Στην κρητική κουζίνα συχνά τα ψάρια μαγειρεύονται με μπάμιες ή φασολάκια. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο είναι ο ροφός με μπάμιες – αν δεν βρίσκουμε ροφό μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με στήρα, σφυρίδα ή βλάχο. Η κρουστή σάρκα του ψαριού δένει υπέροχα με τις τρυφερές μπάμιες.
Περνάμε τα υλικά σε κλαδάκια από δεντρολίβανο - τα χρησιμοποιούμε ως καλαμάκια.
Η πηχτή σάλτσα από vinsanto και κρέμα απογειώνει το πιάτο.
Αντικαθιστούμε το ρύζι με πλιγούρι με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ενας εξαίσιος συνδυασμός που συμπληρώνεται με 3 είδη τυριού.
Τον σερβίρουμε με πουρέ σελινόριζας, πράσα ψητά και κουσκουσάκι από σελινόριζα. Το αποτέλεσμα; Εξαίσιο και άκρως γιορτινό.
Είναι μια πρακτική που έκαναν και τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Ετσι είχαν όλον τον χρόνο στη διάθεσή τους την ιδιαίτερη αρωματική και γλυκόξινη γεύση της ντομάτας.
Αρωματίζουμε με ανατολίτικα μπαχαρικά και προσθέτουμε φέτα.
Με τον υπέροχο συνδυασμό του φθινοπωρινού λαχανικού και των θαλασσινών.
Πανεύκολη! Ιδιαιτέρως αν αγοράσουμε τα ανάμεικτα λαχανικά αλλά και την κολοκύθα κομμένα και καθαρισμένα από το σουπερμάρκετ.
Ενας εξαίσιος γρήγορος μεζές.
Το μαρινάρισμα στα ντοματίνια κάνει τη διαφορά.
Ο ιδανικός κολοκυθοκεφτές περιέχει πάντα έντονα μυρωδικά και συνοδεύεται με ντιπ από γαλακτοκομικά.
Η «ντοματένια» μελωμένη σάλτσα με μπαχαρικά απογειώνει το πιάτο.
Κανονικά στη συνταγή, που μαγειρεύεται το Μεγάλο Σάββατο, χρησιμοποιούν το αρνί χωρίς το κεφάλι και τα μπούτια. Γεμίζουν την κοιλιά με τη συκωταριά, διάφορα τυριά, ψωμί και μπόλικα μυρωδικά, τη ράβουν και ψήνουν το αρνί στον φούρνο. Καταναλώνεται κρύο ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Εμείς το κάναμε σε ρολό, χρησιμοποιώντας αρνίσιο μπούτι.
Οι παραδοσιακές συνταγές για το αρνί του Πάσχα είναι ο ορισμός τού nose to tail (από τη μύτη ως την ουρά). Τα εντόσθια, λοιπόν, συμμετέχουν σε πολλές συνταγές - όπως σε αυτήν.
Τα λεμόνια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι κίτρινα και ακέρωτα.
Μια πρωτότυπη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι.
Ο στυφός και ξινός φθινοπωρινός καρπός όταν μαγειρευτεί γλυκίζει και πρωταγωνιστεί σε ένα εξαίσιο φαγητό.
Αν δεν βρείτε την μοναδική ελληνική φυλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασσικό χοιρινό κρέας- με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα φυσικά. Σερβίρεται με πουρέ σελινοριζας και ψητό πράσο.