Το σουμάκ, ένα μπαχαρικό με έντονο μπορντό χρώμα που συνηθίζεται στην αραβική κουζίνα, θα δώσει μια λεμονάτη γεύση στα μπιφτέκια
Η μαντζουράνα είναι συγγενική της ρίγανης και ταιριάζει όπως και εκείνη σε κεφτέδες και μπιφτέκια, κρέατα, σάλτσες, πατάτες και ψάρια
ΥΛΙΚΑ (για 2-4 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 12 γαρίδες, Νο 2 ή 3, καθαρισμένες* 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες 100 ml ούζο ½ κ.σ. πελτέ, αραιωμένο σε 100 ml λευκό ξηρό κρασί 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες αλάτι, πιπέρι λίγη ζάχαρη (προαιρετικά) 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 1 κ.σ. φρέσκο μάραθο, […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 κρεμμύδια, σε φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες 300 γρ. ντοματίνια, στα 4 2 τσιπούρες των 500 γρ., καθαρισμένες αλάτι, πιπέρι 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ½ κ.γ. καυτερό μπούκοβο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μαζί τα κρεμμύδια, το […]
Τα «άχαρα» ψάρια γίνονται δελεαστικά όταν μεταμορφώνονται σε αλμυρούς λουκουμάδες οι οποίοι μπορούν ακόμη και να «φιλοξενηθούν» σε μια αραβική πίτα
Υλικά (για 4 άτομα) 400 γρ. φρέσκες γαρίδες Νο 3 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 ml μπράντι 700 ml νερό 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένα 500 γρ. κριθαράκι χονδρό 5 γρ. μπούκοβο, σε σκόνη 20 γρ. αλάτι 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κύβους 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο […]
YΛΙΚΑ (για 2-4 παιδιά) 500 γρ. γλώσσα, κομμένη σε φιλετάκια 10 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο 2 αβγά έ.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Στεγνώνουμε τα φιλέτα του ψαριού σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατο-πιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε το μείγμα για το πανάρισμα, αλέθοντας […]
Τη μαντζουράνα αλλά και όλα τα αρωματικά τα ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην καταστραφούν η γεύση και το άρωμά τους
Υλικά (για 6 άτομα) 200 γρ. καρότα 200 γρ. κρεμμύδια 200 γρ. σέλερι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. ντομάτες, χονδροκομμένες 1 κιλό σπάλα μόσχου 150 γρ. ξινό τραχανά 30 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο 5 γρ. αλάτι Εκτέλεση Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, τα […]
Yλικά (για 6 μερίδες) στήθος από 1 μικρό αρνί 1 αρνίσια συκωταριά 2½ φλ. ρύζι 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (κρατάμε και λίγο από το πράσινο μέρος τους) 1 γεμάτη χούφτα φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι χοντρή βελόνα και χοντρή κλωστή λίγο αλεύρι και νερό, για το σφράγισμα Εκτέλεση Ζητάμε από τον χασάπη να […]
Ενα γλυκό για την γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη 1 κ.γ. καυτερή πάπρικα, σε σκόνη 1 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη 1 αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη ½ κ.σ. σουμάκ, σε σκόνη 1 πρέζα μαστίχα, σε σκόνη 4 φέτες σφυρίδα, 150-200 γρ. η καθεμία αλάτι αλεύρι για το πανάρισμα 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό λευκά κρεμμύδια, […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 300 γρ. πράσινα μήλα, με τη φλούδα χυμό από ½ λεμόνι 350 γρ. λευκό λάχανο 350 γρ. κόκκινο λάχανο 50 γρ. σταφίδες και λίγες ακόμη, για το σερβίρισμα 50 γρ. κουκουνάρι 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 ml μηλόξιδο 50 ml χυμό ροδιού αλάτι, φρεσκοτριμμένο […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. κρεμμύδια, σε ροδέλες 200 γρ. πράσινες πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές), σε ροδέλες 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο, σε ροδέλες 4 γρ. μπούκοβο (ήπιο σε ένταση) 200 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες αλάτι, πιπέρι 10 ολόκληρα φύλλα αρμπαρόριζα και 5 φύλλα ψιλοκομμένα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 1 ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΑΨΙ) ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 1 κιλό αλεύρι για πίτες (σκληρό) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 20 ml ξίδι αλάτι νερό, όσο πάρει ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 150 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά 300 γρ. πράσα, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα 150 […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 100 γρ. φέτα, χονδροσπασμένη 100 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη, χονδροκομμένο 100 γρ. ταλαγάνι, χονδροκομμένο 100 γρ. σκοτύρι Ιου 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα 50 γρ. κίτρινες πιπεριές, ψιλοκομμένες 50 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες 20 γρ. πιπεριές κέρατο (όχι καυτερές), ψιλοκομμένες 1 πρέζα θυμάρι, τριμμένο 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 300 γρ. ντομάτες, […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 1 ½ κιλό χοιρινό, μπούτι, χωρίς το κόκαλο ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ 500 γρ. κρεμμύδια, σε μικρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες 1 λίτρο μαύρη μπίρα 150 γρ. μέλι 4 φύλλα δάφνης 100 γρ. μουστάρδα 100 ml έ.π. ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. κρεμμύδια […]
Υλικά (για 1 κορμό) 50 γρ. ζάχαρη άχνη 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού (τύπου μερέντα) 400 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θ.δ. 150 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί 100 γρ. μπισκότα βουτύρου, τύπου πτι-μπερ, σπασμένα 1 λάιμ (μοσχολέμονο), ακέρωτο, το ξύσμα Εκτέλεση Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τη ζάχαρη με την πραλίνα και […]