Εντυπώσεις από το 1ο Bio Festival που πραγματοποιήθηκε 11-13 Μαίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι
Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτο
Ο κ. Andrea Ragotis ο νεαρός Ρώσσος επιχειρηματίας και δημιουργός του 5στερου ξενοδοχείου Miraggio στην Χαλκιδική μιλά (σε άπταιστα ελληνικά) για την συνάντησή του με την Ντίνα Νικολάου: «Περπατούσα μια μέρα στο Παρίσι και βρέθηκα μπροστά από ένα εστιατόριο που λεγόταν «Ευοί-Ευάν». Εγώ αρχαία ελληνικά δεν ξέρω, δεν καταλάβαινα τι σημαίνει, αλλά μπήκα για να […]
Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα οινοποιεία, όλο και καλύτερα κρασιά, όλο και περισσότερος κόσμος και πιο «διεθνές» κοινό.
Τροφή των θεών την αποκαλούσαν οι Μάγια, που πρώτοι γνώρισαν το κακαόδενδρο και το κακάο. Και μάλλον είχαν δίκιο αν κρίνουμε από την μετέπειτα επιτυχία της ανά τον κόσμο. Η σοκολάτα μάλλον δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στο φεστιβάλ το αφιερωμένο σ’ αυτήν που έγινε στο Γκάζι, υπήρχε τέτοια κοσμοσυρροή, και τόσο μεγάλες ουρές μπροστά από […]
Ο διαγωνισμός της Γαλλικής Πρεσβείας που γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Goût de France και ονομάζεται Mazichef καθώς πρόκειται για ελληνογαλλική συνεργασία, αφορούσε φέτος το εμβληματικό «γλυκό» της γαλλικής κουζίνας το εκλέρ. Βάζω το γλυκό σε εισαγωγικά καθώς οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να παρουσιάσουν και αλμυρά εκλέρ. Πήραν μέρος διαγωνιζόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα […]
Στον « Εθνικό Κήρυκα» μία από τις εφημερίδες της ομογένειας στις ΗΠΑ, «ανιχνεύσαμε» την παρακάτω πληροφορία από συνέντευξη της εφημερίδας με τον δρ. Στέφανο Κάλη, γιατρό, ερευνητή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου φέτος θα γίνει στο Πανεπιστήμιο ένα διήμερο συνέδριο με θέμα «Μεσογειακή διατροφή και υγεία στον εργασιακό χώρο», στο […]
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης"
Λέμε συχνά ότι υπάρχουν δύο «Ελλάδες» η μία που παράγει, προσπαθεί και αγωνίζεται και η άλλη της ευκολίας και της ήσσονος προσπαθείας, που καλλίτερα να μην την περιγράψουμε. Συνάντηση της πρώτης Ελλάδας είχαμε στην Εξποτρόφ του 2019 που έγινε από την 1η ως την 4η Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. 300 […]
Πάνω από 20 οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φωκίδα) πήραν μέρος την στην οινογευσιγνωσία των Οινοκεντρικών που διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από την ΕΝΟΑΚΕ (Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι επισκέπτες είχαμε την ευκαρία να δοκιμάσουμε πάνω από 180 […]
Νέος γαστρονομικός οδηγός για την Ελλάδα, είναι ο Gault Millau, γιατί στην Γαλλία υπάρχει από το 1965. Είναι δηλαδή 53 ετών. Δημιουργήθηκε από τους Henri Gault και Christian Millau κριτικούς γεύσης και εστιατορίων που θέλησαν να δώσουν την έμφαση στην ποιότητα του φαγητού, ξεχωρίζοντας έτσι από τον οδηγό Michelin που «μετρούσε» στις αξιολογήσεις του και άλλα […]
Αυτήν την Κυριακή, 25η Νοεμβρίου θα γίνει, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στο Σύνταγα η ετήσια καθιερωμένη πλέον εκδήλωση γευσιγνωσίας ΟΙΝΟκεντρικά 2018. Στην εκδήλωση θα συμετάσχουν 20 οινοποιεία από την Κεντρική Ελλάδα και οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν 180 κρασιά. Το ωράριο λειτουργίας είναι 12.00-14.00 για τους επαγγελματίες και 14.00-20.00 για τους καταναλωτές. […]
Μπορεί να απευθυνόταν σε επαγγελματίες του κλάδου αλλά ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και για τους λάτρεις του καφέ.
Λάδι, λαχανικά, μυρωδικά και, κυρίως, μπαχαρικά. Αυτά χαρακτηρίζουν την κουζίνα του νησιού, που είναι «πολυμορφική» _ πολύ απλή όταν μαγειρεύει τα τσιγαρέλια αλλά ιδιαιτέρως σύνθετη όταν σερβίρει μπιάνκο. Σε όλες τις μορφές, όμως, είναι πικάντικη και διαφορετική.
Τόνοι μελανιού έχουν ξοδευτεί γι' αυτόν. Περιοδικά, τηλεοράσεις, εφημερίδες, όλοι ασχολήθηκαν με την ιδιάζουσα περίπτωσή του.
Τα βασιλομανίταρα έχουν εξαιρετική γεύση, υψηλή διατροφική αξία και μυρίζουν δάσος!
Το Elawon, το μυκηναϊκό ελαιόλαδο του Γιάννη Καμπούρη ξεχωρίζει στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου του Ισραήλ Terra Olivo
Ένα μπακάλικο-ορόσημο μιας ολόκληρης περιοχής, μιας ολόκληρης εποχής έκλεισε τις πόρτες του. Ο Κουκάς στην Πατησίων. Ο Γευσιγνώστης χαιρετά με σεβασμό τον άνθρωπο και τον επαγγελματία και εύχεται να τον ξαναδεί κάπου αλλού σε άλλον χώρο, με το γνωστό του χαμόγελο και την απίστευτη γνώση των ελληνικών καλών προϊόντων
Τα 100 χρόνια ζωής του αγροτικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου ΔΗΜΗΤΡΑ
Η ήδη «πλούσια» γαστρονομικά Τήνος, αποκτά ένα νέο εστιατόριο που θα «ανεβάσει» ακόμη περισσότερο τον πήχυ της γαστρονομικής προσφοράς του νησιού, ιδιαίτερα όσον αφορά το κρέας υψηλής ποιόητας. Μιλάμε για το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου που το καλοκαίρι (από τις αρχές Ιουνίου και έπειτα και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου) «ταξιδεύει» από το Κολωνάκι στην Τήνο. […]