Αθήνα, Αύγουστος μήνας, ώρα 11 το πρωί. Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου το θερμόμετρο φλερτάρει ασύστολα τους 37 βαθμούς υπό σκιάν (και ανεβαίνει), η οποία σκιά όμως απουσιάζει εντελώς από το συγκεκριμένο σημείο: την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Ούτε Μεγαλέξανδρος ούτε Ρωξάνη! Ούτε θαμμένοι βασιλιάδες ούτε κοιμισμένες βασιλοπούλες!
Τέλος καλό, όλα καλά, βιάστηκαν κάποιοι να αναφωνήσουν μετά τη συμφωνία που επήλθε για τη διατήρηση στη θέση του τού βυζαντινού δρόμου στον σταθμό «Βενιζέλος».
Η Πομπηία καταρρέει. Τα μνημεία της λόγω των φθορών που δεν έχουν αντιμετωπισθεί με συντηρήσεις και αναστηλώσεις πέφτουν, το νερό προκαλεί την αποκόλληση των τοιχογραφιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα από το ηλιακό φως και τη θερμότητα που τις έχουν ξεθωριάσει, η υγρασία καταστρέφει τα ψηφιδωτά δάπεδα ενώ επιπλέον οι επισκέπτες επιδίδονται σε γκράφιτι επάνω στους αρχαίους τοίχους αφού η φύλαξη είναι πλημμελής
Συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης για τον βυζαντινό δρόμο που έχει έρθει στο φως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την ανασκαφή στον σταθμό «Βενιζέλος» του μετρό.
Κοινή επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα σχετικά με την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης. Η επιτροπή συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της […]
Τι χρειάζεται η Ιστορία αν τα παραμύθια είναι περισσότερο δελεαστικά και πιστευτά; Προφανώς για να αποκοιμίζουν τους ανθρώπους. Ματαίως αρχαιολόγοι και ιστορικοί προσπαθούν αυτές τις ημέρες να αντιπαρατάξουν ιστορικές πηγές και γνώση αιώνων για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. ως την ταφή του, η οποία […]
Καλοκαίρι, περί τον Ιούνιο ή έστω αρχές Ιουλίου συνέβη η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, που κατέστρεψε ολοσχερώς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου ενώ οι συνέπειές της επεκτάθηκαν σε όλο το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που έγινε από την αρχαιολόγο κυρία Εύα Παναγιωτακοπούλου, ειδική στα απολιθωμένα […]
Ηρθαν, είδαν, αγόρασαν και κάποια σουβενίρ που βρήκαν σε μαγαζάκια στον δρόμο τους και απήλθαν. Το ανέκδοτο «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» μπορεί να είναι παλιό, στην περίπτωσή μας όμως καίριο. Ρωτήστε τους!
Βρέθηκε καλά προστατευμένο, κάτω από ένα πέτρινο θρανίο που ακουμπά στον τοίχο. Λίθινο και το ίδιο αλλά με ασυνήθιστο σχήμα, καθώς αποτελείται από τρία βαθμιδωτά επίπεδα, που μεγαλώνουν από κάτω προς τα επάνω, με μια κοιλότητα μάλιστα στην άνω επιφάνειά του.
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν! Αυτό το μάθημα είναι καλό για τα παιδιά. Το άλλο δεν είναι. Και το τρίτο είναι απλώς... πολυτέλεια.
Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, που όχι μόνον διασώζεται ως σήμερα αλλά και λειτουργεί, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη πρόκειται να δεχθεί επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ώστε να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν προκληθεί με τον χρόνο. Επεμβάσεις αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν και στην Αγία Σοφία (Παναγία Οδηγήτρια) στη Ανω Πόλη της Μονεμβασίας, όπως αποφασίσθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Σάββατο βράδυ στην αρχαία Μεσσήνη. Ανάμεσα στα σπουδαία οικοδομήματα που οι κάτοικοί της είχαν αναγείρει για να κοσμήσουν την πόλη τους, το θέατρό της ανοίγει και πάλι για το κοινό,
Κανείς δεν θα πρέπει να παραπονείται πλέον γιατί τα μουσεία είναι κλειστά, γιατί οι επισκέπτες μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε μανταλωμένες καγκελόπορτες αρχαιολογικών χώρων, γιατί τα αγριόχορτα τους πνίγουν και γιατί μόνον οι κλέφτες μπορεί να τις ανοίγουν.
Ηταν βασιλείς, αυτοκράτορες, μεγάλοι ηγέτες, σπουδαίοι πολέμαρχοι και στρατηλάτες. Τα επιτεύγματά τους έγιναν θρύλοι που ζουν εδώ και αιώνες και τα ονόματά τους έχουν γραφεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα, που αναδεικνύουν την διαχρονία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που διανύει χιλιετίες από την Προϊστορική εποχή ως την Ελληνιστική πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αμερική - Καναδά και ΗΠΑ - από το 2014 ως το 2016 ως πρεσβευτές της αρχαίας Ελλάδας και των Ελλήνων.
Ενα μικρό τμήμα τοιχογραφίας όπου απεικονίζεται κυνήγι ελαφιών μέσα σε τοπίο αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι η ανασκαφική ομάδα του καθηγητή κ. Βασίλη Αραβαντινού εντόπισε κατά την φετεινή αρχαιολογική έρευνα κατάλοιπα του κεντρικού ανακτορικού συγκροτήματος (Καδμεία) της αρχαίας Θήβας.
Με αντικείμενα που απεικονίζουν τους ιστορικούς χρόνους στην αρχαία Κρήτη από την Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή ανοίγει την Πέμπτη 1 Αυγούστου ο όροφος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια, κατά την οποία πάντως την τελευταία τριετία τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα. Η απεμπλοκή της ανακαίνισης – επέκτασης του μουσείου […]