύδι, σε κύβους 80 γρ. πράσο, σε κύβους 80 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα), σε κύβους 15 γρ. λέμονγκρας, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο 40 ml […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) Για τα καραμελωμένα καρύδια 100 γρ. καρύδια, καβουρντισμένα* 20 ml σιρόπι γλυκόζης Για τη βινεγκρέτ φράουλα 10 γρ. μουστάρδα Dijon 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες 25 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο 200 ml ηλιέλαιο αλάτι ζάχαρη (προαιρετικά) Για τη σαλάτα 30 γρ. προσούτο, σε φέτες 200 γρ. ρόκα, καθαρισμένη 60 γρ. φράουλες, καθαρισμένες […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 230 ml γάλα 350 ml κρέμα γάλακτος 600 γρ. σελινόρριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των 2 εκ. αλάτι 1 φρέσκο κρεμμύδι, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη σελινόρριζα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι […]
ΥΛΙΚΑ (4-6 άτομα) 320 γρ. φέτα 180 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia 1 σκελίδα σκόρδο 20 ml κρέμα γάλακτος 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 5 γρ. καυτερή πιπεριά 25 γρ. πράσινη πιπεριά 10 γρ. κόκκινη πιπεριά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Διατηρούμε στο ψυγείο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 400 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε κυβάκια 200 γρ. στρογγυλά μανιτάρια, κομμένα στα 4 180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 160 γρ. κόκκινες πιπεριές, σε μικρά καρέ 80 ml κόκκινο κρασί 400 ml ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου) {{{ moto }}} 100 γρ. ντοματάκια (ολόκληρα) σε κονσέρβα 1 κ.σ. ζάχαρη […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 600 γρ. χαλούμι, κομμένο σε ροδέλες 30 ml έ.π. ελαιόλαδο 125 ml λευκό ξίδι, μπαλσάμικο 250 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με ξύσμα {{{ moto }}} 2 γρ. κύμινο, φρεσκοτριμμένο 2 γρ. κόλιαντρο σε σπόρους, φρεσκοτριμμένο λίγο κορν φλάουρ, για το δέσιμο της σάλτσας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Λαδώνουμε τις ροδέλες του τυριού με τη βοήθεια […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 4-5 αγκινάρες χυμός από 4 λεμόνια αλάτι και πιπέρι 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 ώριμη ντομάτα, στον τρίφτη 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 4-5 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο 1 μαρούλι, σε μικρά κομμάτια 10 ντοματίνια, κομμένα στα 4 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, βγάζοντας τα εξωτερικά φύλλα με το χέρι και το χνούδι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 60 ml έ.π. ελαιόλαδο 350 γρ. αρνίσια συκωταριά, σε κομμάτια, πλυμένη και καλά στεγνωμένη με απορροφητικό χαρτί 120 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 60 ml Μαυροδάφνη 100 ml ζωμός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου) 50 ml κρέμα γάλακτος 20 γρ. βούτυρο 5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο 5 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού 200 ml χυμός πορτοκαλιού 5 γρ. μουστάρδα Dijon 170 ml έ.π. ελαιόλαδο 170 ml ηλιέλαιο 5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού αλάτι ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ 360 γρ. ρόκα, καθαρισμένη 150 γρ. παντζάρι, βρασμένο και καθαρισμένο, κομμένο σε ροδέλες 100 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες 60 γρ. ραπανάκι, κομμένο […]