εν θα αποτελούσε υπερβολή ο ισχυρισμός ότι σήμερα ο Μάικλ Γουόλζερ είναι ο σημαντικότερος εν ζωή πολιτικός στοχαστής στην Αμερική.
Η συρροή επετείων πραγματικά κοσμοϊστορικών γεγονότων κατά τη διαδρομή του 2017, της εκδήλωσης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης το 1517, της Φεβρουαριανής και της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία το 1917, επισκίασε στη χώρα μας κάποιες άλλες επετείους, όχι λιγότερο σημαντικές για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Μία από αυτές είναι η ανεξαρτησία αλλά και ο διαμελισμός της Ινδίας στις 15 Αυγούστου του 1947.
Στις 31 Οκτωβρίου 1517 ο αυγουστινιανός μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος ανάρτησε στη θύρα του ναού του φρουρίου της Βιτεμβέργης τις 95 Θέσεις με τις οποίες διατύπωσε την αντίθεσή του προς την πώληση από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία των «αφέσεων», των συγχωροχαρτιών, με την αγορά των οποίων οι πιστοί είχαν την ελπίδα ότι θα εξαγόραζαν τις αμαρτίες τους και θα εξασφάλιζαν τη σωτηρία των ψυχών τους.
Ο David Armitage, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Harvard, είναι σήμερα ένας από τους πρωταγωνιστές της συγγραφής μιας νέας μορφής «παγκόσμιας ιστορίας», δηλαδή της δημιουργίας ιστορικών αφηγήσεων που να διακρίνονται από καθολικότητα, υπερβαίνοντας την καθήλωση μέσα στα εθνικά όρια που επέβαλλε μια συμβατικότερη ιστοριογραφική αντίληψη.
Η λατινομάθεια, η γνώση της λατινικής γλώσσας και γραμματείας, έχει δυστυχώς ουσιαστικά εκλείψει στη χώρα μας. Είναι και αυτό ενδεικτικό στοιχείο όχι μόνο της κάμψης της ανθρωπιστικής παιδείας αλλά και της απομάκρυνσης της παιδείας της χώρας από το κεκτημένο της ευρωπαϊκής πνευματικής παρακαταθήκης.
Ο Paul Cartledge είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας.
Το κυπριακό ζήτημα, ένα δυσεπίλυτο διεθνές πρόβλημα, το οποίο ανεξαρτήτως των καταβολών του πλέον οφείλεται κυρίως στην παρατεινόμενη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, έχει επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τις εντατικές διαπραγματεύσεις και τη διεθνή συνδιάσκεψη της Γενεύης.